El comerç de l'eix central assegura que no podrà pagar els sous

Els propietaris dels negocis de l’eix comercial afirmen que sense ingressos no es veuen capaços de fer front als salaris del mes que ve

El comerç de l'eix central assegura que no podrà pagar els sousFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerciats de l’eix central han fet arribar la seva preocupació al cap de Govern, Xavier Espot, en una carta en la qual exposen les dificultats per fer front a les nòmines del personal. El propietaris d’aquests cèntrics locals valoren que de la càrrega salarial dels treballadors es recuperarà la meitat del seu cost en vacances o recuperables.

La carta que el comerç de l’eix central ha fet arribar a Espot adverteix que la majoria d’establiments no podran pagar els salaris del mes vinent, tot i que els crèdits tous ajudaran a nivell de tresoreria, però puntualitzen: “No hem d’oblidar que s’hauran de retornar en un termini no massa llarg.” El comerç conclou que és necessari una suspensió temporal dels contractes laborals perquè l’activitat trigarà a normalitzar-se.

Els comerciants de l’eix central donen “total suport a totes les mesures que s’han pres fins ara per combatre la pandèmia”. Una d’aquestes mesures és l’obligació de tancament de tots els comerços i la paralització total de l’activitat.

Recorden que a punt d’exhaurir aquest primer període de 15 dies “s’han escoltat les nostres demandes i s’han pres mesures tan necessàries com són la condonació dels lloguers i l’exoneració del pagament de la cotització de la CASS corresponent al patró durant aquest període d’obligat tancament”.

La part més crítica de la carta serveix per constatar que en aquest primer període hauran de suportar en l’àmbit econòmic tota la càrrega salarial del treballadors, “si bé és cert que recuperant a futur la meitat del seu cost en vacances o recuperables”.

L’oferiment de Govern de facilitar l’accés a crèdits tous per finançar les necessitats de circulant i passius financers també ajudaran pel que fa a tresoreria a passar aquest període sense ingressos, remarquen. “Però no hem d’oblidar que tots aquests crèdits s’hauran de retornar en un termini no massa llarg i, per tant, el que no podem fer és endeutar-nos si no tenim una visió clara que aquests crèdits es podran retornar”.

Acomiadaments

Per la seva banda, el PS va reclamar ahir en un comunicat que tenint en compte que el nombre de gent acomiadada a causa de la crisi de la Covid-19 es va incrementant de manera preocupant, és necessari “escurçar amb urgència el termini màxim de dos mesos que marca la llei òmnibus per modificar la prestació per desocupació involuntària, per no deixar ningú desatès”.

En aquesta línia, el PS ha fet unes propostes que pretenen “agilitzar els tràmits per accedir a la prestació d’atur i rebaixar els requisits, ja siguin de cotització prèvia, d’inscripció al servei d’Ocupació, requeriments de formació o d’altres, per tal de facilitar que qualsevol persona que s’hagi quedat sense feina, fruit d’aquesta crisi, pugui accedir a la prestació per desocupació involuntària de forma més fàcil”, explica la consellera general Judith Salazar. L’objectiu final de les propostes del PS, s’assegura a la nota, és garantir que les persones que es quedin sense feina puguin fer front a les despeses, “eliminant les restriccions que té l’accés a la prestació”. Les mesures responen a l’objectiu de mantenir llocs de treball i salaris o donar la protecció per part de l’Estat en aquells casos en què finalment no sigui possible mantenir llocs de treball.

UN GRUP D'AUTÒNOMS PROPOSA UNA PAGA DE 500 EUROS PER A TOTHOM

Un grapat de pimes i autònoms comencen a alçar la veu davant la situació, no es veuen amb capacitat per mantenir les nòmines i afirmen que només s’obren dos escenaris: endeutar-se amb els crèdits tous, acomiadar treballadors i, la més dràstica, tancar el negoci. S’ha de congelar l’economia amb data 15 de març, que vol dir aturar tots els pagaments a proveïdors i creditors; nòmines als empleats, CASS, préstecs, factures de la llum i Andorra Telecom; congelació de lloguers, una proposta de la qual la CEA es desmarca perquè la veu inviable. És a dir, que davant d’un escenari on no hi ha facturació aquests autònoms proposen que tampoc hi hagi cap tipus de pagament. Pel que fa a la situació dels assalariats públics i privats, la proposta és que no hagin de pagar lloguers, hipoteques, serveis ni qualsevol altra despesa, el mateix que els pensionistes. Per subsistir consideren que el Govern sortiria guanyant assegurant una renda mínima: els autònoms, assalariats i jubilats haurien de percebre 500 euros mensuals, i els estudiants i menors, 250 euros. Un cop passada la tempesta hi ha el compromís d’acceptar un increment del 0,5% dels impostos directes i indirectes; posar en marxa una taxa turística i suprimir la bonificació de les rendes de treball, activitats econòmiques i capital immobiliari que s’aplica a l’IRPF.

tracking