poder judicial

Els grups veten cadires de mil euros per a la futura seu de la Justícia

Els grups consideren que el pressupost presentat pel president del CSJ era exagerat i han reduït la partida dels 736.000 euros inicials a 585.000

Els grups veten cadires de mil euros per a la futura seu de la JustíciaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va presentar un pressupost a l’executiu de 736.613 euros per equipar la nova seu de la Justícia de mobiliari. La quantitat de la partida va ser qualificada pel Govern d’exagerada i es va considerar que es podia ajustar de forma considerable. I és que un dels factors que més feien pujar la factura era que el president del CSJ havia previst la compra de cadires de prop de mil euros cadascuna. La partida pressupostària va ser esmenada pel Partit Socialdemòcrata (PS), que proposava rebaixar-la 147.323 euros. L’esmena va ser transaccionada pels grups parlamentaris que donen suport al Govern en considerar que la xifra de rebaixa que proposava el PS era estranya i es va acabar acordant arrodonir-la a 150.000 euros. Així doncs, finalment la quantitat pressupostària prevista per a mobiliari ascendeix a 585.000 euros. Amb la partida concretada, el mobiliari es podrà comprar a final de mes, quan el pressupost hagi estat aprovat pel Consell General.

Retards en el projecte

La seu de la Justícia ha patit diversos retards en la seva construcció però es preveu que pugui ser inaugurada aquest any. Quan el projecte es va presentar el 2016 es va preveure un termini d’actuació de 30 mesos, és a dir, de dos anys i mig. Com és evident, les obres han anat patint retards fins al punt de fer impossible que es posés en marxa la legislatura passada. Després dels primers retards, les autoritats van preveure que pogués veure la llum l’abril de l’any passat, data que es va acabar posposant a la tardor del mateix any. Finalment es va anunciar que estaria enllestida el gener del 2020 i que s’aprofitaria el Nadal per fer el trasllat. No obstant això, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va anunciar a mitjan juliol de l’any passat que finalment estaria acabada un mes després, és a dir, al febrer. L’agost de l’any passat, però, el ministre de Justícia i Interior, Josep Miquel Rossell, va anunciar un nou ajornament: mitjan de març. Finalment, i tenint en compte que encara s’ha de comprar el mobiliari i fer el trasllat a la nova infraestructura, la seu no serà operativa fins més endavant. A més, el trasllat és llarg i dificultós, ja que s’ha de valorar que al nou edifici s’hi han de traslladar 150 persones a més de tot el material d’arxiu i de treball cor­responent que hi ha a l’actual edifici, al qual s’afegiria el Consell Superior de la Justícia, ubicat a l’edifici de la Cambra de Comerç.

De fet, i a causa de l’enrenou amb l’alta partida presentada pel CSJ en concepte de mobiliari, s’havia especulat amb el fet que la infraestructura no es podia inaugurar per falta de pressupost. En total, l’edifici ha costat a les arques de l’Estat més de vint milions d’euros, un cost que ha anat augmentant en el procés de construcció, ja que inicialment rondava els 18 milions.

EL NOU EDIFICI ESTARÀ EN FUNCIONAMENT A PRINCIPI D'ESTIU

El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va manifestar ahir que la nova seu de la Justícia estarà operativa a principi d’estiu, concretament entre el juny i el juliol. Tal com va dir Casadevall, segons el calendari l’obra “dura” estarà “enllestida i ens l’entregaran a final d’aquest mes, i a partir d’aquí començarem a fer els diferents plecs de mobiliari per tenir-ho tot en ordre”. En aquest sentit, el president va assenyalar que aquesta part necessita el seu temps i “pot durar fins a final d’abril o principi de maig, aproximadament, ja que s’han de fabricar”. Un cop acabada la part interior de l’edifici s’iniciaran els trasllats dels mobles vells que conservaran, els documents de l’arxiu i tota la part informàtica. Així, Casadevall va afirmar que es durà a terme gradualment. “Hem buscat un sistema que ens permetrà treballs als dos llocs alhora –Batllia i la seu de la Justícia–, perquè el que més ens preocupava era la part informàtica, i amb aquesta metodologia ho traspassarem tot a poc a poc i per ordre”, va indicar. D’altra banda, el president del Consell també va anunciar que s’incorporaran dos fiscals, els quals ja estan previstos al pressupost estatal d’aquest exercici. En aquest sentit, el Casadevall va explicar que hi ha un problema de recursos a la Batllia, “que és per on entra la feina”. Per aquest motiu, “ara traurem un edicte per incorporar tres batlles i després els dos que ja estan inclosos al pressuposat. Per tant, seran quasi cinc batlles i dos fiscals”. I va matisar que els dos nous fiscals “substituiran les dues que marxen”.

tracking