pandèmia mundial

Viure un doble dol

La pandèmia i el confinament han tancat sales de vetlles i impedit cerimònies de comiat dels difunts. Un impacte en el dol per un ésser estimat.

Viure un doble dol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vivim en temps de distanciament social, de prohibició de reunions per evitar l’expansió d’un virus que, malauradament, també porta la mort. La conseqüència és que s’ha esvaït la manera que la nostra societat té de dir adeu a un difunt. Les esqueles d’aquests dies recorden que degut a la situació de pandèmia no es poden celebrar comiats públics ara per ara i conviden a condols telemàtics. Les funeràries estan vivint en primera persona aquesta situació “molt cruel”, descriu Esperanza Somoza, de Pompes Funebres Andorranes, i que significa un impacte emocional extra a una situació ja dolorosa. En el cas del forn crematori per a les incineracions la presència de familiars està acotada a quatre persones, i només dues poden estar a la sala pròpiament dita. Pere Marsenyach, de Pompes Funebres de les Valls, remarca, però, la comprensió de les famílies, malgrat que comparteix que si sempre són moments durs, la realitat que ha portat la pandèmia els fa encara més difícils. En el cas de víctimes de la Covid-19 el procés final de vida pot ser encara més dolorós, per l’aïllament que requereix la patologia. Precisament a això es va referir ahir també el ministre de Salut en l’habitual compareixença del migdia, recordant que l’hospital intenta que de manera molt limitada i amb la màxima protecció hi pugui haver un acompanyament al malalt en el moment final de vida.

Que no hi hagi aquest comiat que concebem provoca, segons la psicòloga Marta Albert, vocal de la junta del col·legi professional, que “el sentiment de ràbia que ja és pròpia en les fases del dol, en aquest cas s’incrementi i costarà més superar el sentiment de pèrdua i de buit que deixa la persona”. Els professionals recomanen poder dur a terme cerimònies, petits homenatges a casa, com ara el simple acte d’encendre una espelma. Famílies de difunts estan emplaçant aquests dies a través de les esqueles a la celebració de cerimònies un cop l’evolució de la pandèmia ho permeti. Albert ho considera encertat perquè “la cerimònia com a acte ritual de comiat de l’ésser estimat és en si mateix una etapa en el procés de dol que s’inicia amb aquests actes, la vetlla, l’enterrament, els recordatoris”. L’Associació Marc GG, d’ajuda mútua davant la pèrdua, també s’ofereix per ajudar les persones que necessitin suport anímic conscients que el confinament agreuja el dol. Rosa Galobardes, la seva presidenta, va exposar que estan a disposició de qui ho necessiti a través del telèfon 329 601.

tracking