Sanitat

L'ambaixador espanyol recorda que Catalunya no pot signar acords amb Andorra

L’ambaixador subratlla que només el Govern espanyol pot negociar que pacients de l’Alt Urgell siguin visitats a l’hospital de Meritxell

Hospital Nostra Senyora de MeritxellFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anunci de l’ajuntament de la Seu sobre un principi d’acord entre els governs andorrà i català perquè pacients de l’Alt Urgell puguin ser atesos a l’hospital de Meritxell és paper mullat, segons el criteri del Govern d’Espanya. Àngel Ros, ambaixador espanyol al Principat, es va mostrar força contundent davant aquest suposat acord: “Jo no en tinc cap informació i ningú me n’ha comunicat absolutament res,jo soc respectuós amb Andorra i crec que és un Estat i que un acord en matèria sanitària s’ha de negociar entres estats”, va comentar el diplomàtic en clara al·lusió al Govern català pel que considera una intromissió i una negociació que no li correspon perquè és un afer internacional.

QUALITAT

En aquest sentit, Ros va treure importància a un anunci que “no té cap conseqüència ja que suposadament seria entre un executiu autonòmic amb un altre país”. L’ambaixador va precisar que el Govern de la plaça de Sant Jaume té transferides les competències en matèria de sanitat en tot allò que afecta els ciutadans de Catalunya, però no més enllà de les fronteres. És per això que Ros es va mostrar disconforme amb la forma, tot i mostrar-se totalment favorable que els veïns del Pirineu puguin ser atesos a Andorra: “Aquesta és la voluntat del Govern espanyol, que es millori la qualitat del servei dels pacients del Pirineu, jo soc testimoni de la trobada entre el ministre de Sanitat, Joan Martínez Benazet, i María Luisa Carcedo, on van mostrar la voluntat de tancar un acord en aquesta matèria.” El representant d’Espanya al Principat va precisar que Carcedo –que ja no és ministra– es va comprometre a demanar a la Seguretat Social del seu país un estudi sobre el cost que comportarà aquest servei sanitari que s’oferirà des d’Andorra i com s’ha de fer la seva aplicació. Ros li va exposar a Carcedo la situació, com també acaba de fer amb l’actual titular de la cartera de Sanitat a Madrid, Salvador Illa. “També té el meu informe en el qual deixo clar que es tractarà d’un acord molt positiu per als ciutadans del Pirineu”, va subratllar Ros. Per aquest motiu va retreure al consistori alturgellenc que s’hagi “anticipat anunciant un conveni, fet que no contribueix a fer les coses de la manera més postiva”. Ros va recordar que Illa fa poc que és al capdavant del ministeri i que en aquests moments tots els ministres responsables de la salut estan treballant en “un gran problema” a nivell internacional, com és el coronavirus. L’ambaixador va demanar paciència, “ara no es tracta de tenir pressa o de fer ultimàtums”, va assenyalar. Alhora va valorar de forma positiva que els acords lligats a la donació d’òrgans i a la diàlisi “estan funcionant correctament”. Ja l’agost passat l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, va comentar que apostava per un acord amb el Govern perquè els alturgellencs puguin fer servir l’hospital de Meritxell. Arran d’aquestes declaracions, Ros va donar el seu màxim suport i posar-se totalment a favor de la iniciativa: “Creiem que és una excel·lent idea”, tot i que va avisar que “aquestes coses són lentes”. Segons Ros, la idea és un tema de fa molt temps, però que encara no s’ha fet el pas per portar-ho a terme.

EL DEPARTAMENT DE SALUT CATALÀ VALORA EL COST EN 200.000 EUROS

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, va explicar dimarts passat que l’acord entre els governs d’Andorra i Catalunya perquè els pacients de l’Alt Urgell puguin utilitzar l’hospital Nostra Senyora de Meritxell està complet i que els dos departaments de salut, tant el català com l’andorrà, ja han elaborat un estudi econòmic dels costos que suposarà l’entrada en funcionament del servei valorat, calculat en 200.000 euros a l’any, que haurà d’abonar el departament de Salut català al govern d’Andorra. En el comunicat es mastisava que queda pendent el vistiplau del ministeri de Salut espanyol, al qual l’ajuntament de la Seu va enviar una carta fa dues setmanes per “accelerar els tràmits”, segons va explicar l’alcalde, i que d’aquesta manera els veïns de l’Alt Urgell puguin començar a utilitzar el centre mèdic “al més aviat possible”. L’alcalde també va voler expressar el seu convenciment que l’acord podria estar signat “abans del pròxim estiu” i que en cas que no fos possible, “no entendria res”, va afegir. La proposta d’acord entre els dos organismes resoldria la falta d’especialitats al centre hospitalari de la Seu, com és el cas de la dermatologia o la nefrologia, per la qual cosa els pacients de l’Alt Urgell han de desplaçar-se ara fins a l’Arnau de Vilanova de Lleida. Fàbrega va apuntar també al fet que altres especialitats com les de neurologia o reumatologia –amb llargues llistes d’espera en aquests moments, ja que per exemple en el cas de neurologia passa visita una vegada al mes, i reumatologia, cada 15 dies– se’n veuran també beneficiades perquè la proposta inclou que metges especialistes del centre andorrà es desplacin fins a la capital de l’Alt Urgell per passar-hi també consulta. A part, els pacients podran usar la UCI de Nostra Senyora de Meritxell, “sempre que els nostres facultatius ho determinin”, amb la qual cosa s’evitaria el trasllat fins al centre hospitalari de Lleida.

tracking