Control a nou persones que han viatjat a la Xina

Cap no ha estat a la zona de risc i no presenten símptomes sospitosos de contagi

En observació nou persones que van viatjar a la Xina, que es troben béSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La setmana passada el Govern demanava a totes aquelles persones que havien de desplaçar-se a la Xina que s’inscrivissin al registre de viatgers del ministeri d’Exteriors i, alhora, que tots aquells ciutadans que haguessin visitat el país asiàtic en les darrers setmanes, coincidint amb l’eclosió del coronavirus, n’informessin el Govern a través del servei d’emergències consulars. Ahir el ministre portaveu, Eric Jover, va explicar que hi han identificades nou persones que han estat a la Xina i que se’ls està fent un seguiment, però que cap d’elles presenta símptomes ni un procés de sospita que pugui ser compatible amb la patologia. En tot cas, tal com va comentar Jover, s’està fent allò que marquen els protocols i s’ha mirat des de la zona que van visitar fins als contactes que han tingut. Cap d’elles, però, va estar a la regió focus del virus, la de Wuhan. El seguiment individualitzat, va precisar Jover, no impedeix que aquestes persones puguin fer una vida normal i no s’ha dictat cap mesura de confinament.

Escola d’Ordino, hospital

Jover també va informar de l’estat de la situació sobre el brot d’urticària que ha afectat alumnes i un parell d’adults de l’escola francesa d’Ordino. Jover va informar de les reunions que s’havien convocat amb els pares (la primera ahir) però que no hi havia hagut avenços en relació amb l’origen de l’afecció. El ministre portaveu va recordar que l’afectació ha anat a la baixa i que ahir ja no s’havien produït nous episodis (dimarts alguns escolars encara havien patit petites alteracions a la pell), i que tot apuntava a una “intoxicació puntual” i d’origen “ambiental”. Les mesures de tancament dels espais on s’hauria originat el brot continuen –i, en conseqüència, la reubicació dels alumnes afectats–, i des del Govern van assenyalar que s’està duent a terme una “higienització exhaustiva” de la zona. Jover també va insistir que no s’ha produït cap cas a l’escola andorrana que sigui compatible amb el brot d’urticària i el quadre de malestar patit pels alumnes de la francesa. Aquesta és una de les informacions que han circulat els darrers dies, en què la preocupació per l’episodi ha crescut entre les famílies. Les reunions convocades tenen com a objectiu donar tota la informació i mirar de calmar els ànims. I també en l’àmbit sanitari, Jover va assenyalar que “és lògic” que es busquin sinergies amb el territori veí en l’àmbit sanitari i que per això s’està treballant per ampliar la col·laboració perquè pacients de l’Alt Urgell es visitin a l’hospital.

EL GOVERN RECORDA QUE ELS DRETS SOCIALS SÓN "INHERENTS" A L'ACORD AMB LA UE

El ministre portaveu va afirmar ahir que “no ens allunyem” de bona part del posicionament de les organitzacions empresarials en relació amb l’acord d’associació, però va precisar que “potser l’element diferenciador” és el relacionat amb els drets socials. En aquest sentit, Eric Jover va recordar que és un element “inherent” a l’acord d’associació i que el Govern hi està compromès. No obstant això, també va recordar que de l’anàlisi de la normativa andor­rana se’n desprèn que ja hi ha una proximitat amb allò que es demana des de Brussel·les i que, en tot cas, allò són unes directrius que poden aplicar-se a cada Estat fent les adaptacions corresponents a la seva idiosincràsia. Per exemple, en el cas del subsidi d’atur, un dels elements que poden generar inquietud entre l’empresariat, va apuntar que ja existeixen exemples d’ajuts no contributius a les persones desocupades a la UE i que, per tant, l’actual prestació andorrana no ha de ser incompatible amb les directrius europees. El ministre també va admetre, però, que existeix el risc que el calendari de negociacions que s’havia plantejat el Govern podria veure’s alterat per les converses que Brussel·les ha de culminar amb el Regne Unit durant aquest any per establir la nova relació. La voluntat del Govern, en tot cas, és mantenir el ritme i la “bona dinàmica” assolida fins ara.

tracking