Pandèmia mundial

La xifra de voluntaris es triplica per la crisi

La Creu Roja n’ha registrat mig miler de nous des que va arribar la pandèmia i el confinament

La xifra de voluntaris es triplica per la crisiF. GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Creu Roja tenia censats 239 voluntaris fa un parell de setmanes, abans que esclatés la crisi per la Covid-19. Ahir la xifra ja s’havia enfilat a les 721. “Estic orgullós de fer part d’un país tan solidari”, afirmava ahir més que satisfet el director de l’entitat, Jordi Fernández. La Creu Roja s’està encarregant de coordinar tot aquest ingent grup de persones que s’ofereixen per ajudar i ja n’ha mobilitzat prop de 150. “Anem activant en funció de les necessitats”, assenyala Fernández, però el recurs humà més preuat aquests dies és el que té formació en l’àmbit sanitari o sociosanitari. Una de les tasques en les quals està involucrada l’entitat és en la logística dels dos hotels que acullen padrins de les residències El Cedre i Salita. Per poder completar les plantilles (que lideren professionals del SAAS) s’ha cridat estudiants d’infermeria, per exemple. En la bossa de voluntaris, però, “tenim de tot, mecànics, electricistes, comptables... I tota ajuda és molt apreciada, vull que quedi clar”.

A banda d’aquest suport a l’estratègia per mirar de minimitzar els contactes en residències geriàtriques (en el funcionament i també en el trasllat d’aquests padrins), la Creu Roja i els voluntaris també estan implicats en la distribució d’aliments a aquelles llars amb dificultats per poder acudir a comprar o fer-ho de manera telemàtica i en l’atenció telefònica, per exemple, als col·lectius més vulnerables. Des del dia 12 han acudit a 152 domicilis mentre que les assistències telefòniques freguen les 400. Fernández va apuntar que tenen contacte amb 126 llars de risc (essencialment són gent gran que viu sola) i es fan trucades pro actives per comprovar que no tenen cap problema. El símbol de la Creu Roja està universalment associat a l’atenció a les persones i això fa que en un moment com aquest siguin també un dels principals receptors de peticions d’ajuda. I a domicili porten majoritàriament aliments –al principi també medicaments però cada cop més les farmàcies fan aquesta mena de servei– però també estan per a altres urgències, com la d’una dona amb una infecció d’orina que necessitava dur una mostra al laboratori, explicava ahir el director de l’entitat humanitària a tall d’anècdota. També estaven implicats en la cerca d’un microones per a una persona que normalment dina fora de casa i a la qual ara se li du el menjar preparat però no té on escalfar-lo.

Les necessitats

A cada persona que s’ofereix com a voluntària se li fa un perfil amb la formació i les aptituds per tal de concretar les tasques que podria fer. Aquests dies que s’ha hagut de fer el transport de padrins als hotels Fènix i Cèntric Atiram “hi havia els nostres tècnics de transport sociosanitari i voluntaris amb preparació de socorristes o preparació en transport sociosanitari”. D’altres tasques com ara donar aquest suport domiciliari per fer compres o portar menjar preparat no necessiten d’una preparació tan específica i se n’està encarregant un equip al matí i un altre a la tarda. Però la qüestió és que “estem davant una crisi sanitària” i amb els efectes que està tenint la Covid-19 sobre els professionals de la salut és aquesta ajuda la que més cal. Per exemple, els tretze estudiants de medicina que encara no s’han activat però que estan a la rereguarda per si en algun moment el SAAS els necessita. Però el director de la Creu Roja no es cansa de repetir que tothom pot ser necessari en un moment o altre i, sobretot, la quantitat de coses bones que diu aquesta onada de solidaritat del país i la seva gent.

ALGUNS PRESOS S'OFEREIXEN PER AJUDAR

Una desena de presos van fer arribar ahir una carta al Diari per oferir-se a fer tasques “de voluntariat, ja sigui de neteja, desinfecció o qualsevol que es cregui convenient”. Els firmants (del mòdul S.3 de penats i un cas que encara està en règim preventiu) asseguren que són conscients de la gravetat de l’epidèmia i de la rapidesa de la propagació, “i pensem que qualsevol ajuda hauria de ser benvinguda”. En aquest sentit, manifesten que tenen preparació en primers auxilis i que “la nostra intenció és ajudar de la manera que sigui, tots tenim pares, fills i avis que podrien ser en qualsevol moment afectats per la Covid-19”. Proposen estar vigilats amb polseres de control monitorat i també recorden el risc de contreure la malaltia al qual ells mateixos estan exposats dins de la presó.

tracking