Trasllat d'usuaris de la residència Salita

Martínez Benazet confessa que les mesures preses han frenat la propagació a la comunitat però no entre professionals sanitaris ni a El Cedre

El trasllat dels usuaris de la Salita a un hotel del centre.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La xifra de persones amb coronavirus segueix augmentant i ja són 133 els casos acumulats al Principat, 20 més que diumenge. Tot i això, a hores d’ara el nombre de positius actius és de 131. Pel que fa a les persones diagnosticades que es troben ingressades a l’hospital, n’hi ha 19 a planta i tres a la unitat de cures intensives (UCI). A més, hi ha tres persones més a l’UCI que es troben pendents del resultat de la prova però que presenten una simptomatologia compatible i també requereixen intubació i ventilació.

Amb tot, la dada preocupant és que un terç dels casos actius són professionals de la salut. Segons va indicar el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, hi ha 44 sanitaris diagnosticats: “Hem tingut un focus molt important en professionals de la salut i tenim minvades les tropes que han de donar resposta a la malaltia.” En aquest sentit, va comentar que les dades reflecteixen que “les mesures frenen la propagació del virus a la comunitat però no en sanitaris ni a El Cedre”, on ja hi ha 10 persones diagnosticades. Així doncs, Benazet confessa que “hem tingut un pic en la residència sociosanitària i és molt preocupant perquè també ha passat als països veïns i per això s’han pres mesures excepcionals entre aquest col·lectiu”.

TRASLLAT A HOTELS

Ahir ja es va començar amb el trasllat d’usuaris de residències sociosanitàries a hotels. De fet, l’Hotel Cèntric Atiram acull ara alguns padrins de la Salita. Una mesura que, segons el ministre de Salut, permetrà “millorar el distanciament social” i impedirà la propagació del virus. El trasllat, com va detallar, dependrà de l'autonomia de les persones perquè “els hotels no estan adaptats per a persones amb alts graus de dependència”, i en tot cas es mantindrà el contacte amb la família. Respecte a l’home que diumenge assegurava a les xarxes que havien traslladat el seu pare a l’hospital sense avisar, va afirmar que “s’ha fallat en algun aspecte de la comunicació i els professionals s’estan centrant més en el tractament que en la informació”. I va apuntar que “em faig càrrec de la dificultat de la situació perquè són persones ingressades que no es poden visitar”. “Estem activant dispositius per millorar la comunicació amb les famílies, afegia.

D’altra banda, el ministre va informar d’un cas positiu al centre d’acollida d’infants i joves (CAI) i va expressar que des de dijous passat, quan va donar positiu, es troba aïllat en un pis amb supervisió i se li permet estar en contacte amb els pares per videoconferència. Així mateix, hi ha dos joves més que presenten símptomes i es troben aïllats a les seves habitacions en espera de rebre el resultat de la prova.

La xifra de resultats pendents actual és d’una vintena mentre que hi ha 30 persones sospitoses d’estar contagiades. Quant al material, Benazet va indicar que han rebut guants i mascaretes i que han demanat 12 respiradors.

ARRENCA EL CENTRE DE CONTROL

El centre intermedi de control (CIC) es va posar ahir en marxa. L’espai està destinat a atendre les persones amb símptomes, moderats o greus, suggestius d’infecció respiratòria compatibles amb la Covid-19. Les consultes estan ubicades als espais de l’antic tanatori i s’hi accedeix exclusivament per la rampa del costat de la clínica Verge de Meritxell, prèvia demanda de cita amb el metge trucant al telèfon de consultes externes. A la mateixa zona també es realitza la recollida de mostres presencials sense baixar del vehicle que programa el ministeri per als pacients amb simptomatologia lleu.

Salut registra 131 positius actius

tracking