SALUT PÚBLICA

El SAAS descarta que la jove de 15 anys tingui coronavirus

El Servei d'Atenció Sanitària també ha confirmat a través del seu compte de Twitter que els resultats de les proves fetes a la resident xinesa que es trobava ingressada a l'hospital han donat negatiu

El SAAS habilita una ala de l'hospital per a possibles sospites de coronavirusEva Bosch

Creat:

Actualitzat:

El Servei d'Atenció Sanitària (SAAS) ha informat a través de les xarxes socials que descarta que la jove de15anys aïllada a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell tingui coronavirus després de la primera valoració. Una ambulància ha anat a buscar la noia a casa seva aquesta tarda per precaució, ja que provenia de Milà, i ha estat en aïllament. ElSAAStambé ha informat per Twitter que els resultats de les proves de la resident xinesa que estava ingressada a l'hospital han donat negatiu i que serà donada d'alta en les pròximes hores.

Una ala de l'hospital habilitada

L'hospital ha habilitat una ala completament aïllada a la segona planta de l'hospital per tal deproveir d’un espai segur a pacients i professionals, tot seguint el protocol, i poder disposar de llits en qualsevol moment evitant una possible saturació del servei d'urgències. El servei ha comunicat que, tenint en compte que és una setmana de vacances escolars i de temporada alta turística, es podria donar "un augment de casos en investigació que requereixin ingrés fins a descartar el coronavirus".El SAAS precisament ha descarta aquest matí la presència de Covid-19 a la dona resident que estava confinada en la seva casa des d'ahir a la tarda, qui presentava símptomes relacionats amb un possible cas de coronavirus. El servei ha assegurat que l'únic cas pendent de diagnòstic es troba a l'hospital i ha afegit que "no hi ha constància de cap altre cas conegut", a través del seu compte de Twitter. La situació va activar ahir a la tarda, per tercera vegada en les darreres 24 hores, els protocols d’actuació del Govern en presentar símptomes relacionats amb un possible cas de coronavirus, després que el marit viatgés recentment al nord d’Itàlia, una de les zones declarades com a focus de l’epidèmia. A diferència del procediment efectuat per Salut en les anteriors sospites, una ambulància es va traslladar a primera hora de la tarda fins al domicili de la pacient i, segons va poder saber el Diari, la dona roman confinada a casa fins que les analítiques –que s’han d’enviar al centre de Majadahonda (Ma­drid)– puguin comprovar si efectivament es tracta d’un cas diagnosticat com a Covid-19. Per un altre costat, la pacient que tornava de viatge d’Itàlia i que va acudir dimarts al vespre a urgències va ser donada d’alta ahir al migdia després de donar negatiu en les proves realitzades. Per tot plegat, i motivat per la propagació de casos en els països veïns, l’hospital Nostra Senyora de Meritxell accelera l’adequació mèdica de la segona planta d’unitat de cures pal·liatives per afrontar un hipotètic brot de coronavirus. En aquest sentit, segons les fonts consultades, hi ha certa preocupació entre alguns treballadors del SAAS per la manca de formació en l’àmbit tècnic sobre els protocols a seguir.

La versió de Martínez Benazet

Tot i aquest neguit entre personal de l’hospital, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va comparèixer en la roda de premsa posterior al consell de ministres per traslladar un missatge de tranquil·litat a la població. “Andorra està seguint les directius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el SAAS està preparat tant des d’un punt de vista tècnic com professional. A banda d’experiència, hi ha molt personal format i amb vocació per a les infeccions”, va sostenir Martínez Benazet, qui va argumentar que l’hospital disposa de “quatre llits d’aïllament respiratori”. A més, davant d’una situació de pandèmia, el titular de Salut va comentar que “la tendència és l’aïllament al domicili”, quelcom que “ja estan fent els països veïns”. En qualsevol cas, Martínez Benazet va exposar que les decisions s’estan prenent de forma conjunta des de l’àrea de Prevenció de la Salut del ministeri, el consell assessor sobre patologies infeccioses i el grup d’infeccions nosocomials del SAAS. Pel que fa a les recomanacions, el titular de Salut va desaconsellar el desplaçament “als llocs afectats”: la Xina, el Japó, Singapur, l’Iran, Corea del Sud i quatre regions d’Itàlia (el Piemont, el Vèneto, Llombardia i l’Emília-Romanya). Quant al retorn de viatgers de zones afectades, Martínez Benazet va aconsellar fer un seguiment durant catorze dies, “el període d’incubació màxim del virus”, de la temperatura. Amb tot, el ministre va incidir que l’individu en qüestió pot realitzar “una vida pràcticament normal” si no presenta cap tipus de símptoma com ara tos, febre o malestar general. Pel que fa a la dimensió del coronavirus, Martínez Benazet va assenyalar que l’afectació es concentra principalment en persones majors de 70 anys i que el 80% dels casos diagnosticats “són lleus”. Per aquest motiu, el titular de Salut va defugir d’alarmismes i va apuntar que la taxa de mortalitat es comprèn entre la forquilla del 0,7% i el 2% de les persones afectades d’un virus que “únicament es contagia per via aèria”.

CRONOLOGIA

Un turista xinès activa per primera vegada els protocols sanitaris de l’hospital en presentar símptomes gripals el 7 de febrer.

Una dona de Santa Coloma és donada ahir d’alta després de confirmar-se que els resultats de l’anàlisi són negatius.

Una resident de 30 anys provinent de Xangai ha passat aquesta nit ingressada a l’hospital en espera de rebre les proves enviades a Madrid després de presentar símptomes gripals.

Una resident amb símptomes gripals té consignes de ser confinada a casa des­prés que el marit viatgés recentment a una de les zones afectades d’Itàlia.

Personal del SAAS expressa la preocupació per la manca de formació sobre els protocols a seguir.

L’hospital de Meritxell adequa la segona planta d’unitat de cures pal·liatives per afrontar un hipotètic brot del coronavirus.

El Govern desaconsella viatjar a la Xina, el Japó, Singapur, l’Iran, Corea del Sud i les quatre regions del nord d’Itàlia afectades.

Benazet recomana fer un seguiment mèdic durant 14 dies per a aquelles persones que provenen de les zones declarades com a focus de l’epidèmia.

Confinada una dona a casa amb indicis de coronavirus

tracking