Sanitat

Aïllades a l'hospital dues persones per sospita de coronavirus

El SAAS va activar al matí la primera fase de confinament a un home de 47 anys que va viatjar a Venècia, zona de risc a Itàlia

Aïllades a l'hospital dues persones per sospita de coronavirusFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va reactivar ahir el protocol d’aïllament per coronavirus després de detectar dos possibles nous casos de residents que han viatjat a les zones de risc a Itàlia i que podrien estar infectats pel Covid-19. Tal com va informar el SAAS a través de les seves xarxes socials, la primera alerta es va donar durant el matí amb un home resident de 47 anys que va viatjar a Venècia i podria presentar símptomes de la malaltia. Tal com marca el protocol, l’hospital va activar la primera fase de confinament i el mantindrà ingressat en el mòdul d’aïllament a l’espera de fer-li les primeres anàlisis i que des dels laboratoris de Majadahonda (Madrid) determinin si dona positiu o negatiu.

Tanmateix, a primera hora de la tarda, les autoritats sanitàries alertaven d’un segon possible portador de Covid-19. En aquest cas, es tracta d’un jove resident de 19 anys que va viatjar a Milà i que també podria presentar símptomes de coronavirus. De la mateixa manera que el primer cas, el jove es mantindrà confinat a l’hospital fins que les proves corresponents dictaminin un diagnòstic clar.

Així doncs, actualment només es manté en el mòdul d’aïllament del centre hospitalari aquests dos nous possibles casos després que les autoritats sanitàries donessin l’alta diumenge passat el jove que va marcar positiu en Covid-19 i la noia que presentava símptomes i que era del seu entorn proper.

Confinats al domicili

Tot i que a l’hospital només hi hagi dues persones aïllades, catorze més segueixen en confinament domiciliari. Dotze d’elles pertanyen a l’entorn més proper del noi que va donar positiu del Covid-19 i que ja va ser donat d’alta diumenge i les altres dues van viatjar en un avió a prop d’un home que després va ser diagnosticat amb coronavirus. Totes elles estan a l’espera de passar el període de confinament preventiu, que és de dues setmanes.

ESPANYA DESCARTA TANCAR LA FRONTERA

La ministra de Turisme d’Espanya, Reyes Maroto, va descartar, de moment, prendre mesures a l’entrada i sortida de turistes a la frontera hispanoandorrana per evitar la propagació del contagi del coronavirus. A l’hora, va destacar que Espanya segueix sent un lloc segur i que no hi ha raons per deixar de transitar entre ambdós països. Ho va assegurar ahir durant la primera jornada de reunions en el marc de la ministerial iberoamericana de Turisme d’on ha de sortir un manifest amb 10 línies estratègiques per fer de l’entreteniment un motor de l’economia global. “En aquests moments, la Organització Mundial de la Salut no ha incorporat restriccions als viatges així que nosaltres seguim les indicacions i traslladem un missatge de tranquil·litat”, va dir Maroto que, tot i la frenada en l’economia del turisme pel Covid-19, espera poder “tenir-ho controlat i acabar l’any amb dades positives”. El front comú davant del coronavirus, la sostenibilitat i els drets laborals del sector van ser els punts més rellevants durant els parlament de la sessió d’ahir. La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, va alertar que el brot tindrà “un efecte negatiu en el nombre de turistes que viatgen”, però creu que al final, el contagi s’acabarà controlant i el turisme “serà un dels impulsors de la recuperació econòmica”. Alhora, va apostar per “millorar els sous de la gent que treballa en el món” per professionalitzar el sector. D’altra banda, la ministra de Turisme, Verònica Canals, va fer referència a la creació i la qualitat de la feina relacionada amb el sector i va posar el focus en la sostenibilitat que ha de mantenir la marca Andorra: “Hem de desestacionalitzar l’oferta turística i la nostra missió és créixer encara més, però de manera equilibrada i sostenible.” El cap de Govern, Xavier Espot, també va participar en la reunió inicial i va advertir de “les conseqüències de fer un turisme dolent”. A l’hora, va donar molta importància a tenir en compte els productes locals i va fer referència al fòrum de turisme de neu i muntanya que s’ha de celebrar aquesta setmana on “parlarem de com promocionar els productes locals i el turisme inclusiu”.

tracking