Professionals del dret

Govern cessa Josep Estañol de les funcions de notari

El fedatari va trametre una carta al ministre de Justícia on demanava ser rellevat per incapacitat sense aportar cap documentació

Govern cessa Josep Estañol de les funcions de notariGOVERN

Creat:

Actualitzat:

Josep Estañol ja no és notari. El Govern el va cessar dimecres emparant-se en el contingut d’una carta que la setmana passada va dirigir al ministre de Justícia en què demanava ser rellevat de les seves obligacions com a fedatari, tot i que el cessament no s’ha produït en les condicions que Estañol havia proposat. La petició que plantejava és que se li retirés la plaça per incapacitat tal com preveu l’article 11, apartat d, de la Llei del Notariat. Però segons fonts properes al Govern, no va adjuntar cap documentació on s’acredités que la CASS l’havia incapacitat, per la qual cosa no es podia acollir a aquest supòsit. Ni tampoc a cap dels altres cinc motius que contempla la Llei per al cessament d’un fedatari. Ara bé, com que en la carta demanava ser rellevat com a notari, des de l’executiu s’ha entès que renunciava a la seva condició, per la qual cosa es va procedir a cessar-lo. A tots els efectes des de fa dos dies ja no és notari. El recentment nomenat president de la Cambra de notaris, Joan Carles Rodríguez Miñana, va procedir ahir al matí a tancar el protocol d’Estañol i a fer-se càrrec de la seva custòdia tal com estableix l’article 14 de Llei que regula el notariat. Des d’aquest moment i fins que l’òrgan que regula la professió “no designi un dels seus membres per fer-se càrrec provisionalment de la custòdia del protocol del notari cessat en el càrrec, no s’hi pot incorporar cap altre instrument públic ni cap altre document”, cosa que a la pràctica significa que la notaria deixa de treballar, fins a l’extrem que hauria de retirar la placa que identifica públicament l’oficina del fedatari.

El futur dels treballadors

La nova situació creada pel cessament de Josep Estañol ha provocat un escenari d’incertesa en relació al futur dels empleats de la notaria. En produir-se una circumstància de la qual fins aquests moments no existeix cap precedent, es desconeix com s’ha de procedir per dur a terme la resolució dels contractes en vigor del personal. Els treballadors podrien continuar desenvolupant determinades funcions sempre que no estiguin directament vinculades a les activitats pròpies d’una notaria en no haver-hi ja un fedatari titular. Josep Estañol pot recórrer la decisió del Govern de cessar-lo per la via administrativa primer i en funció de la resposta continuar per la justícia ordinària si així ho cregués convenient.

Moment delicat

L’estat de salut del fins dijous notari ja fa temps que era conegut tot i que és a finals de l’any passat quan salten les alarmes. Estañol es planteja tancar la notaria encara que no ho comunica de manera oficial. Una requisit d’obligat compliment tal com fixa la llei. Una circumstància que empeny el Govern a convocar d’urgència unes oposicions per cobrir la plaça, ja que es desconeix en quin moment cessarà en les seves funcions. La voluntat d’Estañol, segons les mateixes fonts, ha estat sempre que quedi constància que no es retirava de forma voluntària sinó obligat per la seva malaltia, un aspecte que va destacar en la carta que va enviar al Govern. Després de remarcar que travessava per un moment delicat, recordava que es trobava en situació de baixa laboral des del 6 de febrer (l’últim document el va firmar un dia abans) i que el següent pas era obtenir la invalidesa, per la qual cosa sol·licitava ser rellevat. El futur de la notaria Estañol ha estat envoltat de dubtes des del moment en què el seu titular no havia posat data per a la finalització de l’activitat pels motius exposats. La situació anòmala afectava tota la professió i de retruc tot el país. Fins dijous ningú sabia en seguretat a què atenir-se, tot i que des de principis d’any no havia agafat noves feines. A partir d’ara només hi ha tres notaris a Andorra: Isidre Bartumeu, Joan Carles Rodríguez Miñana i Rosa Ferrandiz, la qual cosa alentirà les demandes i resolucions, a l’espera que en el termini d’un any s’incorporin els dos nous fedataris.

UNA TERCERA PLAÇA ES VA DEBATRE AL CONSELL DE MINISTRES

La possibilitat que no fossin dos sinó tres les places de notari que es traguessin a concurs enguany es va posar a debat en el consell de ministres de dimecres passat. Donada la situació d’emergència que ha creat la desaparació de facto de la notaria Estañol hi havia partidaris d’ampliar encara més la convocatòria, tot i que al final va prevaldre l’opció de dos nous notaris i reservar una tercera plaça per a una nova convocatòria més endavant. Els canvis aprovats en el concurs oposició van més enllà del nombre de nous fedataris i també afecten la reducció dels terminis per presentar la documentació i els de les proves de selecció. En el primer dels casos la data límit s’ha escurçat gairebé dos mesos per fixar-la el 27 de març, mentre que pel que fa als exàmens, s’han avançat al proper setembre quan inicialement s’havien convocat per al desembre i gener vinents. La decisió es va prendre després de consultar els membres del tribunal que han d’examinar els aspirants. Aquests van considerar que tot i que el temps per preparar les oposicions és molt just, calia trobar una solució al més aviat possible a la situació d’incertesa que provoca la retirada d’Estañol i que podria abocar el país al límit del col·lapse. Tot i així, s’ha decidit mantenir el contingut que hauran de superar els opositors i que consta de 162 temes: 94 de dret civil, 13 de dret fiscal, 21 de mercantil, 24 de dret notarial i 10 d’administratiu.

tracking