Afers socials

Els menors que hagin estat agredits només hauran de declarar una vegada

El Govern actualitza els protocols de notificació i derivació en situacions de vulnerabilitat i risc

Els menors que hagin estat agredits només hauran de declarar una vegadaSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els menors que hagin patit una agressió només hauran de declarar una vegada en tot el procés judicial. Així ho va indicar ahir el titular de la cartera d’Afers Socials, Víctor Filloy, després de la primera reunió de la Comissió Nacional de la Infància i l’Adolescència. Tal com va comentar el ministre, s’han creat dos protocols nous de notificació i derivació en situacions de risc per a infants i adolescents. En primer lloc, el PAI contempla una actuació immediata en casos d’evidència o sospita fonamentada d’abús, agressió sexual o maltractament físic agut, i l’objectiu principal és evitar la doble victimització de la persona agredida. D’altra banda, el PAS preveu la notificació i actuació social de les situacions de risc dels infants i els adolescents per tal que la ciutadania i les escoles puguin informar d’una possible situació de vulnerabilitat. Ara els membres de la comissió tindran un període breu de temps per fer aportacions al text i, un cop analitzades, s’aprovarà al consell de ministres. S’espera que tot aquest procés pugui enllestir-se durant les pròximes setmanes.

En la reunió també es va tractar el Pla Nacional contra les Drogodependències i es va explicar que Salut té previst incorporar un tècnic més i una psiquiatra especialitzada per donar-li un impuls. També es va detallar que s’han establert tres línies d’actuació que pretenen actualitzar el decret de creació del pla, que és del 2006; treballar amb les famílies per tractar cas a cas el problema i determinar una sèrie d'accions concretes per començar-les a elaborar. Respecte a les peticions concretes de les famílies, pel que fa a la demanda de més opcions d’oci per a adolescents, Filloy va afirmar que “és una de les parts que caldria potenciar. El ministeri de Cultura i Esports és el que ens ha d'aportar aquest reforç per veure com podem ampliar l'oferta, tant cultural com esportiva, perquè els joves puguin tenir un accés fàcil a aquestes activitats, que són bàsiques per evitar situacions de risc”.

Quant a l’educador de carrer, el ministre va demanar la col·laboració dels comuns. “L’educador és una de les peces clau que ens podria donar informació a la comissió. S’hauria de recuperar aquesta idea i activar-la”, va dir, per afegir que “els comuns coneixen més el jovent de cada parròquia, on es reuneixen fora d’hores d’estudi i què fan”.

tracking