Detectats els primers acomiadaments

L’USdA demana que el Govern “no actuï en solitari” a l’hora de prendre decisions

Detectats els primers acomiadamentsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aturada de l’activitat econòmica a conseqüència del coronavirus ha comportat que nombroses empreses hagin optat per acomiadar alguns treballadors i així poder superar la crisi a la qual es veuran sotmeses mentre no puguin recuperar la seva activitat econòmica. És per això que Gabriel Ubach, secretari de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), va indicar que “la primera mesura que s’hauria d'haver aplicat és assegurar que ningú perdés la feina”. “S’haurien d’haver aturat els acomiadaments durant dos mesos” perquè, segons va expressar, “la millor manera de tornar a la normalitat després del coronavirus hauria estat que tothom tingués feina”. “O es prioritza sanitat i població o economia, les dues coses són incompatibles”, deia.

Amb tot, Ubach va reiterar que “no estem dient que l’empresari pagui sense tenir ingressos” sinó que “les empreses que tinguin treballadors a càrrec i hagin de pagar un lloguer es posin en contacte amb el Govern i que els ajudin”. I apuntaven que des de l’executiu “s’ha de buscar maneres d’injectar diners a l’economia”. En la mateixa línia, va considerar que entre les mesures que s’estaven proposant per ajudar les empreses es parlava de crèdits però que “les pimes no en volen perquè després hauran de pagar uns interessos que no podran assumir”. “Necessiten una resposta immediata per pagar a treballadors i lloguers, això és el que s’ha d’assegurar perquè no hi hagi acomiadaments”, subratllava. “No podem fer que la gent es quedi sense feina i continuï pagant perquè estan a l’atur, i en els pròxims dos mesos no serà gens evident trobar feina, això va per llarg”, remarcava.

Però aquesta és, precisament, la situació en la qual ja es troben moltes persones a Andorra. El Walid Agharbi era recepcionista nocturn en un hotel i ja feia tres mesos que hi treballava amb un contracte indefinit. “Ahir [dijous] em van trucar perquè anés a l’hotel i em van fer signar la carta d’acomiadament. S’hi detallava que l’acomiadament es devia a l’aturada econòmica de l’hotel arran de la pandèmia i les mesures adoptades pel Govern”, explicava al Diari el jove de 21 anys. “A casa som cinc persones i només entrava el meu sou i el del meu germà de 19 anys, ara només tenim el seu”, afirmava.

El sector de l’hoteleria és el que més acomiadaments ha fet arran de la Covid-19. La Davínia Ramírez va començar a treballar el 29 de gener en un hotel i van utilitzar el període de prova per fer-la fora perquè “em van dir que no l’havia superat però que volien comptar amb mi a partir de l’abril. Si no t’agrada com treballa una persona no la vols a la plantilla uns mesos després”, sentenciava. “Amb el sou del meu marit no arribem al mes que ve”, va confessar. El marit de la Beatriu Grougnet, impulsora d’una petició a change.org per denunciar-ho, també va viure la mateixa situació. “En la carta es feia constar que no es devia a motius professionals sinó degut a la situació actual del Principat arran del coronavirus i per les decisions preses pel Govern”, manifestava.

Davant d’aquesta realitat, l’USdA va declarar que “esperem que Govern no actuï en solitari, han de comptar amb tots els agents econòmics i socials i amb l’oposició. Només junts sortirem d’aquest impàs, no és moment de retrets ni colors polítics, s’han de buscar solucions efectives i realistes”.

UNA DISTRIBUÏDORA DENUNCIA NEGLIGÈNCIES EN SUPERMERCATS

Una empresa de distribució d’aliments va denunciar ahir a aquest rotatiu que es troba amb veritables problemes perquè els clients respectin el protocol de seguretat per evitar contagis del coronavirus i no posin en risc els seus treballadors. En aquest sentit, Anna Pérez va explicar que no vol entrar en polèmica i que la seva aportació “és en positiu”, i que la millor mesura és tancar l’empresa. Pérez compta amb una petita plantilla i d’ella en depenen 17 famílies. És per això que vol la màxima protecció per al seu personal, que durant tot el dia està exposat per la feina de repartiment. “Vaig trucar al 188 i molt amablement em van explicar que la prioritat actual és el professional sanitari”, va comentar. Admet que la majoria dels clients actuen amb correcció, però que en algun cas, com va passar en un supermercat d’Encamp, “van obligar un empleat a deixar la mercaderia en una cambra frigorífica on hi havia tres persones d’altres empreses”. La propietària va mostrar la seva indignació ja que la cambra és un espai reduït on no es respecta la distància intrapersonal recomanada i va subratllar que prefereix perdre un client abans que posar en perill un dels seus treballadors, malgrat la delicada situació per la qual passen les empreses distribuïdores del país. “El 90% de les comandes l’acaparen empreses estrangeres que subministren els principals supermercats d’Andorra”, i si la situació era delicada, ara s’ha agreujat pel coronavirus i el tancament avançat dels hotels i de les estacions d’esquí. Afegeix, impotent, que “no podem competir amb les empreses de fora”.

tracking