SANITAT

La dona que havia viatjat a Itàlia no té coronavirus

L'hospital manté aïllada a una altra dona resident de 30 anys que ha arribat aquest matí a Urgències provinent de Xangai

La dona que havia viatjat a Itàlia no té coronavirusFernando Galindo

Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La dona que estava aïllada des d'ahir al vespre a l'hospital per haver acudit al servei d'Urgències amb símptomes gripals després d'un viatge a Itàlia no està contagiada de coronavirus, segons ha informat el SAAS en rebre la confirmació de les analítiques que s'havien enviat a Madrid.La segona dona atesa com un possible cas de coronavirus es manté en aïllament des de que ha arribat aquest matí a Urgències. Es tracta d'una resident de 30 anys provinent de Xangai que està ingressada seguint els protocols de prevenció fixats per l'Organització Mundial de la Salut a l'espera dels resultats de les proves que han de confirmar si està afectada per la Covid-19, segons ha explicat el ministre Joan Martínez Benazet. El titular de Salut ha remarcat que el centre hospitalari està aplicant els protocols fixats per al que es considera "sospites que són en el cas de persones que hagin estan en llocs de contagi i tinguin símptomes de grip o procés víric" i ha destacat que el coronavirus en un 80% dels pacients és lleu "i els infants pràcticament no tenen símptomes, és una afectació lleu".

Martínez Benazet ha insistit que és una "època d'epidèmia de grip i d'altres processos vírics" i que el més probable és que les persones que es consideren sospites de coronavirus tinguin grip però que si es prové d'un lloc de risc de contagi s'ha de trucar al 116 per rebre l'atenció necessària, que és especialment important en persones "fràgils de salut perquè tinguin més edat i d'altres patologies". El ministre ha explicat que quan entren aquests pacients a l'hospital s'activa el protocol d'aïllament per al que s'han habilitat quatre habitacions, també n'hi ha dins de l'UCI i si és necessari perquè hi hagués una allau de casos es pot convertir en espai d'aïllament respiratori tota una planta de l'hospital i ha apuntat que la tendència que s'imposa en alguns països ja és "l'aïllament domiciliari". L'atenció segons ha especificat comença amb una analítica general que revela si el pacient té algun tipus de grip i si surt negatiu s'envia la prova a Madrid, al centre de Majadahonda on es confirma si hi ha presència de coronavirus en poques hores.

El titular de Salut s'ha referit també a l'ús de les mascaretes que s'han esgotat a nivell mundial i ha subratllat que les han de fer servir els professionals de la salut i els casos confirmats perquè el contagi es produeix per via respiratòria a una distància de fins a un metre però ha recalcat que no té cap sentit portar una mascareta habitualment pel carrer com a mètode de prevenció.

La dona que serà donada d'alta properament va quedar en aïllament anit al vespre mentre es determinava si tenia el coronavirus des de que va acudir al servei d'urgències de l'hospital "amb símptomes gripals" després de tornar d'un viatge d'Itàlia. Els símptomes que presentava i el fet d'haver estat en una zona amb molts contagis van fer que l'hospital activés el protocol específic per atendre sospites d'haver contret el virus originat a la Xina.

Tot plegat va fer actuar els professionals sanitaris, que la van aïllar en una de les habitacions preparades especialment per a aquests tipus de casos i li van fer les analítiques pertinents. Les mostres es van enviar amb caràcter d’urgència a Madrid i en menys de 24 hores s’hauria de confirmar o descartar el diagnòstic. El Govern ha informat per xarxes socials aquest matí que la dona "romandrà aïllada fins a tenir els resultats de les anàlisis específiques que s'esperen durant les pròximes hores".

Les fonts consultades pel Diari van indicar anit que és probable que sigui una falsa alarma, però tal com marca el protocol activat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la dona seguirà en aïllament per prevenció fins que no arribin els resultats de les proves. A hores d’ara es coneixen casos del virus en diversos països i continents. De fet, ahir es va confirmar el primer cas a Barcelona. En declaracions als mitjans, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va recordar que es tracta d’un “virus que es transmet per l’aire i, per tant, la contenció és molt difícil”. Tot i això, va fer una crida a la tranquil·litat i va afegir que “no ens hem d’alarmar perquè hi ha moltes infeccions víriques al món”, i va recordar que la grip té un abast més elevat.

Poc preparats per a pandèmies

Segons l’índex GHS (Global Health Security), un informe que ha dut a terme un grup d’experts independents, Andorra és dels països menys preparats a l’hora de fer front a una pandèmia. Segons el rànquing, el Principat es troba en la posició 143 dels 195 països analitzats i té una puntuació de 30,5 sobre 100. Entre els criteris que segueixen els experts per elaborar el rànquing hi ha la solidesa del sistema sanitari o la capacitat de detecció d’epidèmies. La prevenció, la ràpida resposta i el compliment de les normes internacionals també són tasques pendents per al país. El factor positiu és la poca vulnerabilitat i risc ambiental del país.

SALUT ACTUALITZA ELS PROTOCOLS D'ACTUACIÓ

El ministeri de Salut segueix treballant en l’adaptació del protocol específic d’actuació davant d’un possible cas d’infecció per coronavirus a Andorra als marcats per l’OMS. El protocol s’ha desenvolupat entre diverses entitats especialitzades en malalties infeccioses i, paral·lelament, s’ha creat una taula interministerial que es reuneix setmanalment per coordinar i gestionar l’actuació. Es recomana als viatgers que retornin de zones on hi ha transmissió autòctona que es posin en contacte amb el telèfon d’emergències 116 si no es troben bé o si tenen símptomes en els 14 dies després de la tornada. Benazet va assegurar ahir que “l’hospital està perfectament preparat per atendre aquests casos, amb habitacions d’aïllament i professionals molt ben formats”.

tracking