Mor un home de 88 anys en fase terminal infectat amb el coronavirus

La primera víctima del país és un home de 88 anys que tenia una patologia respiratòria greu crònica des de feia anys

Hospital Nostra Senyora de MeritxellFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un home de 88 anys que tenia una patologia respiratòria greu crònica des de feia molts anys ha estat la primera víctima amb coronavirus al Principat. El pacient es trobava a la recta final de la seva vida, una situació que es va agreujar en contraure la Covid-19. Segons va indicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquesta situació li va donar “l’empenta final”. Actualment, la xifra acumulada de casos és de 113 persones mentre que són 112 els casos en actiu, tres dels quals ja es troben asimptomàtics i estan a punt de rebre l’alta. A més, Benazet va detallar que 15 pacients es troben ingressats a l’hospital: 12 es troben a planta i tres més a l’ UCI on, a banda dels dos casos que ja es coneixien, dissabte va ingressar un home de poc més de 50 anys que va necessitar intubació i ventilació en presentar una pneumònia bilateral.

Quant als residents d’El Cedre, la xifra de positius va ascendir a 10: hi ha els dos pacients que ja s’havien diagnosticat, vuit persones que es van diagnosticar ahir i vuit més que presenten símptomes compatibles i dels quals s’esperen resultats. Amb tot, va dir que “cap d’ells reverteix una situació greu: estan estables i la majoria tenen una simptomatologia bastant banal”, explicava el ministre. En aquest sentit, també va indicar que durant aquesta setmana s’aniran traslladant els usuaris de les residències sociosanitàries a hotels equipats per protegir-los de transmissions.

ES MANTÉ L’OPTIMISME

Benazet va exposar que ara es comencen a veure els resultats de les mesures adoptades fa una setmana, ja que “el període d’incubació mitjà de la malaltia és de sis o set dies i el màxim, de 14”. També va remarcar que la corba tendeix a aplanar-se encara que “hàgim fet un petit pic” perquè “hi havia malalts que esperàvem que fossin positius dels quals s’han endarrerit els resultats”, fet que “pot falsejar l’evolució de les dades”. En la mateixa línia, va afirmar que la majoria de casos nous provenen de la infecció d’El Cedre i de la dels sanitaris, que ara van més protegits: “No hem tingut cap infecció dels que estan en contacte directe amb els malalts, els casos són del principi de l’epidèmia”.

Actualment hi ha 38 professionals sanitaris que tenen coronavirus mentre que una trentena estan aïllats. “Amb les mesures que es prenen és molt difícil que tinguem més baixes laborals”, considerava, per confessar que “és un fet que em preocupa des del primer dia perquè nosaltres estem lluitant per tenir tot el dispositiu suficientment preparat per rebre més afluència de malalts i, en canvi, tenim una manca de professionals”. En aquest sentit, va manifestar que deu dels professionals que es troben en confinament l’acaben dimarts i uns quants més, divendres.

Tanmateix, avui arribarà al país un metge que treballava a fora i s’han reclutat estudiants d’infermeria i de medicina. Pel que fa als veterinaris, va comentar que s’acceptarà l’oferiment perquè “poden ajudar en l’estudi epidemiològic i amb suport assistencial” i s’estudiarà si els respiradors que tenen tècnicament serveixen per ser utilitzats per a pacients i se n’agafarien, tal com s’ha fet amb els de les ambulàncies. Respecte a les proves pendents de resultat, n’hi ha unes 53.

D’altra banda, va explicar que ja s’ha començat a tractar els pacients amb el tractament basat en un fàrmac d’hidroxicloroquina que s’administra de manera conjunta amb l’antibiòtic anomenat azitromicina i que també s’estan tractant amb antiretrovirals. De fet, va expressar que s’havia fet una comanda d’hidroxicloroquina i de material de protecció. Quant a l’entrada al país d’aquest material sanitari, va assegurar que no s’ha produït un bloqueig a la duana perquè hi ha una col·laboració amb els estats veïns: “Ens garanteixen que el que encomanem per a protecció i tractament arribarà, però no és tan ràpid.”

tracking