Pandèmia mundial

Salut registra 188 casos

El ministre Martínez Benazet ha destacat que ha arribat una quantitat important de material sanitari i que no hi ha hagut falta de bates de protecció al SAAS

Salut registra 188 casosSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut registra 188 casos positius de coronavirus amb tres persones curades, dues defuncions i una tercera pendent del resultat de la prova i han arribat 31 analítiques negatives de malalts que podrien tenir grip, segons les dades actualitzades avui per Joan Martínez Benazet de nou confinat des de casa. El ministre ha explicat que hi ha 48 sanitaris contagiats per la Covid-19 i 33 persones hospitalitzades, quatre de les quals són residents d'El Cedre. Els pacients ingressats a l'UCI estan tots intubats i amb ventilació mecànica i tres són casos confirmats de la infecció i altres tres són sospites pendents del resultat i ha destacat que tots es mantenen estables i no hi ha hagut "cap empitjorament" de joves ni de grans. Les edats d'aquests pacients més greus són una jove de 24 anys, tres persones que superen els 50 anys i dues entre 70 i 80 anys i que cap d'aquestes persones prové del centre sociosanitari d'El Cedre.

Martínez Benazet ha remarcat que "hi ha marge d'hospitalització de pacients i d'atenció a l'UCI" i que la pressió s'alleugerirà amb el retorn a la feina de 62 professionals sanitaris que acaben el confinament aquesta setmana i una xifra similar que es reincorpora la setmana vinent. I ha incidit que és molta la feina que s'ha de fer i els canvis que s'han aplicat i molta gent que s'ha de destinar a tasques epidemiològiques i ha demanat disculpes si en algun moment ha fallat la comunicació per la reorganització que s'està fent. El ministre ha comentat que s'està preparant un protocol sobre la priorització dels llits de l'UCI quan hi hagi col·lapse del servei per al qual s'ha demanat la valoració de la comissió bioètica nacional i a la comissió ètica assistencial i ha recordat que "a pocs països es ventilen malalts de més de 80 anys" i aquí s'està fent "i esperem no haver d'arribar a aquesta situació".

El ministre de Salut ha subratllat que no hi ha hagut "cap moment de manca de material de protecció" per al SAAS i que s'ha rebut una quantitat important de bates de protecció, que era el que havia generat una mica d'alarma però que en cap moment ha fet falta usar ni bosses de plàstic ni impermeables, o almenys a ell no se li ha reportat que hi hagi hagut aquestes mancances, ni cap problema per falta de personal de neteja i ha assegurat que se n'informarà i donarà ordres "per posar-hi remei si és que ha passat". El màxim responsable de Salut ha afegit que aquesta setmana arriba "probablement demà" una altra partida de material de protecció que serà suficient "per a tota l'epidèmia" i ha reconegut que hi ha dificultats de transport com demostra que la comanda de bates estava prevista de fa un mes i mig. Respecte a les mascaretes casolanes ha indicat que avui s'assolirà la confecció de 2.000 unitats, ha recordat que estan dirigides a persones que han de garantir els serveis mínims i ha afirmat que "ens han donat un respir" davant la possibilitat que no hi hagués material suficient i que es continuaran fent fins que el subministrament estigui completat.

Les mateixes dificultats troba el Govern per a la compra de medicaments perquè tots els països estan fent-ne aprovisionament i el ministre ha precisat que va arribant hidroxicloroquina que es fa servir per al tractament dels pacients amb afectació pulmonar però que no hi ha encara la quantitat desitjada per tractar amb aquest fàrmac tots els pacients lleus i els contactes "per disminuir la propagació del virus i tenir menys casos greus".

El titular de Salut ha tornat a reiterar que l'objectiu és arribar a fer proves al màxim de població, ha puntualitzat que ara se'n fan unes 50 al dia i que s'espera doblar aquesta capacitat, i que ja s'està veien que el virus, potser perquè ha mutat, està afectant a gent més jove del que es pensava amb pneumònies greus, i que hi ha persones asimptomàtiques, entre ells els nens, que transmeten la Covid-19. I ha assenyalat que "molts acabarem infectats però serà més lenta" la propagació i que la corba està aplanada per l'actitud general cívica i solidària de quedar-se a cas però "estem patint, seguirem patint i hi haurà moment molts durs" i que el sistema sanitari "es pot col·lapsar com a tots els països però tenim més marge fins arribar-hi" i ha recordat que ara hi ha un llit amb ventilació per cada 3.900 habitants mentre a Catalunya la ràtio és d'11.000 habitants.

Martínez Benazet ha subratllat que cap país no sap l'afectació que podrà tenir i si es veuen les dades de mortalitat són molt variables perquè hi ha països que no comptabilitzen els majors de 80 anys perquè a partir de certa edat ja no es mira si el difunt tenia coronavirus o no. I ha explicat que es pot dir que a Andorra s'estan diagnosticant més casos que als països veïns però segur que hi ha una base de població infectada "que no coneixem" i per això és imprescindible el confinament per no transportar el virus. El que si ha recalcat és que cada vegada hi ha més la sensació que "quan a Europa veiem el virus molt lluny ja estava sembrada i quan dèiem que s'havia de vigilar si s'anava a Itàlia, Corea o la Xina "ja ho teníem a tota Europa".

Decret per als centres sociosanitaris

El Govern aplicarà noves mesures als centres sociosanitaris amb l'aprovació d'un decret de mesures excepcionals que recull els trasllats que ja s'havien començat a fer per separar els residents en hotels i reduir les possibilitats de contagi. L'altra decisió és que el personal d'aquestes residències queda sota les ordres de Salut que podrà decidir els llocs on has d'estar i les tasques que han de desenvolupar.

Martínez Benazet ha recordat que s'han traslladat a un hotel residents d'El Cedre i a un altre padrins de Salita i ha precisat que al centre de Clara Rabassa no hi ha cap afectat i que els residents de Sant Vicenç d'Enclar és molt difícil poder canviar-los de lloc perquè són persones amb més grau de dependència que necessiten els recursos que hi ha a les instal·lacions on són.

tracking