Pandèmia mundial

En una situació límit

La Marina està embarassada de cinc mesos i vol tornar al seu país. Té un problema de placenta prèvia i li recomanen no volar a partir del sisè mes.

En una situació límit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Marina és una de les tantes treballadores de temporada a qui el coronavirus ha truncat la prestació de serveis abans d’hora i que està cercant la manera de poder tornar al seu país natal, l’Argentina. Tanmateix, la Marina té una casuística que no tenen totes les persones que es troben en la seva situació: està embarassada de cinc mesos i, a més a més, té una gestació amb placenta prèvia, així que els ginecòlegs li recomanen no volar a partir dels sis mesos per tal que no hi hagi cap problema amb el futur nadó. Fins ara, ni les institucions andorranes ni les argentines li han donat cap solució per ser repatriada i continua vivint a l’allotjament que li va facilitar l’empresa que la va contractar.

La seva és una cursa contrarellotge per tal de tornar a la seva Formosa natal, al nord de l’Argentina, i acabar el període de gestació. El primer contratemps amb el qual es va trobar va ser que el vol que tenia contractat amb Ibèria va ser cancel·lat. Sobre aquest fet, la Marina explica que “ens han donat un voucher, en què només podem canviar el vol per un altre de la mateixa companyia i, a més a més, l’import que ens donen és de 140 euros menys del que hem pagat, i per contra, el preu dels vols ara mateix és del doble”.

A partir d’aquí va començar la seva travessia pel desert entre la burocràcia andorrana i argentina, i avui encara no té cap solució. “He omplert els formularis del Govern d’Andorra i encara ningú s’ha posat en contacte amb mi”, diu amb certa resignació. Pel que fa a les autoritats del seu país d’origen, la Marina va dir que “el 14 de març em van dir que havia de poder resoldre la situació amb Ibèria, però només es pot volar amb Aerolínias Argentinas. I no em van dir res més; el 23 els vaig tornar a escriure i em van dir que estaven gestionant el meu cas, però que s’atenia prioritàriament els que havien de volar durant la propera setmana”. Però cal recordar que la Marina està embarassada i en una situació que recomana que no voli més enllà del sisè mes de gestació. “Ningú m’ha demanat els informes mèdics de l’embaràs per tal de donar-me prioritat.”

Tot i això, la Marina va dir que “l’empresa que ens tenia contractats, Ensisa, ens va pagar tot el mes, malgrat que la feina es va acabar a la meitat. I ens deixen encara els allotjaments fins que no aconseguim trobar un vol de tornada. Però, és clar, en acabar-se abans la temporada no hem guanyat tots els diners que esperàvem aconseguir”.

A hores d’ara, la Marina continua esperant per poder trobar un vol; de moment ni ella des d’aquí ni la seva família des de l’Argentina han aconseguit que li donin un seient.

EL GOVERN DE L'ARGENTINA SUSPÈN PER ARA LES REPATRIACIONS

El president argentí, Alberto Fernández, va llançar ahir un gerro d’aigua freda a les esperances de desenes de temporers que esperen tornar al seu país d’origen en anunciar que per ara se suspenen les repatriacions de nacionals. “Excepte algun cas exepcional, els retorns estan restringits”, va afirmar el mandatari. Fernández va assenyalar que “per ara hem decidit no ingressar més gent fins que ens organitzem. He donat instruccions perquè s’ajudi amb recursos els que es troben a l’exterior, però hauran d’esperar una mica”. El servei que el Govern va habilitar per tal de poder ajudar les persones de fora del país, que havien vingut a treballar durant la temporada d’hivern, compta ja amb un total de 1.564 persones inscrites. Així ho va confirmar el ministre portaveu ahir, en la roda de premsa d’actualització del vespre. A més a més, Jover va manifestar que tant el ministeri d’Afers Exteriors com el de Turisme estaven treballant per tal d’agilitzar al màxim el retorn als seus països d’origen “d’aquelles persones que ens han vingut a ajudar durant la campanya, i que degut a la situació i a la finalització de la mateixa es troben al país intentant tornar als seus llocs d’origen”. La situació dels argenits, però, ha experimentat un gir malauradament a pitjor.

tracking