El PS proposa utilitzar les reserves d'Andorra Telecom per pagar salaris

Planteja comiats temporals reduint un 33% el sou i pagant la resta entre l’empresa i l’Estat

El PS proposa utilitzar les reserves d'Andorra Telecom per pagar salarisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Davant la crisi sanitària que està patint el Principat, tots els grups polítics van tancar files i van aprovar a principis d’aquesta setmana la llei òmnibus que aglutina diverses mesures urgents per intentar pal·liar les conseqüències econòmiques de la Covid-19. La unitat política en situacions d’emergència com aquesta és necessària i en això estan d’acord els dos partits a l’oposició, tot i que el PS matisa que el suport no és sinònim de no discrepar. En aquest sentit, i des de l’inici, els socialdemòcrates van presentar un document a l’Executiu plantejant utilitzar les reserves d’Andorra Telecom per pagar a fons perdut els salaris d’assalariats i autònoms amb dificultats.

En concret, el partit socialdemòcrata fa diverses propostes amb l’objectiu de salvaguardar llocs de feina. D’una banda, el president del grup parlamentari, Pere López, recorda que “hi ha moltes empreses petites que difícilment podran seguir pagant als treballadors si tenen poca o cap activitat” i afegeix que “endeutar-se amb els crèdits tous segurament no és la millor solució per a tothom”. En aquest sentit, van plantejar des del primer moment l’acomiadament temporal de treballadors amb l’ajuda de l’Estat. Les xifres podrien anar al tomb del que s’està fent a Portugal per buscar la corresponsabilitat de totes les parts. Així, el treballador passaria a cobrar un 33% menys del sou, sempre preservant uns ingressos mínims, i l’empresa i el Govern es repartirien a parts iguals la resta del sou, pagant per tant el 33% del salari cadascú. Evidentment, la proposa s’hauria de definir per determinar qui s’hi pot adherir i com s’ha d’articular.

En el cas dels autònoms, el PS reclama una prestació per desocupació a càrrec del Govern de 1.300 euros. La proposta transcendeix més enllà del període que duri la crisi, ja que el partit entén que un cop tornats a la normalitat l’economia trigarà un temps a reactivar-se. Així mateix, els socialdemòcrates inclouen una ajuda de 709 euros (una tercera part del salari mitjà interprofessional) per a aquells treballadors per compte propi que puguin treballar però que s’hagin de quedar a casa per la cura de menors de 14 anys o fills amb discapacitat.

Per fer front econòmicament a aquestes propostes, el PS vol fer servir 125 milions d’euros de reserves d’Andorra Telecom i argumenta que es tracta d’una part de les reserves de caràcter líquid de la parapública que encara que es fessin servir no farien endeutar l’empresa de telecomunicacions. En aquest sentit, López deixa clar que “si no s’està disposat a fer aportacions a fons perdut, les mesures que s’han aprovat no seran suficients per aguantar el teixit econòmic i empresarial del país”. Així mateix, els socialdemòcrates posen sobre la taula també la necessitat d’eixamplar la base de les persones que tenen dret a demanar una ajuda per a fer front a les despeses directament relacionades amb el lloguer.

tracking