SALUT

L'Associació de Trasplantats vol ampliar donacions

L’ens no es conformarà amb el trasplantament de ronyó i lluitarà per assolir l’extracció total

L'Associació de Trasplantats vol ampliar donacionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“No ens quedarem amb la donació de ronyó, volem l’extracció total”, afirmava amb contundència Núria Gras, presidenta de l’Associcació de Transplantats i Donants d’Andorra (Atida). La donació d’òrgans al país tot just comença a fer els primers passos des de l’aprovació de la Llei d’òrgans, teixits i cèl·lules el desembre del 2018: dilluns va entrar en funcionament el programa de donació de medul·la i es preveu que de cara a l’estiu es puguin donar còrnia i l’any que ve, ronyó. “És evident que és una bona notícia però la llei preveu la donació d’òrgans, de tots. Volem extraccions de fetge, pulmons, pàncrees i cor. Un es fa donant de tots els òrgans, tot i que de vegades per salut o temes mèdics no pots donar-ho tot”, afegeix.

Pel que fa al procés que s’ha de seguir si es vol ser donant de medul·la, Gras va explicar que a la pàgina web de Govern hi ha un formulari a omplir. “Aleshores et truquen i en una reunió et solucionen els dubtes que puguis tenir. Un cop estàs convençut, pots fer la primera analítica. Si tot va bé, entres al Redmo [Registre de donants de medul·la òssia], que és la base de dades mundial. En cas que hi hagués un cas compatible et trucarien, i si no, potser no et truquen mai. Tot és gratuït i és molt còmode perquè es pot fer des de l’hospital. Està ben organitzat, ara falta veure si es fa una bona campanya perquè arribi a la gent”, va detallar.

Respecte a l’extracció, va indicar que hi ha dos mètodes: “Un és a través de la sang perifèrica, que és com una analítica de sang, i l’altre és punxant al moll de l’os.” Segons va apuntar Gras, el segon procediment acostuma a causar una mica de reticència en els potencials donants però a través del moll de l’os es fan molt poques donacions. En ambdós casos, l’extracció es faria a Barcelona: a l’hospital de Sant Pau si és de sang perifèrica i al Clínic si es fa a través del moll de l’os.

Ara l’associació treballarà en la conscienciació dels potencials donants i es faran diverses taules rodones. A més, el 27 i 28 de novembre tenen prevista una obra de teatre i treballen amb el ministeri d’Educació per fer xerrades.

tracking