S'aplana la corba de contagis

Martínez Benazet es mostra optimista i apunta que no es produirà un pic d’infeccions sinó que el nombre de persones afectades pujarà gradualment

S'aplana la corba de contagisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La xifra acumulada de persones infectades de coronavirus va arribar ahir a 88, una dada que, segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, mostra un increment del nombre de casos però que, alhora, “assenyala una tendència d’aplanament de la corba, i això ens ha d’encoratjar perquè vol dir que el distanciament social està donant resultats”. Així doncs, el ministre de Salut es va mostrar optimista i va afirmar que “amb les dades d’ahir [divendres per al lector] semblava que el pic havia d’arribar la setmana que ve, però, si estem aplanant la corba, significa que aquest pic no es produirà i que tindrem una pujada gradual de casos que ens permetrà no col·lapsar el sistema”.

Tot i l’optimisme, Benazet va expressar que “tinc les meves reserves perquè tots els sistemes estan col·lapsant”. I aquest és precisament un dels motius pels quals han decidit parlar amb les famílies dels residents dels centres sociosanitaris per traslladar-los a hotels i fer que, d’aquesta manera, la propagació del virus sigui més difícil. Segons va explicar el titular de la cartera de Salut, aquesta estratègia ve motivada per la situació crítica que estan vivint les residències a Madrid i també a Catalunya, on hi ha 114 geriàtrics amb persones infectades. En la mateixa línia, va recomanar que dins dels centres s’intentés compartimentar les zones on viuen els residents i augmentar el nombre d’espais on es desenvolupen les activitats.

Els casos en actiu

Actualment hi ha 87 casos en actiu i tres d’ells estan a punt de ser donats d’alta. A més, 71 de les persones infectades es troben al domicili en presentar quadres molt lleus, 14 estan ingressades a l’hospital i n’hi ha dues més a la Unitat de Cures Intensives (UCI) que tot i que, segons va indicar Benazet, “fa dos dies pensàvem que la situació era catastròfica”, ara es troben “estables” i “en una situació esperançadora”.

Pel que fa a El Cedre, va explicar que hi ha tres casos positius i set persones més que presenten símptomes respiratoris.

L’altra xifra a destacar és la trentena de professionals sanitaris que s’han infectat fins a la data. En aquesta línia, el ministre va detallar que a aquesta dada se li han de sumar unes 10 persones més que es troben aïllades. “Alguns acaben el confinament dimarts o divendres vinent i, per tant, s'aniran reincorporant”, apuntava. Tanmateix, va posar en relleu que la xifra de personal de la salut infectat també s’està reduint perquè s’estan prenent més precaucions: “Ara tothom vigila molt i es protegeix més”. Amb tot, va explicar que “hem mobilitzat algun metge, estudiants de medicina, personal d'infermeria que feia altres tasques al país com pot ser en laboratoris clínics i professors titulats superiors d’universitats que molts són de l’àmbit científic i poden ajudar en les tasques d’estudis epidemiològics”.

En la mateixa línia, va manifestar que alguns professionals estaven fent més hores i va valorar que “ha anat bé que ens limitéssim a urgències i a l’activitat que no es pot ajornar. Estem tots mirant al coronavirus”.

Pel que fa a quan es durà a terme el tractament clínic pel tractament de la Covid-19, basat en un fàrmac d’hidroxicloroquina que se subministrarà de manera conjunta amb l’antibiòtic anomenat azitromicina, Benazet va respondre que l’equip de medicina interna, juntament amb el doctor Oriol Mitjà, ho està acabant de detallar i que seran ells qui decideixin quan i quins són els pacients oportuns per fer la prova amb aquest tractament.

Analítiques pendents

El ministre va informar que hi ha pendents una quinzena de resultats d’analítiques que ja s’han enviat i que estan intentant ampliar els laboratoris amb els quals treballen: “A Madrid està col·lapsat i a Barcelona comencen a estar en la mateixa situació, ara estem buscant dos laboratoris i estem treballant intensament per poder fer analítiques aquí”. Així mateix, va valorar la tasca que s’estava fent a Andorra perquè, com que s’han fet moltes proves PCR, va considerar que “hem arribat molt avall en la base poblacional infectada. Normalment es veu un 20% del que hi ha; alguns països estan al 10 i altres al 40, i això ens permet lluitar millor”.

S'aplana la corba de contagis

tracking