Andorra la Vella té a punt el sometent

El primer contingent que mobilitzaria el comú estaria format per una cinquantena de nacionals d’entre 30 i 50 anys

Andorra la Vella té a punt el sometentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella ha dissenyat un pla de contingència per si fos necessari mobilitzar el sometent, la milícia popular que pot activar cada parròquia en casos excepcionals per fer serveis com els de protecció civil. Una alternativa que s’ha posat en coneixement del Govern per si ho considera oportú. En el moment en què els agents del cos de policia estiguessin desbordats i no poguessin cobrir totes les demandes per assegurar l’ordre públic i el compliment de les probables mesures decretades, s’activaria el sometent. Una possibilitat en aquests moments força remota però que podria fer un gir radical en el supòsit que el Govern declarés l’estat d’alarma. Un escenari on es pot limitar la circulació de ciutadans i vehicles en llocs determinats, l’entrada i sortida de persones o mercaderies, o controlar el consum de béns de primera necessitat.

El comú, de forma preventiva, ja ha fet un triatge d’andorrans de la capital d’entre 40 i 50 persones de trenta a cinquanta anys de les quals s’ha garantit la manera de contactar-los. D’entre el grup d’escollits hi ha en primer lloc exconsellers del comú pel coneixement que tenen dels afers de la parròquia. Abans d’arribar a aquests extrems, però, la corporació ha previst que els primers que mobilitzaria per realitzar feines de control i de suport serien alguns funcionaris.

El sometent d’Andorra la Vella el formen tots els andorrans majors de 18 anys i estan actius fins als seixanta. Tot i que als que han superat la cinquantena ja no se’ls mobilitzaria a priori per motius obvis, com tampoc als més joves per tot el contrari. La franja d’edat que s’escolliria en primer lloc és la que va dels trenta als cinquanta. Dins d’aquest òrgan comunal, hi ha dues figures que sobresurten per sobre de la resta dels membres que formen la milícia civil: el Capità (cap del sometent) i el Desener (coordinadors). La regulació actual és del 1995.

El servei de circulació, també

La voluntat de col·laboració del comú d’Andorra la Vella davant la crisi del coronavirus no acaba amb la possibilitat de mobilitzar el sometent o un seguit de funcionaris, sinó que també afecta el servei de circulació. La corporació ha posat en coneixement del ministre d’Interior que els efectius del cos en coordinació amb la policia estaran a la seva disposició en el moment en què ho considerés adient. Es tracta d’una norantena d’agents sota les ordres del responsable de mobilitat, Miquel Rossell, que té una extensa trajectòria en la policia, la qual cosa facilitaria les feines de coordinació dels dos cossos. Casualment, Rossell ha estat un dels tres últims homes, el 5 de març, a ser nomenat desener.

L'ÚLTIM COP ES VA ACTIVAR EL 1986 PER MITERRAND

La primera visita oficial del Copríncep francès François Mitterrand a Andorra l’any 1986 va ser l’última vegada que es va mobilitzar el sometent. Les estrictes mesures de seguretat que envoltaven Mitterrand van fer necessari activar el cos per respondre al desplegament exigit. A cada desener se li va encomanar la vigilància d’un tram de carretera o d’un pont durant l’estada del líder francès, que va fer un recorregut per diversos indrets de la parròquia, inclosa una recepció a la casa comuna. Manel Pons era el cònsol major. L’ocasió era excepcional i per això la corporació va haver de reclutar el sometent al no haver-hi prou efectius de la policia per garantir-ne la seguretat. Però el sometent va quedar relegat a una figura en desús quan el 1931 els veguers van crear el Servei d’Ordre, compost en aquell moment per un cap i sis agents. Amb l’entrada en vigor de la Constitució, la policia va passar a dependre del Govern, excepte quan actua en matèria judicial. Ara són gairebé 300 agents els que formen el cos.

tracking