Jugar a ser legisladorLIBERALS D'ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jugar a legislar. Això és el que van fer ahir 27 estudiants de segona ense­nyança dels diferents sistemes educatius a les reunions de les comis­sions del 18è Consell General dels joves. Els adolescents es van distribuir en tres grups per posar en comú les proposicions de llei que prèviament havien treballat a classe, unes reunions que, en alguns casos, van servir per modificar-ne el redactat. Després del treball en comissió, la proposició que pretenia apujar el salari mínim a 1.500 euros l’ha rebaixat a 1.200 amb l’objectiu d’augmentar-lo de manera progressiva. “Apujar-lo directament a 1.500 euros podria tenir un efecte negatiu sobre les empreses”, va comentar Judith Badia, del Col·legi Janer.

Una altra de les proposicions que les conselleres generals Sandra Codina i Susanna Vela van posar en relleu és la que demanava augmentar els permisos de paternitat i maternitat a 60 setmanes. “Han volgut deixar molt clar que no tan sols es tracta del descans de la mare, sinó també del pare. Ha sorprès la consciència que tenen d’igualtat de gènere”, va apuntar Vela. Millorar la qualitat de vida dels gossos també és una de les preocupacions dels joves, que no tan sols es queden en les instal·lacions de la gossera i en els horaris del personal, sinó que, tal com va indicar Marta Machado, del Lycée Comte de Foix, s’ha de “saber per què són abandonats i imposar un càstig perquè no són objectes”. En clau de medi ambient, van proposar reduir el consum de carn.

Tant els consellers com els alumnes van valorar molt positivament l’experiència. “Tenen moltes idees i de qualitat”, va comentar Codina. Les proposicions es debatran al Consell General el 25 de març.

tracking