Coronavirus

Tancament del batxillerat de l'Escola Andorrana demà i de totes les escoles dilluns per un positiu

Govern no obrirà el centre educatiu de la Margineda i tanca totes les escoles a partir de dilluns

Tancament del batxillerat de l'Escola Andorrana demà i de totes les escoles dilluns per un positiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha anunciat el tancament del centre de Batxillerat de l'Escola Andorrana de la Margineda a partir de demà pel positiu per coronavirus de la padrina de 87 anys que s'ha confirmat aquesta tarda i que és la mare i la sogra de dos docents. El cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat en una compareixença gairebé a mitjanit que el ministeri de Salut té sospites de transmissió comunitària" i per això s'ha decidit "incrementar les mesures preventives" davant la possibilitat que hi hagi un focus en aquest centre de tancar de manera immediata el centre de la Margineda i com que els infants "són un vector de transmissió es decideix tancar totes les escoles, les escoles bressols i la Universitat a partir de dilluns". Espot ha destacat que a més s'ha demanat als pares que tots els escolars que puguin es quedin a casa ja durant la jornada de divendres però que per l'hora en la qual s'ha anunciat la mesura les escoles obriran en permanència perquè les famílies disposin d'un recurs per als fills.

El Govern ha adoptat aquesta decisió després de la reunió urgent del comitè de seguiment del coronavirus i del consell de ministres posterior després d'haver-se conegut a les 20.15 hores que la dona ingressada des de dimarts havia donat positiu al Covid-19, un resultat que ha motivat que s'hagi activat una enquesta epidemiològica per verificar tots els contactes familiars, en són tres, professionals de docents i alumnes i amb membres del sistema sanitari que l'hagin atesa des de que la setmana passada presentava símptomes respiratoris fins que va arribar a l'hospital amb una pneumònia que va portar a fer-li la prova de la infecció, segons ha detallat el ministre de Salut. Joan Martínez Benazet ha remarcat que la pacient evoluciona bé i "no hi ha risc per la seva vida" i que la investigació que s'està fent ha de determinar si amb les persones amb les que ha estat en contacte han pogut desenvolupar la malaltia.

Martínez Benazet ha destacat que no es va sospitar que la dona fos un possible cas de coronavirus perquè no havia anat a zones de risc ni que la relacionessin amb la infecció i finalment s'ha esbrinat que "la filla i el marit van estar fent alpinisme a l'Aneto i allí van coincidir amb uns italians". En tornar d'aquella ruta van tenir símptomes gripals i van estar de baixa laboral i no es van prendre les mesures de casos de sospita d'aquest virus i és quan sorgeix la possibilitat que hi hagi hagut risc de transmissió comunitària.

Les mesures per intentar frenar els contagis de l'epidèmia inclouen l'anul·lació de totes les activitats extraescolars, dels esplais i de l'esquí escolar a partir de demà. Amb efectes des de dissabte se suspenen totes les activitats culturals, teatres, museus i espais lúdics i esportius que hi hagi programades al Principat per les administracions. Per a les organitzades en l'àmbit privat a l'aire lliure o en espais tancats la recomanació del Govern és que s'anul·lin i si es celebren s'estableix una limitació de no superar un terç de l'aforament total, vàlid per a gimnasos, piscines, termolúdics i per a les estacions d'esquí. Espot ha insistit que no hi ha motiu per tancar-les, com no es fa amb cap centre de treball, però ha precisat que sí que han de reduir l'aforament i ha afegit que augura que no hi haurà molta afluència per la reducció dels desplaçaments i les mesures adoptades als països veïns.

Padrina aïllada

La padrinaestava en aïllament a l'hospital ha donat positiu per coronavirus, segons ha fet saber Govern a través de les xarxes socials. La pacient, que va ingressar ahir, és l'únic cas confirmat que el centre hospitalari té a hores d'ara, tot i que dos pacients més resten a l'espera de les analítiques: Una dona de 39 anys que ha ingressat aquest matí per tenir símptomes que podrien ser de Covid-19 i que prové de l'entorn del jove de 20 anys que va donar positiu pel virus i un resident de 37 anys provinent del nord d’Itàlia al qual se li ha activat la primera fase d’aïllament. En aquest sentit, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha informat aquesta tarda que la dona de 54 anys aïllada ahir perquè presentava símptomes compatibles amb patir coronavirus ha donat negatiu a les anàlisis i serà donada d'alta en les properes hores.

Respecte als dos homes que al tancament de l’edició de dimarts restaven aïllats a l’hospital a l’espera dels resultats de les seves analítiques, el SAAS va informar a primera hora del matí que havien donat negatiu per coronavirus. Es tractava d’un jove resident de 19 anys que havia viatjat a Milà i d’un home, també resident i de 47 anys que havia viatjat a Venècia. Les dotze persones que van estar en contacte amb un jove que va donar positiu estan a punt d’acabar la quarantena i hi ha dues persones més que ja l’han finalitzada.

Hospital Nostra Senyora de Meritxell

tracking