Legislació

Satisfacció entre els partits per l'avaluació d'Europa en drets socials

Les diverses formacions asseguren que s’ha avançat en algunes de les matèries que preveu l’estudi dels anys 2014-2017

Satisfacció entre els partits per l'avaluació d'Europa en drets socialsSFCG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els diversos grups parlamentaris veuen en positiu el darrer informe publicat per part del Comitè Europeu de Drets Social sobre la Carta social europea, que considera que Andorra compleix 23 de les 26 disposicions centrades en aspectes dels drets dels infants, les famílies i els migrants. En aquest sentit, tots coincideixen que cal avançar en la mateixa línia, tot i que recorden que la publicació se centra entre els anys 2014 i 2017, i que s’ha avançat en algunes matèries.

Un dels punts que el comitè va marcar de no conformitat té a veure amb els salaris en un contracte juvenil o d’aprenent. A l’informe s’especifica que el salari mínim interprofessional a Andorra és baix i que la diferència salarial entre els contractes fa que el sou per a un aprenent no sigui just. De totes maneres, la presidenta suplent del grup dels demòcrates (DA), Mònica Bonell, va explicar al Diari que pel que fa als codis de relacions laborals cap als joves “hi ha hagut moltes millores”, i va recordar que en l’informe també es destacaven els esforços duts a terme pel Govern des del 2015 per augmentar el salari mínim, i que “esperem poder continuar augmentant malgrat la situació actual”. Per la seva banda, la consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata (PS) Judith Salazar va argumentar que l’informe feia referència a abans que s’aprovés la nova Llei de relacions laborals el desembre del 2018, que “ja no preveu reduccions de salari ni per a menors ni per a aprenents”.

Sense desnonaments il·legals

El segon punt en què el comitè europeu va mostrar la seva disconformitat tracta sobre la manca d’una llei específica que eviti els desnonaments durant l’hivern o en aquelles èpoques que es puguin considerar més vulnerables, ni tampoc que existeixi una indemnització en cas d’expulsió il·legal. En aquest sentit, des del grup de Liberals, la consellera general Eva López va al·legar que no existeix una normativa que prevegi una indemnització, ja que “no existeixen desnonaments il·legals perquè tots els que hi ha prevists són mitjançant un tribunal”. A més, va assegurar que malgrat que no hi hagi una llei específica que impedeixi aquest tipus d’accions durant l’hivern, “no s’ha constatat mai que hi hagi una persona al carrer perquè s’actua conjuntament entre els serveis socials i la Batllia”.

L’informe també posa en dubte la il·legalitat de l’acomiadament durant la baixa de maternitat, al·legant que té una manca d’informació per poder fer una valoració al respecte. Des de DA, Bonell va recalcar que la llei interna preveu que no es pugui acomiadar una persona embarassada. En la mateixa línia, des de Liberals van assegurar que no hi hauria d’haver problemes per incloure a la Llei de Funció Publica aquesta prohibició d’acomiadament del sector públic, “tot i que en la normativa laboral ja està establert”.

Des del PS, que van assegurar que la llei impedeix que es pugui acomiadar estant de baixa, van considerar que la manca d’informació que reclama el comitè tindria a veure perquè el Govern no porta un registre dels acomiadaments, ni el servei d’Inspecció de Treball té la competència per intervenir-hi. De totes maneres, Salazar va assegurar que tenint en compte que l’acomiadament és lliure i que només alguns casos passen per la via judicial, “no té gaire sentit tenir un registre general si no és per situacions com les d’ara amb la Covid-19, tot i que ja s’està fent”.

En definitiva, els grups creuen que s’està avançant correctament i que segurament en el proper informe hi haurà punts de millora. El president del grup de terceravia, Josep Pintat, va considerar que Andorra està complint i que els punts que s’hagin de modificar “espero que Europa ens doni les eines i col·labori per fer-ho possible”. I va afegir que “en la situació complexa actual és el moment que ells també demostrin que no ens deixen perduts als Pirineus”. També des del PS van creure oportú considerar que alguns dels articles de la Carta social en aquests moments ja s’estan aplicant de facto sense que estiguin ratificats. D’aquesta manera, els socialdemòcrates consideren que es continua avançant amb la ratificació d’articles perquè es pugui fer una valoració sobre la seva aplicació.

tracking