finances

Crèdit Andorrà inicia la cerca d'un soci per a Banco Alcalá

El grup descarta la venda de l’entitat bancària que va adquirir el 2011 amb una participació del 85% de les accions i vol seguir creixent

Crèdit Andorrà inicia la cerca d'un soci per a Banco AlcaláFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup Crèdit Andorrà ha contractat els serveis de KPMG perquè busqui un soci i dur a terme el seu nou pla estratègic, que inclou, segons van precisar ahir fonts de l’entitat bancària, trobar un soci per a l’entitat espanyola però sense perdre el control. Diversos bancs han estat temptejats per veure l'interès de mercat per Banco Alcalá. Joan Ramon Mas, director de Comunicació Corporativa i Màrqueting de Crèdit Andorrà, va assenyalar ahir que la setmana passada va ser presentat als treballadors del grup el pla estratègic per a aquest any, que aposta pel creixement a les places financeres d’Andorra i d’Espanya, i entre les alternatives possibles hi ha buscar “un soci per créixer a Espanya, mentre que totes les operacions estan obertes, fins i tot la possibilitat de fer alguna compra i consolidar la nostra posició al país veí”. Crèdit Andorrà encara no ha fet públics els resultats de l’any passat. Mas va descartar revelar-los ahir perquè encara han de ser validats pel consell d’administració, però segons ha pogut saber el Diari, l’entitat que presideix Antoni Pintat presentarà uns beneficis de l’any passat al voltant dels 46 milions d’euros, molt per sobre dels 36 milions del 2018, tot i que les xifres han de ser validades el 31 de març pel consell d’administració i, per tant, encara no són oficials. Mas va afegir que una de les opcions que es veuen amb bons ulls és incorporar “un soci estratègic que ens ajudi a créixer a Espanya, no únicament per la via de vendre accions, sinó també per comprar”. Precisament aquesta setmana s’ha comentat que Crèdit Andorrà, a través de Banco Alcalà, ha fet una oferta per obtenir els negocis de banca privada i gestió de fons a Espanya del grup belga Bank Degroof Petercam. El preu mitjà ofert es troba per sota dels 30 milions d'euros i la intenció del banc és tancar l'operació abans de l'estiu. Degroof Petercam té 1.300 milions d'euros sota gestió a Espanya i un equip de 60 banquers privats, però fa cinc anys consecutius que té pèrdues, motiu pel qual ha decidit buscar un comprador per a la filial espanyola. El banc compta amb quatre oficines a Barcelona, Madrid, València i Bilbao, tot i que gran part del negoci es troba a Catalunya i Llevant. Tanmateix, des de Crèdit es va descartar fer valoracions sobre aquesta informació.

Zona euro

L’octubre del 2011 va ser anunciada la compra del 85% de Banca Alcalá, una entitat financera dedicada a banca privada i institucional. En aquell moment Crèdit Andorrà va afirmar que aquesta operació li permetria reforçar la seva expansió a la zona euro, iniciada el mateix any amb la compra de Banque BPP a Luxemburg. Segons les dades de l'Associació Espanyola de Banca, Banco Alcalá va ser fundat el 1989 amb un capital social de 12 milions d'euros, i al final de l'any 2011 comptava amb una sola oficina i vuit treballadors. Va tancar l'exercici 2010 amb un benefici net d'un milió d'euros. L'entitat andorrana ha orientat l'activitat de Banco Alcalá a la gestió de patrimonis per a clients privats i institucionals i amb oficines a Madrid (seu del banc) i a Barcelona. Abans que Crèdit Andorra traspassés la frontera, BPA havia comprat Banco Madrid a la caixa guipuscoana Kutxaper per uns cent milions d’euros. La xifra de compra de Banco Alcalá no va transcendir. És una entitat de mida petita. El grup incloïa una gestora de fons d’inversió, Gesalcalá, i una entitat de gestió de jubilacions, Alcalá de Pensiones. El 2013 Crèdit Andorrà va ampliar la seva presència al mercat espanyol amb l'obertura de CA Life Insurance Experts, centrada en l’activitat d’assegurances de vida risc i estalvi. La presència del grup a Espanya estava consolidada amb el hòlding ERM i amb Banco Alcalá. El 2017 Banco Alcalá va arribar a València amb la seva la primera oficina. L’apertura d’una sucursal al centre de la ciutat va suposar un pas més en l’aposta de la firma per l’autonomia, després de nomenar José Samper com a director de la zona amb l’objectiu de liderar el desenvolupament de negoci a València i Múrcia. En aquell moment, l’entitat financera va explicar que el seu interès per l’autonomia obeïa al fet que “té un fort potencial i recorregut”.

ELS BANCS TENEN MÉS BENEFICIS

La banca va tancar l’exercici 2019 amb una millora dels indicadors principals com el benefici, el volum dels recursos gestionats, la inversió creditícia, la rendibilitat i la ràtio de solvència. El conjunt dels bancs, Andbank, BancSabadell d’Andorra, Crèdit Andorrà, MoraBanc i Vall Banc, van assolir l’any passat un total de 49.714 milions d’euros de recursos gestionats, una xifra que s’ha incrementat un 11%. Ja és oficial que Andbank va superar els 28 milions de beneficis: MoraBanc, 25; Vall Banc, 2, mentre que BancSabadell obtindrà uns 10,5 milions.

tracking