salut

Govern reitera que avortar a fora no és delicte

Jover confirma que no s’ha fet mai cap denúncia per interrupció voluntària de l’embaràs

Govern reitera que avortar a fora no és delicteFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre portaveu, Eric Jover, va confirmar que “no hi ha cap cas a la Batllia de cap denúncia”. A més a més, sobre la possibilitat que s’hagués denunciat persones que havien anat a interrompre l’embaràs fora del Principat, el ministre Jover va dir que “això no succeeix. En justícia existeix el principi de territorialitat. És a dir, si algú avorta en algun país en què no és delicte aquest no es pot perseguir”. Ho va dir ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Pel que fa a les declaracions que va fer el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, al documental de TV3, relatives al fet que si una dona embarassada corria el risc de morir se li practicava la intervenció que fes falta inclosa la interrupció de l’embaràs, Jover va dir que “en el sistema de salut del país, si s’ha d’atendre una dona en risc immediat, el professional actuarà per salvar la vida de la dona”. Sobre una altra de les qüestions que es van mencionar en el programa, relativa que si moria un embrió s’esperava que la mare l’expulsés de manera natural, Jover va dir que “els serveis mèdics segueixen el millor protocol per a la mare en cada cas”. A més a més, el ministre portaveu va destacar que “al Govern no li pertoca fer avaluacions sobre els programes que s’emeten i mostra un ple respecte. Però crèiem que s’havia d’escoltar la veu de l’executiu i per això hi vam participar el ministre Martínez Benazet i jo mateix”. Pel que fa a les seves declaracions, Jover es va ratificar que “un canvi de model institucional acabaria provocant un bloqueig d’almenys quatre anys per definir el no sistema d’Estat”, i que a causa de la negociació amb la UE “no és el millor moment”.

D’altra banda, la consellera general Mònica Bonell, que també va prendre part en el programa, va dir que “ha servit per veure que el debat de l’avortament no es pot deslligar de l’institucional”. A més, Bonell va comentar que “em sap greu que algun altre polític els volgués deslligar i ens acabés acusant a nosaltres que no volem tenir el debat perquè som un partit de dretes. No és cert”.

Per la seva part, Susanna Vela, consellera general del PS, va criticar que el reportatge “es va enfocar molt en el debat institucional. Vaig trobar que estava una mica desequilibrat”. Tanmateix, va afegir que la posició del seu partit era clara i que “nosaltres defensem el dret d’avortar. Perquè el que fem és una defensa dels drets fonamentals i s’ha de deslligar del debat institucional”.

Finalment, la consellera liberal Eva López va destacar la duresa de la situació viscuda pels testimonis que es van prestar i va afegir que “moltes d’aquestes situacions es deuen a la manca d’informació”. En aquest sentit, López va destacar que la posada en funcionament del SIAD s’ha de millorar i va ser contundent en afirmar que “no és cap delicte anar a avortar a l’estranger”.

tracking