Plet judicial

Els Cachafeiro consideren un despropòsit el desnonament

L’advocat de la família Cachafeiro afirma que és “una salvatjada de cara als treballadors” pretendre que el Punt de Trobada es buidi en 15 dies

Els Cachafeiro consideren un despropòsit el desnonament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“En quinze dies aquest centre no es pot desallotjar, és de gran envergadura pel volum, però especialment perquè hi treballen quatre-centes persones. Què s’ha de fer amb aquesta gent?” L’advocat de la família Cachafeiro, Xavier Jordana, va insistir ahir en l’argument que és erroni plantejar el desnonament del Punt de Trobada com el de qualsevol habitatge o local comercial. La diferència substancial ara és que la propietat del terreny on s’aixeca l’establiment lauredià, la família Mallol, ha formalitzat la petició d’execució de la sentència del Superior que obliga els Cachafeiro a marxar i que ho fa partint del que estableix la Llei d’arrendaments, que dicta que els ocupants desnonats han de marxar en quinze dies. S’activa, doncs, el procés decisiu. Jordana va replicar que no tenia constància oficial de la demanda d’execució de la resolució judicial i que, en tot cas, el termini per fer efectiu el desnonament començarà a comptar quan la Batllia els faci el requeriment corresponent. Però que sigui com sigui, que la propietat pretengui que la sortida es faci en quinze dies “pensem que és un despropòsit, una salvatjada de cara als treballadors”. Es llogaters s’aferren al fet que el plet judicial encara no ha acabat. Jordana va recordar que tenen interposats dos recursos d’empara al Tribunal Constitucional. Per això, va explicar, de part dels llogaters no hi ha hagut cap moviment per trobar una entesa amb la propietat. El lletrat va confirmar que a final d’any “hi va haver un contacte” però que des de llavors no se’n ha produït cap més perquè “nosaltres no n’hem fet perquè estem a l’espera del que resolgui el TC i l’altra part ha considerat que no hi havia d’haver contactes, la qual cosa trobo un error, perquè una execució d’una condemna d’aquesta envergadura ha de passar per un acord”.

Les demandes al TC

L’advocat va recordar que l’Alt Tribunal ha de resoldre dues qüestions. D’una banda, la relacionada amb la querella que es va interposar contra els Mallol i Pyrenées que denunciava que havien simulat les condicions i comès frau en el contracte que havien signat per tal que el grup comercial dels Pérez fos el nou ocupant de l’edifici lauredià amb l’únic objectiu que els Cachafeiro no poguessin aspirar a la renovació del lloguer. Aquest recurs va ser admès a tràmit, “les conclusions les vam presentar fa quinze dies i estem pendents de la sentència”. Després hi ha la interposada contra la sentència de la sala civil, que va resoldre que el desnonament s’havia de fer efectiu. “La vam interposar fa dos mesos, hi ha hagut festes, la substitució d’un magistrat... però ara no crec que es pugui allargar gaire, si la família Mallol hagués esperat a la sentència del TC... Pel que sembla no ha volgut esperar”, va indicar Jordana, que confia que sigui admesa a tràmit i amb la mesura sol·licitada de suspensió dels efectes de la sentència del Superior. És en aquest recurs d’empara en el qual s’insisteix que hi ha un error de base, voler tractar aquest conflicte partint del que estableix la Llei d’arrendaments urbans. Primer perquè, defensa el lletrat, és del 1999 i no es pot aplicar amb efectes retroactius. Per tant, no hauria d’afectar un contracte de lloguer del 1987. A més, insisteix, “és una llei concebuda per a arrendaments urbans simples. Si s’aplica la llei només hi haurà 15 dies, a partir que la Batllia ho acordi, [per marxar del Punt de Trobada] i això demostra l’absurd d’aquesta llei, és una barbaritat”. L’advocat va insistir molt en la repercussió envers els més de 400 treballadors del centre comercial que amb la liquidació del negoci hauran de ser acomiadats. Una de les portaveus de la plantilla va exposar ahir que es pronunciaran la setmana que ve i a través del despatx d’advocats que els representarà. Pyrenées ha assegurat que compta amb la majoria dels treballadors per al projecte comercial que vol tirar endavant a l’edifici lauredià. Però, per ara, el traspàs del negoci segueix pendent de la justícia. Jordana va insistir que “no és raonable ni possible” que marxin del centre comercial en 15 dies però que “s’ha de veure què fa la Batllia, segons el que se’ns digui actuarem”.

tracking