DRETS LABORALS

El treballador explotat canvia de llar per evitar amenaces i viure en l'anonimat

La pensió va sol·licitar el canvi de residència després de les amenaces a l’empleat

El treballador explotat canvia de llar per evitar amenaces i viure en l'anonimatARXIU

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Afers Socials proporcionarà a partir d’avui un altre habitatge al Julio, el treballador que durant 12 anys va estar explotat per un masover d’Auvinyà, per raons de seguretat. La seva antiga residència, ubicada a Sant Julià de Lòria, també havia estat facilitada per Govern després que l’empleat rebés l’alta mèdica el febrer passat.

No obstant això, els episodis d’amenaces viscuts pel Julio durant els darrers dies han precipitat aquesta decisió, motivada també per la voluntat de la propietària, que va confessar la por a estigmatitzar la seva pensió. D’aquesta manera, els detalls de la nova ubicació de la residència del Julio no van transcendir per raons de privacitat. L’única condició de cara a la seva futura llar és que es tractés d’un habitatge amb accessibilitat per a persones de mobilitat reduïda, ja que el Julio encara es desplaça amb crosses i roman en espera d’una segona intervenció quirúrgica que ha de tenir lloc durant les properes setmanes.

La versió del govern

Davant d’un cas de “forta sospita d’explotació laboral”, el ministre portaveu, Eric Jover, va comparèixer en roda de premsa posterior al consell de ministres per aplaudir la tasca realitzada pel departament d’Inspecció de Treball. “Ens hem de felicitar pels mecanismes per descobrir la irregularitat després de l’accident laboral”, va afirmar Jover, qui va remetre’s a la judicialització dels fets en ser preguntat per més detalls. D’altra banda, el ministre va defensar la feina d’Afers Socials per garantir a l’empleat una cobertura sanitària i per dotar-lo d’un número d’identificació.

Respecte a la casuística, Jover va assegurar que el Govern no pot controlar totes les actuacions que es duguin a terme al marge de la llei. “Malauradament en qualsevol societat desenvolupada hi ha gent que s’intenta aprofitar per desenvolupar activitats il·lícites i nosaltres no podrem evitar que hi hagi totes aquestes pràctiques”, va sostenir el ministre. Amb tot, Jover va recordar que el Govern, ja sigui a través d’inspeccions d’ofici o denúncies anònimes, disposa de mecanismes “per protegir els treballadors.

Per últim, el Diari va poder confirmar que la Batllia va dur a terme, durant el transcurs d’aquesta setmana, un judici ràpid contra el masover d’Auvinyà, acusat d’un delicte contra els drets dels treballadors.

tracking