Salut

Dotze persones queden aïllades a casa per contacte amb el primer cas de coronavirus

El ministre de Salut ha destacat que el jove de 20 anys afectat pel virus evoluciona bé i té una afectació lleu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dotze persones passaran les properes dues setmanes confinats a casa, ja que van estar en contacte amb el jove de 20 anys que ha donat positiu en coronavirus. Així ho han confirmat fonts properes al ministeri de Salut, que ha seguit els protocols que el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet, va avançar i qui ha explicat aquesta tarda que el jove contagiat de coronavirus en un viatge a Milà resta ingressat amb simptomatologia lleu i amb bona evolució. La mesura és la mateixa que s'ha aplicat a dues dones que van compartir avió des d'Itàlia amb un passatger de Catalunya que ha donat positiu pel virus.

Martínez Benazet ha assenyalat que les persones que tenen el coronavirus estan de baixa mèdica i les que estan en aïllament a casa per haver estat en contacte amb un positiu tenen la baixa mèdica per motius epidemiològics i el ministeri passarà el llistat a la CASS, i ha afegit que es tracta del mateix criteri que estan aplicant França i Espanya. Les mesures de precaució amb aquestes persones s'estenen durant 14 dies que és el període d'incubació de la patologia i per al jove afectat l'atenció hospitalària es mantindrà fins que hi hagi dues analítiques negatives al Covid-19 des de que s'ha confirmat el positiu aquesta matinada. Unes proves que sempre s'envien a un laboratori de Madrid i el cost de les quals l'assumeix el ministeri.

El ministre ha remarcat que Andorra no té un risc superior a d'altres països perquè entrin molts visitants però sí "que estem sotmesos a poder rebre turistes afectats" i ha insistit que "no ens hem d'alarmar si es confirmen més casos" de coronavirus i que l'actuació prioritària és protegir la població més vulnerable als efectes de la malaltia "però tenim una societat que pot estar molt controlada". Martínez Benazet ha subratllat que per als turistes no suposa cap risc venir a Andorra "perquè aquí no hi ha transmissió comunitària" i que no s'apliquen mesures com mirar la temperatura de les persones que entren al país "perquè no és eficaç, no és el camí". I ha assegurat que el camí és mantenir la comunicació amb tots els països per activar els protocols en cas d'algun positiu i ha posat l'exemple del cas confirmat que ja s'ha comunicat a les autoritats sanitàries catalanes pels companyes amb els quals havia viatjat el jove afectat pel virus i que si un turista que ha estat al país dona positiu es sabrà per les autoritats sanitàries del país del qual provingui i es farà l'enquesta epidemiològica a l'hotel on s'hagi allotjat i pels contactes que hagi tingut. Alhora, ha recalcat que no s'ha de viatjar als països considerats de risc pel nombre de contagis que s'han produït i ha afirmat que s'ha rebut informació al Registre de viatgers del Govern de 57 persones que han viatjat a Itàlia, 3 que han anat a Corea i 50 a d'altres llocs del món. I ha afegit que el telèfon d'emergències consulars -el 324 292- ha rebut 14 trucades vinculades al coronavirus relatives a 23 persones, de les quals deu trucades era perquè tornaven de zones de risc i quatre demanaven informació prèvia al viatge. El ministre ha recordat que s'ha de trucar a aquest número per saber quins símptomes es poden tenir després d'una estada a un lloc de risc per si es presenta l'afectació.

Escoles

El titular de Salut ha explicat que als centres educatius no s'han d'aplicar mesures específiques pel coronavirus i "les directrius no difereixen de les de la població en general" i ha especificat que la recomanació per a les persones que tornin de llocs de risc "és que no es posin en contacte amb persones vulnerables" perquè per a elles el virus pot comportar complicacions de l'estat de salut. El ministre ha ressaltat que el coronavirus gairebé no té afectació per als nens, que la mortalitat és nul·la, que el jove afectat al país es recupera "molt bé" i que per al 50% de les persones que es contagien es presenta com una "grip fluixa".

La doctora Odile Sarroca, metge internista de Salut especialista per aquestes malalties, ha precisat que els símptomes que presenta el coronavirus són de clínica respiratòria i que dels tres tipus de coronavirus que es coneixen el Covid-19 "és el que sembla que té formes més lleus" i que el tractament que s'aplica és el d'una grip amb antitèrmics i suport per als casos més greus. La doctora ha remarcat que un 80% dels casos són lleus, el 20% són els que requereixen ingrés hospitalari "i menys d'un 5% són casos molt greus que es converteixen en una pneumònia que es pot complicar i empitjorar el pronòstic de persones amb altres malalties i amb immunitat baixa".

Martínez Benazet ha volgut donar un missatge de tranquil·litat a la població i ha apuntat que l'avantatge d'Andorra davant una sospita de coronavirus "és que podem actuar de forma molt individualitzada i personalitzada" i la feblesa seria que "ser un lloc de molta afluència turística i això és incontrolable" però ha remarcat que es disposa dels mitjans humans i materials per atendre els afectats greus, d'una unitat de cures intensives ben dimensionada i es pot comptar amb el suport dels recursos sanitaris veïns si és necessari.

Primer positiu al Principat

El Govern ha anunciat que s'ha registrat el primer cas de coronavirus a Andorra després que les autoritats sanitàries hagin informat que les analítiques del pacient de 20 anys ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell des de divendres per una sospita de coronavirus han resultat positives. El jove resident va ser ingressat al centre hospitalari dissabte després d'haver fet un viatge a Milà i presenta una afectació lleu.

Salut ha indicat que s'estan aplicant els protocols establerts per fer front a aquesta malaltia que estableixen que el noi restarà ingressat a l’hospital fins que no s’obtinguin dos resultats analítics negatius en un període de 24-48 hores i que s'han de monitoritzar les persones de l'entorn més proper del pacient per si tinguessin alguna afectació de la patologia.

L'hospital no té cap altre pacient pendent de diagnòstic per sospita de coronavirus després que diumenge quedés descartat el contagi per Covid-19 de la dona que estava en aïllament. Les autoritats sanitàries van posar dissabte sota observació domiciliària a dues dones que van coincidir en un avió amb un afectat per coronavirus recentment diagnosticat i des de Salut, davant el risc lleu d'exposició al virus, i com a mesura d'extrema prudència, es va acordar amb les dues dones que romanguin a casa durant els pròxims dies i que segueixin les recomanacions preventives que dicten els protocols.

El ministeri de Salut recorda que no es recomana viatjar a les zones amb més presència de la malaltia que són la Xina, el Japó, Singapur, l’Iran, Corea del Sud i quatre regions d’Itàlia.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la doctora Odile Sarroca

Primer coronavirus positiu a Andorra

tracking