El bloc i el pis cremat no tenen assegurança

L’inquilí hauria d’assumir tots els desperfectes causats pel foc si es determina que és el responsable de l’incendi

El bloc i el pis cremat no tenen assegurançaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El llogater del pis que es va incendiar dilluns passat a Sant Julià de Lòria no tenia assegurança de la llar i hauria de fer-se càrrec de les despeses relacionades amb els danys ocasionats si es determina que n’és el responsable. Alhora, fonts properes al cas van destacar que l’únic propietari del bloc tampoc tenia assegurat l’immoble i haurà de fer-se càrrec de la responsabilitat civil per incompliment de la llei d’arrendament.

La majoria de veïns del bloc afectat van començar a passar ahir a recollir les seves pertinences per subsistir mentre el departament d’Indústria no els doni llum verda a poder tornar a les seves cases. Tot i això, segons es va destacar des del Govern, un total de cinc veïns podran començar a tornar a partir del cap de setmana, sempre i quan presentin el butlletí de la instal·lació de la llum. Des del mateix departament es va voler ser cautelós i es va donar encara uns dies de marge per ajudar a escampar el monòxid de carboni que encara es concentra en l’ambient. La resta hauran d’esperar a parlar amb les seves asseguradores per refer tota les instal·lacions de la llum i l’aigua, que van quedar molt malmeses pel foc.

Ara és qüestió que les asseguradores dels pisos que van quedar afectats pel foc reclamin al responsable de l’immoble on es va originar l’incendi el cost de les obres de rehabilitació de les zones cremades. En aquest cas, ja que el llogater, un home d’uns cinquanta anys, no tenia cap assegurança de la llar contractada, hauria de fer-se càrrec de subsidiar tothom. D’altra banda, el propietari, que va comprar fa poc més d’un any tot el bloc, tampoc tenia cap assegurança contractada i no només hauria de fer front a les despeses de reparació de les zones comunes, sinó que també podria ser sancionat per incomplir la llei d’arrendament.

Tres dies després del foc

Des de l’incendi de dilluns, els veïns s’han anat reunint per donar-se suport i actualitzar informació sobre la situació de l’estat de l’immoble. Dimarts es van veure per primera vegada i van parlar amb els bombers i la policia. Aquesta tarda, en principi, haurien de tornar-se a veure per acabar de recollir les pertinences.

Actualment, el bloc presenta un panorama desolador. No hi ha llum a l’escala i la majoria dels pisos estan tintats de negre pel fum que es va generar. Els més afectats són el segon primera, on es va originar el foc, el tercer primera, que va quedar pràcticament calcinat per les flames, i el tercer segona. Aquell dia, els llogaters, veient el fum que hi havia, van decidir obrir les finestres per ventilar i el que van fer és escampar-lo encara més. Tant és així, que el fum i el foc es va ficar dins i, quan van arribar els bombers, estaven a la finestra disposats a saltar al carrer perquè estaven en una situació crítica.

LA LLEI D'ARRENDAMENT OBLIGA LLOGATER I PROPIETARI A TENIR ASSEGURANÇA

La llei d’arrendament de finques urbanes amb la qual es regeix actualment el país obliga tot resident d’un immoble a tenir una assegurança que cobreixi terceres persones davant de possibles accidents. En el cas del bloc de Sant Julià, la infracció és doble, ja que no només el llogater hauria de tenir una pòlissa de la llar, sinó que el propietari de l’immoble, també. En el capítol set de la llei, en l’apartat d’obligacions, diu que és necessari “tenir subscrita i mantenir vigent una pòlissa d’assegurança que cobreixi suficientment els danys i perjudicis que puguin ocasionar-se a l’arrendatari i a tercers”. Així doncs, vist que cap dels dos tenia una assegurança contractada, el dubte inicial residia en qui hauria de pagar totes les despeses ocasionades. En aquest cas, però, tot apunta que hauria de ser el llogater ja que el foc es va ocasionar des de casa seva i, en un habitatge privat, el propietari de l’edifici no té cap responsabilitat. Segons van informar fonts properes a l’incendi, el foc es va originar a la cuina quan el llogater, un home d’uns cinquanta anys, estava fent el dinar. Aquest hauria marxat a una altra part de la casa i s’hauria oblidat del menjar, que va començar a cremar i les flames es van escampar pel celobert que connecta tots els pisos del bloc.

El bloc i el pis cremat no tenen assegurança

tracking