Salut pública

Requisats 20 quilos d'haixix i marihuana l'any passat

És la quantitat més elevada des del 2011, exceptuant el 2014 i el 2016 quan es van comissar 24 i 27 quilos, respectivament, en dues operacions

Requisats 20 quilos d'haixix i marihuana l'any passatPOLICIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va decomissar l’any passat poc més de 20 quilograms d’haixix i marihuana. Es tracta de la quantitat més elevada comissada d’aquest tipus d’estupefaents des del 2011, exceptuant el 2014 i el 2016. Que la droga requisada el 2019 no lideri tota la sèrie és perquè en aquells dos exercicis hi va haver dues operacions excepcionals que van treure del mercat il·legal d’estupefaents una quantitat superior a la de tot l’any passat. El 2014, en el marc d’una operació de lluita contra el tràfic d’estupefaents, la policia va detenir tres persones i va decomissar 24 quilograms d’haixix. Aquell exercici, la policia va confiscar 2,6 quilograms més d’aquesta droga, a la qual va afegir 4,6 quilograms de marihuana. El 2016, en una altre operació contra el narcotràfic, els agents van detenir una persona a Ordino que emmagatzemava al seu domicili 27,4 quilograms d’haixix. Aquell any la policia va interceptar 1,8 quilograms més d’aquest estupefaent i en va sumar 2,8 de marihuana. De les dades de la policia, a les quals ha tingut accés el Diari, en destaca el fet que en els anys que no es produeixen grans operacions, és la marihuana la droga que per pes més requisen els agents de l’ordre. L’any passat, per exemple, la policia va interceptar 6,8 quilograms d’haixix per 13,6 quilograms de marihuana. A aquests comissos s’ha d’afegir el de 68 unitats d’haixix i el de 212 unitats de marihuana.

Poca quantitat de cocaïna

El decomís de cocaïna l’any passat no va donar unes xifres elevades quant als quilograms d’aquesta droga. Es van comissar 196 grams, lluny dels 667 del 2018. Cal recordar que aquell any la policia va detenir, en el marc de l’operació Nord, diverses persones per tràfic d’estupefaents i va efectuar el comís de cocaïna més important al Principat de les darreres dècades. Es van comissar 228 grams de cocaïna. La policia en va sumar 126 més en dues operacions diferents. Malgrat la relativa poca quantitat de cocaïna retirada el 2019, els grams d’aquests estupefaents interceptats l’any passat són la quarta xifra més elevada des del 2011. Respecte a la resta de drogues decomissades l’any passat destaquen: 21 grams d’heroïna; 156 grams d’amfetamines, 12 grams d’MDA, 5 grams d’èxtasi, 5 grams de speed i 191 unitats d’aquesta mateixa droga.

Detinguts i contravencions

El 2019 es va tancar amb rècord de detinguts amb imputació i de contravencions penals per delictes relacionats amb les drogues. Així, la policia va detenir l’any passat 191 persones que van acabar sent imputades per la fiscalia per un delicte de possessió d’estupefaents i també de tràfic de drogues en alguns casos. Es tracta de la xifra més alta des del 2011, tot i que és només superior en quatre persones a les detingudes per aquest tipus de delictes fa dos anys. Cal anar fins al 2014 per trobar una xifra que s’apropi a la dels darrers dos exercicis, aquell any es van detenir 154 persones per delictes relacionats amb la droga. Pel que fa a les contravencions penals, és a dir les persones detingudes amb una quantitat tant petita de droga que no es pot considerar delicte, van ser 1.432 les arrestades l’any passat per la policia. També és la xifra més alta des del 2011, ja que supera les 1.414 d’aquell any i les 1.391 del 2018. Com és habitual, la majoria de les detencions es van practicar a la frontera del riu Runer a persones que procedents de Catalunya volien entrar al Principat amb una petita quantitat de droga per al seu propi consum. Així, a la frontera hispanoandorrana es van arrestar 734 persones. És la xifra més alta des del 2012, ja que l’any anterior s’havien detingut a la Farga de Moles 780 persones. A la frontera del Pas de la Casa, a Porta, es van detenir 432 persones l’any passat i la resta d’arrestats per contravencions penals relacionades amb la droga ho van ser dins del país.

Llei de seguretat pública

La Llei de seguretat pública, que permet sancionar les persones que consumeixin begudes alcohòliques o que estiguin en possessió o consumeixin droga a les vies, espais o transports públics, va entrar en vigor el desembre del 2018. Així, el 2019 ha estat el primer any sencer amb la llei en vigor. La policia va sancionar l’any passat 278 persones arran de l’article 58 d’aquesta normativa. Van ser multades 122 persones per consumir begudes alcohòliques a la via pública i 156 van ser sancionades per possessió o consum d’estupefaents al carrer.

tracking