Andorra suma 43 casos nous

El ministre de Salut remarca que "tenim una forma del virus particularment agressiva i que afecta gent jove"

Andorra suma 43 nous casosSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La xifra de positius acumula avui 43 nous casos fins a un total de 267 afectats per coronavirus a Andorra que mostren "que estem veient una pujada de la corba de creixement, un punt de pressió de pic o mini pic i ens veiem forts per controlar-lo", ha destacat el ministre de Salut. El total de professionals sanitaris contagiats creix a 71 -vuit més que ahir- i hi ha 47 hospitalitzats, dels quals 36 estan a planta, amb quatre residents d'El Cedre entre ells, el centre suma 13 infectats, i augmenten a 11 els pacients a l'UCI. Joan Martínez Benazet ha explicat que hi ha 10 persones que requereixen intubació i ventilació mecànica i que evolucionen de manera estable, tret d'una persona que té antecedents per una malaltia molt greu i estava pendent d'una cirurgia "i està en una situació molt f`ragil".

El màxim responsable de Salut ha especificat que entre els pacients a cures intensives hi ha una persona de 40 anys, cinc de la franja entre 50 i 60, un de 69 i tres entre 75 i 86, a més de l'auxiliar del SAAS que treballa a El Cedre que té 24 anys i ha subratllat que s'està detectant que "tenim una forma de coronavirus particularment agressiva i que afecta gent jove". Martínez Benazet ha assenyalat que el Principat no disposa de mitjans per comprovar si hi ha hagut una mutació del virus però que als països veïns ja s'ha vist que les infeccions per la Covid-19 cursen diferent que a la Xina i s'observa major agressivitat en persones mitjanes i joves, i ha insistit que el sistema sanitari no està saturat "estem estressats com tots els països" i que el que més li preocupa és arribar a cobrir totes les necessitats de ventilació mecànica que hi hagi. La capacitat actual és per a vint persones.

El ministre ha precisat el nombre de proves que s'estan fent al país, que han estat 595 i correspondrien a 7.036 test per milió d'habitants mentre que a Alemanya el percentatge és de 5.845 i a Corea, que va adoptar una estratègia de fer moltes analítiques, el total és de 6.846 per cada milió d'habitants i ha incidit que hi ha estadístiques que situen la incidència a Andorra entre les més elevades del món però que realment el sistema sanitari no està col·lapsat i que no es pot comparar la realitat del país amb altres petits estats. Ha remarcat que el Principat té un model específic perquè rep 8 milions de turistes "i hem rebut molta gent" quan es pensava que l'epidèmia no estava estesa i també hi ha gent del país que ha viatjat i ha tornat contagiada i ha afegit que els tres difunts per coronavirus tenen més de 85 anys "i això s'ha de valorar", amb la mateixa població que d'altres llocs "hem sigut més vulnerables". I ha especificat que és probable que les analítiques es comencin a fer al país abans per l'arribada dels reactius per a la plataforma del laboratori que amb els tests ràpids d'antígens que es continuen retardant a tots els països.

El titular de Salut ha repetit que la intenció és fer la prova a la major quantitat de ciutadans que es pugui per arribar a la base de la malaltia i ha anunciat que hi ha una proposta per fer recerca del nombre de persones amb anticossos a la Covid-19, "per auditar el grau d'immunització" que hi ha i seria un indicador per prendre decisions sobre l'aixecament de mesures restrictives, que ha recordat que haurà de ser gradual permetent que alguns sectors vagin tornant a l'activitat o les sortides per passejar, per exemple, però sempre "a poc a poc i a partir del moment que hi hagi descens de la corba epidemiològica".

Una altra eina que es posa avui en marxa és la plataforma al web de Govern per controlar la malaltia on els ciutadans es podran inscriure per informar dels símptomes que tenen, fer-se una autoavaluació i rebre atenció sanitària. Els professionals faran seguiment dels afectats i poden activar els serveis d'emergència en cas d'un agreujament de l'afectació, ha ressaltat el ministre, que ha indicat que es tracta d'un canal actiu entre la població i el sistema sanitari que pot servir a més en cas de col·lapse del 116 i que permetrà disposar d'una base de recollida de dades. Els propers dies estarà disponible com a aplicació per a mòbils.

Ministre positiu

Joan Martínez Benazet ha informat en la compareixença que ha fet des de casa que avui acabava el confinament per haver estat en contacte amb un sanitari que va donar positiu però que ha de mantenir la quarantena perquè la seva parella que és infermera del SAAS i ha estat en contacte amb infectats fa dos dies que es va trobar malament i s'ha confirmat que té la Covid-19. Aquesta situació fa que el ministre auguri que pot desenvolupar la patologia ja que sempre que hi ha un positiu en una llar es considera afectats a tota la família i ha destacat que "penso passar-la lleu, soc optimista i espero poder estar al peu del canó", alhora que ha comentat que "ningú és imprescindible" i si ell no pot fer la roda de premsa d'actualització de dades la farà la secretària d'Estat de Salut.

Pisos per a sanitaris i solidaritat

El ministre ha manifestat que hi ha "molt personal" del SAAS que s'està pagant allotjaments turístics per no anar a casa per por a contagiar a les famílies i ha indicat que s'està buscant una solució que pot passar per habilitar un hotel o un aparthotel perquè s'hi quedin o els pisos que l'AGIA ha demanat que s'ofereixin.

Martínez Benazet ha agraït les donacions solidàries que han arribat al telèfon activat per Andorra Telecom que ha rebut 7.100 sms en menys de 24 hores que representen una aportació de 14.200 euros al fons solidari per fer front a les despeses sanitàries i ajudar persones vulnerables i ha encoratjat tothom a enviar aquest missatge amb el text 'ajuda'.

El ministre també s'ha referit a l'abastiment de material i ha assegurat que no falten articles de protecció en cap lloc, que aquesta setmana se n'han distribuït a El Cedre i s'ha fet una formació sobre com utilitzar-los. També ha comentat que ha arribat una partida d'hidroxicloroquina que permet administrar el tractament dissenyat per als pacients i que l'hospital té capacitat per atendre totes les necessitats sanitàries urgents que hi hagi "però tot el que pot esperar s'ajorna".

Joan Martínez Benazet ha tancat la compareixença diària fent una crida a "no deixar sols als que estan sols", a mantenir noves vies de comunicació telemàtica i a perseverar en el distanciament social i el confinament a casa com arma més efectiva contra la pandèmia mundial "perquè viurem situacions difícils però ens en sortirem".

tracking