atenció a la gent gran

Creu Roja projecta posar en marxa una residència d'avis

La iniciativa està en una fase molt inicial i preveu inversió privada i alhora participació pública dels ministeris de Salut i Afers Socials

Creu Roja projecta posar en marxa una residència d'avisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Creu Roja s’està plantejament de forma molt seriosa posar en marxa una residència geriàtrica que s’afegiria a les ja existents, El Cedre, Sant Vicenç d’Enclar, Clara Rabassa, i Salita. El projecte és encara molt embrionari, però s’hi està treballant amb molt interès i, de fet, ja han existit contactes per sondejar si el Govern és receptiu a la proposta de l’entitat benèfica que presideix Josep Pol. Tant és així que el mateix Pol ha fet arribar el projecte als ministres de Salut, Joan Martínez Benazet, i d’Afers Socials, Víctor Filloy, que en principi veuen en amb bons ulls ampliar l’oferta pel que fa a aquest tipus de serveis que cada cop té major demanda. La intenció seria que la residència funcioni amb inversió privada però alhora que també hi hagi participació pública. La primera reacció de l’administració ha estat positiva i veu amb bons ulls la proposta de Creu Roja, que serà qui es farà càrrec de la gestió. L’entitat coneix de primera mà les necessitats d’aquest sector de la població, ja que en l’actualitat és la responsable de la teleassistència i dels trasllats en un vehicle adaptat i de tot el que fa referència a l’atenció domiciliària, i els seus responsables tenen el convenciment que aquells serveis relacionats amb la dependència de la gent gran aniran en augment. Els dos ministeris que s’hauran d’involucrar en aquesta iniciativa els ha semblat interessant la proposta inicial que els va exposar Pol, i s’han compromès a ajudar l’OBG per fer possible la residència, també tenint en compte l’envelliment de la població.

Protesta anul·lada

Però, en l’actualitat més immediata, el ministeri de Salut té pendent resoldre la situació que es viu al Cedre, i aquesta és una de les principals prioritats de Martínez Benazet, que s’ha vist desplaçada per l’actualitat i els efectes del coronavirus. De moment no es farà la concentració que els treballadors del Cedre tenien prevista per a aquest dimecres vinent, ja que el personal espera que el diàleg permeti que es tinguin en compte les seves queixes i reivindicacions, mentre que des del ministeri s’està a l’espera de l’informe que una experta interna està confeccionant abans de prendre cap decisió. A més, se segueixen les indicacions de l’USdA, que va aconsellar ajornar de moment la protesta per disposar de major informació sobre el que s’està denunciant en relació amb la residència. Dimecres passat va haver-hi la primera reunió del comitè d’empresa del SAAS amb la direcció, i va assistir tota la cúpula de l’hospital i l’assessora de govern. Els representants de la plantilla van posar sobre la taula unes reivindicacions pel Cedre “molt encertades”, segons fonts properes. La primera de totes va ser sobre l’actual coordinadora, Mercè Escrig, de qui és considera que no té el perfil per dirigir el centre, i es va demanar al director general del SAAS, Josep Maria Piqué, que faci arribar aquesta reflexió al ministre de Salut i al cap de Govern. A més a més, el comitè va demanar un seguiment semestral de càrregues de treball, enquestes de satisfacció o canvis de plànning supervisats. La direcció de la parapública, per la seva banda, va demanar un mes per fer feina i convocar una nova nova reunió. El ministeri de Salut també necessita temps, especialment perquè està a l’espera de l’informe que aviat culminarà l’experta Montserrat Alsina, infermera especialitzada en gent gran, docent de la Fundació Cuidados Dignos i exdirectora de la residència geriàtrica Laia de Mataró, el qual inclourà mesures per poder implementar l’Atenció Centrada en la Persona i el clima laboral.

NOTA DE PIQUÉ ALS TREBALLADORS

En una comunicació interna el director del SASS ha fet arribar una nota al personal com a “aclariment a unes manifestacions a la premsa”, en concret al Diari. Piqué considera que la transcripció que es va fer “pot haver portat a confusió”. En realitat l’única precisió que es fa és sobre els auxiliars d’infermeria. El directiu va dir que no necessiten una formació especialitzada en aspectes sanitaris, “però sí que cal formació i entrenament en aspectes orientats a les noves formes d’enfocar la relació amb els residents i a la planificació i ajuda al desplegament de l’Atenció en la persona”.

tracking