justícia

Els interns denuncien “abús” en l'ús de la presó preventiva

Tots els reclusos en aquesta situació signen una carta en què acusen la justícia de vulnerar diversos drets constitucionals

El centre penitenciari de la ComellaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La totalitat dels interns del mòdul de la Comella en què estan reclusos els presos preventius han redactat i signat una carta en què denuncien l’“abús” que al seu parer es fa a Andorra d’aquesta mesura penitenciària. A la missiva, a la qual ha tingut accés el Diari, assenyalen fins a setze articles de la Constitució que consideren que es vulneren “en la gran majoria dels nostres casos” per l’estada a la presó en espera de judici o sense una condemna ferma. La carta dels presos preventius finalitza indicant que “amb tot l’exposat no pretenem lliurar-nos de la nostra responsabilitat vers els nostres actes”, per afegir que “només dir que tothom té dret a equivocar-se, que les coses s’estan fent molt malament al sistema judicial andorrà i que mourem cel i terra per intentar obtenir el tracte més just possible”. Els interns són molt durs pel que fa al compliment de l’article 1.2 de la Constitució, que proclama com a principis inspiradors de l’acció de l’Estat andorrà el respecte i la promoció de la llibertat, la igualtat, la justícia, la tolerància, la defensa dels drets humans i la dignitat de la persona. Així, assenyalen que en cap dels diversos casos que han motivat la seva presó preventiva “s’està promocionant la llibertat”, ja que a la majoria “se’ns està aplicant un precompliment de condemna”. Respecte a la igualtat, asseguren que “hi ha casos on hi ha més d’un implicat però no a tots se’ls ha aplicat la mateixa mesura de privació de llibertat”. Quant a la justícia, lamenten que aquesta paraula “sembla haver perdut tot el seu significat per a Andorra”, ja que “fets molts similars són jutjats de manera molt diferent”. Això, acusen, “evidencia l’arbitrarietat de certs batlles i magistrats” que posa en relleu “la manca de justícia i la imparcialitat de les autoritats pertinents”.

Vida “denigrant” al centre

També són molt bel·ligerants respecte a la promoció de la dignitat. “Quina dignitat hi ha a romandre un mínim de 19 hores diàries tancats en cel·les de 4,6 per 1,7 metres”, es pregunten. Denuncien que s’han de despullar completament abans i després de cada visita familiar que reben i silencien “moltes altres coses que podríem explicar sobre la penosa i denigrant vida al centre”. Un altre dels drets que consideren vulnerats és el 6.1, que diu que ningú pot ésser discriminat, entre altres casos, per raó de naixement. Després de recordar que la majoria dels presos preventius són estrangers, asseguren que a tots se’ls han desestimat totes les peticions de llibertat “utilitzant el pretext” que “en tenir nacionalitat espa­nyola, francesa, portuguesa o doble nacionalitat, en alguns casos”, podrien fugir del país i no ésser extradits. “Utilitzar aquest raonament no és altra cosa que una flagrant discriminació per raó de nacionalitat”, denuncien. També critiquen els poders públics, dels quals la Carta Magna diu que han de crear les condicions per tal que la igualtat i la llibertat dels individus siguin reals i efectives. Com pot vetllar per aquests drets “si el poder públic és l’encarregat d’empresonar-nos “per si de cas” mentre dura la fase d’instrucció. Afegeixen que la majoria estan arrelats a Andorra i recorden que cada pres costa 215 euros diaris a l’Estat que es podrien destinar a millors usos “si la majoria de presos preventius poguessin esperar a ésser jutjats a casa seva, amb la seva feina i contribuint a l’economia andorrana”. La carta continua afegint que el mal i les cicatrius que ocasionen a presos i familiars “tan desproporcionats càstigs” vulneren “el dret a la vida”. També van en contra de l’article que diu que ningú pot ésser sotmès a tortures o a penes i tractes cruels, inhumans i degradants. “El simple fet d’estar privats de llibertat, la desproporcionada quantitat de temps que ens imposen els tribunals en espera de judici i la vida diària al centre ja són de per si penes cruels, inhumanes i degradants”, denuncien. Respecte al dret a la jurisdicció i a un procés degut, lamenten que “en molts dels nostres casos es passen el Codi de Procediment Penal pel folre dels... i al·leguen motius incongruents per mantenir-nos el màxim de temps possible en presó preventiva”. Consideren vulnerat el dret a un judici de durada raonable quan “hi ha companys que duen 20 mesos a l’espera de judici i d’altres que porten un any i encara no en saben res”. Després d’afirmar que la presumpció d’innocència “no existeix” a Andorra, diuen que amb el poder d’una simple signatura els jutges “destrossen vides, famílies i parelles” i que “no són conscients del poder que tenen a les mans”.

tracking