Drets laborals

“Treballava 14 hores al dia sense vacances”

L’empleat d’un masover d’Auvinyà denuncia haver estat més d’una dècada treballant sense papers ifent 84 hores setmanals

“Treballava 14 hores al dia sense vacances”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Treballava de sol a sol”, “durant els 12 anys que vaig estar allà, no he fet un sol dia de festa” o “des del 2007 que li demanava el contracte i encara l’estic esperant”, són declaracions al Diari que va fer en Julio, l’home de 54 anys, de nacionalitat portuguesa que ha estat durant l’última dècada treballant 14 hores de dilluns a dissabte en una explotació de tabac, sense contracte i en l’absolut anonimat documental. Arran d’un accident laboral que va patir el 2019, les autoritats van detenir aquesta setmana el masover pel qual treballava per un delicte contra els drets dels treballadors. La seva jornada laboral començava a les cinc del matí, quan s’aixecava, esmorzava i marxava a les plantacions de tabac, a Auvinyà, on començava a treballar a les sis. Es dividia el dia entre fer les feines del camp i cuidar les vaques i les cabres que tenia el masover. Anava una hora a un bar de la zona per dinar i tornava a l’hort on seguia treballant fins a les vuit del vespre. Així, durant dotze anys i sense un sol dia de vacances. Aïllat socialment, en Julio destaca que vivia per treballar, que fa molts anys que no veu la seva familia, i que s’ha acostumat a unes condicions laborals que sobrepassen l’esclavatge. “Vivia en un cinquè pis sense ascensor i el compartia amb un altre portuguès”, recorda, mentre denuncia haver fet 84 hores setmanals per 1.200 euros i el lloguer de l’habitació on vivia. No tenia contracte, el va demanar des del primer dia, però no ho va denunciar per por a perdre la feina. Tot i que la relació laboral era pèssima, la personal era positiva. “Quan vaig arribar el 2007 li vaig demanar el contracte, però sempre em deia que ja el faríem, que aquestes coses van lentes”, va afegir en Julio, que reconeix que tots els diners que va cobrar eren en negre i que com que no tenia cap contracte ni cap document identificatiu, “no podia anar al metge, no podia obrir un compte al banc, no podia fer res”.

La caiguda, el desencadenant

Aquestes són les condicions de feina que ha tingut en Julio des del 2007 fins al novembre de l’any passat quan, mentre passejava les cabres per un turó de la zona, va relliscar, va caure d’una alçada d’uns 70 metres i es va trencar el maluc i un bon grapat de costelles. “No recordo el cop. Recordo perdre l’equilibri, caure i recuperar la consciència a l’helicòpter de camí a l’hospital”, va destacar en Julio que, arran d’aquest fet, va denunciar al masover per tenir-lo durant els últims 12 anys sense contracte i és que quan va arribar a l’hospital, ningú sabia qui era ja que al no haver estat donat d’alta en cap moment, no figurava en cap registre oficial. Des de llavors, va passar tres mesos a l’hospital, d’on va sortir al gener. Ara viu en una habitació en un pis de Govern que comparteix amb quatre persones més. Pel que fa al masover, arran dels fets i dels 12 anys que el va mantenir sense contracte, la policia el va detenir el passat dimecres acusat d’un delicte contra els drets dels treballadors. Hores després va quedar en llibertat, però se li va retirar el passaport per evitar que surti del territori a l’espera del procés judicial.

AFERS SOCIALS PROPORCIONA ALLOTJAMENT, MANUTENCIÓ I COBERTURA SANITÀRIA

El treballador que ha estat dotze anys sense permisos i sota unes condicions laborals il·legals i infrahumanes està ara sota la cobertura del ministeri d’Afers Socials. Un cop l’home va estar estabilitzat a l’hospital i els professionals mèdics van procedir a donar-li l’alta, després de tres mesos ingressat, van actuar els serveis socials oferint-li un lloc on viure. A més, el treballador, d’origen portuguès, tampoc disposava del permís de residència i, per tant, de cobertura sanitària, fet que va provocar que deixés un deute econòmic a l’hospital per les intervencions i les cures rebudes. El departament d’Afers Socials es va fer càrrec de la despesa hospitalària i li ha proporcionat també cobertura sanitària mentre se li arreglen els permisos pertinents. Actualment, l’home segueix encara pendent d’una nova intervenció mèdica i s’està recuperant de les lesions de l’accident, per la qual cosa de moment encara no se li ha proporcionat un lloc de treball. Mentrestant, se li ha ofert una habitació en un pis de Sant Julià de Lòria, parròquia en la qual residia també fins ara, i se li paguen les despeses bàsiques de manutenció. A partir d’ara, Afers Socials seguirà l’evolució necessària del cas i continuaran actuant perquè l’home pugui començar de nou.

tracking