Pandèmia mundial

Salut registra 74 positius

Uns quaranta usuaris del centre sociosanitari estan sent portats a l'hotel Golden Tulip Andorra Fenix després que el ministre Joan Martínez Benazet hagi anunciat que tots els interns es consideren contactes i queden confinats

Trasllat de residents d'El Cedre a un hotel d'EscaldesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Martínez Benazet ha anunciat que hi ha 74 positius per coronavirus actius -hi ha un curat- dels quals 24 són professionals sanitaris davant els 18 que hi havia ahir. Una dotzena de pacients estan ingressats a l'hospital, dos dels quals a l'UCI i el ministre ha precisat que es troben "en estat molt greu intubats i amb ventilació mecànica" i un d'ells és un padrí que ha estat traslladat des d'El Cedre. En la quarta planta del centre sociosanitari hi ha un resident dels positius d'ahir i quatre amb símptomes infecciosos i ha explicat que la resta d'infectats presenten quadres lleus.

El titular de Salut ha remarcat que el trasllat d'uns 40 padrins dels 110 que hi ha a El Cedre a un hotel d'Escaldes no s'ha fet perquè hi hagi un problema de manca de llits, com succeeix per exemple a Madrid, si no "per tenir més espai d'allunyament per aïllar millor les persones que estan malaltes dels que no tenen símptomes que queden al centre confinats amb més seguretat". Martínez Benazet ha subratllat que en els propers dies "hi haurà un increment de casos importants" pel que evidencien els estudis epidemiològics i "hem d'estar preparats. No em preocupa el col·lapse de llits a l'UCI perquè tenim possibilitat d'ampliació i em preocupa la falta de personal sanitari, el col·lapse dels que estan en actiu perquè estan contagiats" i ha reiterat la necessitat que es protegeixen especialment i la població que es quedi a casa "que no es prengui com unes vacances ni a la lleugera". El ministre ha emfatitzat que "hem de ser conscients que no ens salvarem de l'epidèmia és global i no ens deslliurarem de tenir víctimes malauradament".

El ministre ha tornat a comparèixer telemàticament des de casa on està confinat pel contacte amb un positiu fa set dies i ha remarcat que "no estic malalt, només en quarantena" i que té possibilitats baixes d'emmalaltir. I ha repetit que per solidaritat i responsabilitat la població s'ha de quedar a casa perquè les mesures de tancament adoptades no donaran resultat immediat, es veurà en una setmana i com molta gent pot estar incubant el virus abans la Covid-19 tindrà "probablement un impacte molt fort".

El nombre de aïllats a Andorra en aquest moment "és de varis centenars perquè cada cas comporta confinar més gent" i per atendre tots aquests pacients s'han mobilitzat estudiants d'infermeria, personal de la Creu Roja i algun metge jubilat que s'hi ha ofert i ha remarcat que s'alliberat molts professionals sanitaris en haver disminuït molt l'activitat rutinària dels metges.

Els mitjans d'atenció per l'emergència sanitària de la Covid-19 s'ampliaran amb l'App que està desenvolupant, adaptada a Andorra, ActuaTech per permetre ajudar a fer el seguiment dels afectats, tant els positius com els contactes, i en la mateixa línia d'optimitzar l'atenció es posarà en marxa demà o demà passat el servei de triatge a l'entrada de l'antic tanatori. El ministre ha especificat que "s'està muntant un dispositiu perquè els possibles infectats arribin en cotxe i se'ls agafin les mostres de secreccions nassals i de gola per fer la prova·. A més hi haurà una consulta amb un metge internista per atendre els afectats "més enllà de lleu però que no estan greus per anar a Urgències" i ha indicat que confia que el material sanitari que està pendent d'arribar estigui al Principat en 24-48 hores.

Joan Martínez Benazet ha esmentat la situació de col·lapse que estan patint a Madrid on els pacients no caben als hospitals i van a hotels, a les UCI estan esgotats els recursos i ha apuntat que a Barcelona l'evolució és en aquest sentit per remarcar que l'amenaça és mundial i ha lloat la tasca dels professionals de la salut, el personal de la Creu Roja, els bombers, la policia i els tècnics de transport i els ha encoratjat a seguir endavant i ha agraït també els aplaudiments diaris que els hi dedica la població.

Trasllat a Escaldes

El transport de residents d'El Cedre que són considerats contactes però que no tenen símptomes de la Covid-19 s'ha fet aquesta tarda a l'hotel Golden Tulip Fenix d'Escaldes, on rebran atenció especialitzada de personal sanitari. El trasllat ha arribat després que el ministre de Salut hagi anunciat a primera hora de la tarda que es considera que tots els residents d'El Cedre són contactes de la Covid-19 pel que s'ha decidit confinar-los repartits entre el centre i en un hotel, per evitar la transmissió del coronavirus a la resta, segons ha anunciat el ministre Joan Martínez Benazet, que ha indicat que s'ha habilitat una planta de la instal·lació per atendre els positius, els dos que es van confirmar ahir i els que s'hi puguin sumar, i els considerats sospita. El ministre ha destacat que hi ha quatre persones del centre sociosanitari en investigació perquè han desenvolupat febre i també una altra de la residència Domus Salita que ha tingut febrícula i ha afirmat que es produiran més casos pels contactes que hi ha hagut "que seran d'El Cedre, de profesionals de la salut i del contagi a l'escola de la Margineda".

La decisió de tenir tots els usuaris d'El Cedre en quarentena i repartir-los en dos espais s'ha adoptat "per reduir la possibilitat de contagi i es farà efectiva avui", ha assenyalat Martínez Benazet per a qui la situació al centre sociosanitari "és la preocupació més gran que tenim, que pugui créixer el brot molt ràpid i ser molt gran". El ministre, que ha comparegut telemàticament perquè està aïllat a casa per contacte amb un positiu, ha explicat que hi ha les mateixes xifres d'ahir perquè no han arribat nous resultats, 53 contagiats, i hi ha unes quaranta sospites i ha ressaltat que entre els afectats hi ha un pacient greu i el de l'UCI està ja menys greu.

Martínez Benazet ha subratllat que també li preocupa l'arribada de material sanitari perquè "estem tenim algunes dificultats" i tots els ministeris s'hi han posat a treballar per assegurar que hi arribi. Entre el material pendent hi ha productes de protecció del personal i per a les persones que atenen els pacients i les que estan catalogades com sospites i s'ha referit a 170.000 mascaretes quirúrgiques que han d'entrar al país via París i altres 50.000 tipus FFP2 que vindran per Madrid. El ministre ha explicat que ja s'ha fet una "recaptació" de les mascaretes que tenien les farmàcies i que moltes d'elles i alguns professionals que ara no estan treballant les han posat a disposició del ministeri i ha precisat que un estudi demostra que les quirúrgiques protegeixen del coronavirus com les altres més professionals. El titular de Salut ha assegurat que Andorra té reserves de medicaments "però en necessitem més" i ha comentat que s'ha fet una investigació a les farmàcies per recuperar les dosis d'un fàrmac que s'administra per la Covid-19 i ha assenyalat que amb l'expert Oriol Mitjà s'està dissenyant fer un tractament preventiu als contactes, que es començaria amb els professionals sanitaris "si arriben els medicaments, que ens preocupa", ha reiterat. Respecte els kits de cribratge per ajudar a determinar contagis el ministre ha informat que estan a Barcelona i espera que arrribin al país avui "si no hi ha cap problema".

"No fer tonteries"

El ministre ha incidit que l'expert encoratja a continuar amb les mesures d'aïllament que s'estan aplicant al Principat i ha demanat "no fer tonteries", com es van veure ahir alguns comportaments incívics pel país, i quedar-se a casa per evitar la propagació del virus "perquè és un lloc segur" i ha instat els joves que es pensen que poden patir la patologia de manera lleu a protegir a la resta dels ciutadans "perquè li pots passar al teu avi o al teu amic". I ha destacat que cada país està implementant estratègies diferents, per exemple confinar a hotels, que ja hi ha uns quants preparats per si cal utilitzar-los, i ha remarcat que hi ha països com Regne Unit que havien optat per "deixar passar el virus" i ara estan corregint les mesures i tanquen escoles i activitats.

Martínez Benazet ha puntualitzat que la ràtio d'afectació a Andorra és més elevada que a Catalunya i a Espanya en general però que la comparació s'ha de fer amb ciutats amb molts turistes, perquè aquí cada persona suporta 100 visitants i també perquè "som una població molt viatgera i "alguns ho han portat". I ha manifestat que "hem tingut una situació explosiva a l'inici pel contagi de professionals" alhora que ha confiat que l'extensió entre aquest col·lectiu es limiti perquè ara ja s'extremen les precaucions.

El titular de Salut ha detallat que entre els 18 professionals sanitaris positius hi ha metges i infermeres i dos anestesistes, "jo soc contacte d'un d'ells", i estan confinats a casa "en un excel·lent estat" però no hi ha problema de propagació als quiròfans "perquè és gairebé impossible" i tampoc risc per utilitzar les instal·lacions perquè aquest virus desapareix amb una neteja específica. També hi ha sanitaris afectats del CAP de la Sardana i per això està tancat fins que es trobi l'operativa per tornar-lo a obrir.

Martínez Benazet ha recalcat que "la ràtio d'afectació ens preocupa enormement" però que les mesures han de ser efectives i "veurem més casos, perquè ens hem de remuntar al període d'incubació i pensem que la corba de casos nous s'ha d'aplanar". I ha reflexionat que és una epidèmia que està desbordant a tothom "i ens hem de cuidar per no posar-nos en una situació delicada", en particular pel contagi de professionals de la salut "perquè ens preocupa anar perdent-los" i ha afegit que hi sanitaris de Creu Roja i d'altres especialitats com els fisioterapeutes que ara tenen menys activitat i s'han ofert a Govern per treballar-hi. I ha especificat que els nous infectats poden ser de les cadenes de transmissió identificades "i pot sortir algun cas de la comunitat".

Confinats els residents d'El Cedre al centre i a un hotel

tracking