Els positius augmenten a 224

Martínez Benazet confirma que l'home de 88 anys que va morir dimarts tenia la Covid-19

Els positius augmenten a 224SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra acumula 224 casos de coronavirus, amb tres curats i tres persones mortes per l'afecció després que el ministre de Salut hagi anunciat avui que l'home de 88 anys que va morir dimarts tenia el virus. Joan Martínez Benazet ha explicat que hi ha 63 professionals sanitaris positius i 31 pacients hospitalitzats, entre els que hi ha quatre residents d'El Cedre i 8 ingressats a l'UCI amb ventilació mecànica i ha detallat que entre els cossos especials hi ha 7 bombers amb la infecció i 19 efectius aïllats per contactes o per ser persones de risc i també un policia positiu i uns 30 agents en aïllament. I ha ressaltat que hi ha especial atenció als centres sociosanitaris per confinar els interns, els que estan a les residències i als hotels, de seguida que hi ha un mínim símptoma i fer la prova de contagi. La situació actual és de 13 casos confirmats a El Cedre i 16 sospites i a Salita hi ha hagut un positiu d'una auxiliar del centre.

El ministre de Salut s'ha mostrat especialment preocupat per la situació a la Unitat de Cures Intensives que ha advertit és on hi ha més risc de saturació del servei perquè no hi ha problema d'hospitalització ni de la resta de recursos sanitaris. Joan Martínez Benazet ha remarcat que totes les persones que estan a l'UCI estan estables i no hi ha risc per a la seva vida en les properes hores però ha puntualitzat que l'estada mitjana dels pacients amb la Covid-19 que necessiten ser intubats és d'uns 28 dies "i ens preocupa molt perquè és una mesura molt invasiva i complexa i ens preocupa el col·lapse de l'UCI perquè van entrant persones i triguen molt a sortir". El titular de Salut ha subratllat que com a pneumòleg no ha vist mai que per una patologia respiratòria es requereixi un mes de ventilació i ha incidit que tots els països es troben amb la mateixa problemàtica i s'han trencat els estocs de ventiladors però el ministeri està intentant trobar-ne a Rússia i a la Xina perquè de moment no han arribat els 12 que s'havien encarregat a Israel. A més, es podria arribar a tenir ventiladors fets amb impressores 3D pel grup d'enginyers d'Andorra que treballa amb una plataforma de Catalunya que els han dissenyat.

Comandes que es queden pel camí

Els problemes per aconseguir material sanitari són una realitat a tots els països i a les dificultats de transport s'ha d'afegir els articles que es queden pel camí. Com a exemples ha esmentat que a Alemanya no han arribat 5 milions de mascaretes que n'havien encarregat i que una comada de mascaretes que esperava Andorra ha anat a una destinació "que suposo que han pagat més diners i a nosaltres ens han tornat els diners", ha indicat el ministre.

Martínez Benazet ha afegit que també es treballa per incorporar professionals que sàpiguen fer ventilació mecànica que ha precisat que és una tasca molt especialitzada perquè cada pacient necessita uns paràmetres concrets en cada moment i perquè els afectats per coronavirus que estan greus han de tenir a més tractament per afectació renal. Per a la recerca de personal, especialment per a l'UCI, el ministre ha assenyalat que es mantenen contactes amb França, que serà di´ficil per la situació que tenen, amb Cuba, Rússia i Israel. I ha reblat que s'intentarà disposar d'aquests facultatius amb aquesta formació "però potser hem de passar amb el que tenim".

Martínez Benazet ha valorat que la xifra d'afectats mostra que "estem veient un increment progressiu dels casos i és normal que tinguem un gran pic i estem preparats per a això" i ha indicat que ara es compleixen deu dies des del tancament de la construcció i l'aturada de més activitats laborals i com que la incubació del virus són uns set dies "esperem un pic moderat de l'activitat de la malaltia" per als propers dies.

El total de casos detectats és segons el màxim responsable de Salut "una dada indicativa, no és real" al Principat i a tots els països, perquè correspon a les persones que han donat positiu a la PCR però hi ha molts altres afectats, com tots els integrants d'un nucli familiar on es confirma un malalt de la Covid-19 perquè s'entén que tots estan contagiats", però a tothom no se li fa la prova "per estalviar els recursos de PCR que és limitada". I hi ha afegit que totes les analítiques s'envien a tres laboratoris de fora i fins ara se'n feien 50 al dia, ahir ja van ser-ne 65 i a partir d'avui s'arribarà a tenir 100 proves, que es podran superar quan arribin al Principat els test ràpids i la màquina per fer proves al país. I ha recordat que no és difícil saber quan va arribar el virus a Andorra o a cap altre país perquè allà on hi ha un èsser humà hi ha la Covid-19, tot i les mesures de protecció i que hi ha la sensació que amb el model de viatges globalitzats hi havia una estesa general del coronavirus per tot el món abans del que es pensava.

El titular de Salut s'ha referit al tractament amb hidroxicloroquina i azitromicina que s'està donant a infectats amb afectació pulmonar i també amb retrovirals per als que estan més greus, una medicació que segons un grup de mèdics de Marsella ha curat en cinc dies els malalts amb la Covid-19. Martínez Benazet ha explicat que la prova d'aquests professionals té poca casuística i s'ha fet molt ràpid per la necessitat que hi ha de trobar eines per combatre el coronavirus i ha insistit que l'objectiu del ministeri, pels consells d'Oriol Mitjà, del doctor Josep Maria Miró i la feina de metges de l'hospital, és aplicar aquest tractament als pacients lleus i als contactes de positius, tret dels casos de persones amb alteració cardiològiques per a les que no està recomanada la hidroxicloroquina.

tracking