Pàndemia mundial

Govern atura la construcció i les activitats industrials vuit dies

Xavier Espot afirma que la davallada de l'activitat que hi ha hagut "és insuficient" per aturar la propagació del coronavirus perquè en un dia hi ha hagut un increment de casos de quasi el 200%

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat el cessament de totes les activitats de risc que puguin suposar que requeriran la intervenció dels serveis sanitaris a partir de dimecres i que afecta sectors com la construcció i les relacionades, les activitats industrials i algunes professions liberals. Espot ha remarcat que aquestes restriccions no afecten ni a comerç d'alimentació, farmàcies i benzineres encara que puguin representar un risc i ha reconegut que són mesures dràstiques i greus que tindran impacte "en les nostres vides" però que s'han d'adoptar per la situació de propagació del coronavirus i que també l'administració i els comuns reduiran l'activitat a mínims. El cap de Govern ha argumentat en una compareixença a la televisió pública que augmenten les restriccions per una consideració de salut pública "perquè en 24 hores hem passat de 5 a 14 casos positius que suposen un increment diari del 200%" i perquè s'ha detectat que la davallada de l'activitat "ha estat insuficient". També ha afegit que es tracta de deslliurar el sistema sanitari perquè no s'hagi de dedicar a d'altres atencions i estigui per atendre les persones que tindran Covid-19.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha subratllat que aquestes mesures obeeixen a criteris tècnics i es prenen després de consultar amb l'OMS i per l'expert Oriol Mitjà per "reduir el risc de contagi, la mobilitat i buscant el distanciament social" i el ministre de Finances, Eric Jover, ha remarcat que avui, primer dia de tornada a l'activitat laboral tot i les restriccions s'ha constatat "massa mobilitat per al que requereix la situació" i per això calen més accions per protegir més els professionals sanitaris i restringir més la mobilitat i la possibilitat de contagi.

Martínez Benazet ha insistit que s'han de guardar recursos sanitaris i s'han d'aturar activitats que puguin ajudar a contagiar, a propagar el virus i ha esmentat l'odontologia per l'ús d'aerosols i ha anunciat que s'ha consensuat amb el col·legi professional que només hi hagi un servei de guàrdia per atendre les urgències.

LICITACIONS D'OBRES ATURADES

Xavier Espot ha destacat que els ministeris de Finances i d'Ordenament Territorial tenen ordre d'aturar totes les licitacions d'obres per reservar les partides de nous projectes per cobrir les necessitats que hi haurà per la davallada de l'activitat econòmica. El cap de l'executiu ha insistit que aquest fre és especialment dolorós per a Andorra perquè no té l'empara d'institucions internacionals per tenir múscul financer i s'han d'assumir a més dels efectes de la crisi sanitària "les conseqüències socials i econòmiques" i per això les repercussions s'hauran de repartir amb corresponsabilitat entre "empreses, assalariats, autònoms i sector públic".

Espot ha anunciat a més que s'estan preparant lleis per desenvolupar l'estat d'alarma i l'estat d'emergència, previstos a la Constitució. En aquest sentit, el titular de Finances ha destacat la importància d'aquesta possible futura mesura per tal de restringir la mobilitat al màxim i evitar així el contagi del Covid-19.

El ministre Eric Jover també ha explicat que el decret sobre el cessament de totes les activitats de risc que puguin suposar que requeriran la intervenció dels serveis sanitaris es duu a terme a partir de dimecres per tal de "donar temps a les empreses" a organitzar-se respecte a les noves mesures i que es tracta d'un paquet "molt ambiciós". Així mateix, el titular de Sanitat ha remarcat que les actuacions s'estan realitzant amb molta més "previsió i anticipació que els països veïns".

tracking