educació

Recollida de firmes per millorar les condicions dels professors interins

El SEP demana poder acollir-se als edictes interns i que es contempli la carrera professional

Recollida de firmes per millorar les condicions dels professors interinsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un col·lectiu de professors eventuals han redactat una carta per recollir signatures a favor de millorar les condicions que tenen actualment els educadors interins. La secretària general del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP), Anna Mundó, va explicar al Diari que donen suport a la iniciativa i que el sector educatiu està prenent mesures per millorar la situació dels mestres eventuals i dels col·laboradors. “Encara que no sigui una iniciativa del sindicat, amb el sector hem passat a redactar una carta per fer-la circular pels centres i que la firmi tothom per passar-les a les ministres d’Educació i de Funció Pública. Nosaltres tenim dues vies de lluita clares, la primera és en la qüestió dels edictes, i la segona és per la carrera professional”, va manifestar Mundó.

En aquest sentit, des del SEP demanen poder acollir-se a la convocatòria d’edictes interns, que és la destinada a aquells funcionaris que volen un traslladat. “La nostra idea és que a partir d’un cert nivell se’ns permeti examinar-nos amb els funcionaris, ja que és injust que després de cinc o sis anys treballant no puguis tirar per la via interna i hagis de passar per la segona o la tercera, en què ja quasi no queden places”, va matisar la secretària general. El sindicat també demana que des de l’executiu se’ls contempli la carrera professional, és a dir, els anys de treball per poder accedir a vàlues salarials. “Actualment una persona que fa tretze anys que treballa de mestra cobra el mateix que algú que s’acaba d’incorporar al centre i això no té cap mena de sentit. Per això demanem que se’ns tingui en compte l’antiguitat i que, per exemple, se’ns doni 50 euros per cada any d’experiència”, va indicar Mundó.

A banda de la carta i les signatures, des del sindicat ja s’han posat en contacte amb els ministeris de Funció Pública i el d’Educació, als quals van transmetre ambdues demandes. “Hem traspassat la nostra voluntat a la ministra Vilarrubla i Pallarès. Ens han manifestat que la part dels edictes se la miraran i l’estudiaran, però, pel que fa a la carrera i vàlua professional, ens han dit que la trobem ridícula i no entenen per què algú que es renova cada any ha de tenir un increment per l’experiència. Una afirmació que demostra que l’executiu ha viciat molt el treball dels interins i no els interessa que tinguin millors condicions laborals”, va assenyalar.

Precarietat laboral

Mundó va posar en relleu que l’executiu no tracta amb respecte els professors eventuals perquè “el Govern no cuida els treballadors, ni en el salari econòmic ni en l’àmbit emocional”. I va afegir que els mestres funcionaris tampoc estan rebent percentatge de sou que els pertocaria pels anys d’experiència. “La majoria cobren el 82% quan ja haurien d’estar al 100%”, va dir.

RETARD EN LA LLEI D'EDUCACIÓ

La secretària general del SEP va afirmar que la reglamentació de la llei d’Educació s’està “coent a foc molt lent”. Així, va posar en relleu que malgrat la urgència per tenir les lleis enllestides, la d’Educació i la de Funció Pública s’estan endarrerint. “Estem en una comissió de personal d’educació, en què hi ha quatre membres del sindicat i quatre membres designats pel Govern, que és la que ha de reglamentar la nova llei, i en sis mesos que portem treballant-hi només hem fet els reglaments de la mateixa comissió i un altre sobre la protecció de dades”, va apuntar. Mundó va explicar que la normativa d’educació no pot anar independentment de la funció pública, que també està en període de reglamentació. “A nosaltres ens urgeixen certs aspectes que no podem tocar fins que no hagin retocat aquesta llei, en què jo també estic a la comissió consultiva i encara no s’ha reglamentat res”, va indicar. I va afegir que, “al pas que anem, fins d’aquí a una dècada no tindrem les lleis aprovades, i encara sort que les reunions les fem quinzenals i no mensuals”.

tracking