finances

El Moneyval avala els avenços del país en la lluita contra el blanqueig

El darrer informe de l’ens del Consell d’Europa millora el compliment d’aspectes com ara la supervisió d’entitats financeres

El Moneyval avala els avenços del país en la lluita contra el blanqueig

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El darrer informe del Moneyval avala la feina feta a Andorra en matèria de la lluita contra el blanqueig de capital i el finançament de grups terroristes. El text, publicat ahir per l'òrgan de verificació del Consell d'Europa, i que es basa en la visita dels seus membres durant la primera quinzena del mes de desembre, millora el compliment dels indicadors que no eren correctes com la transparència i el benefici efectiu d’estructures jurídiques, la supervisió d’institucions financeres i dels subjectes obligats no financers, i n’assoleix el compliment. El ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, es va mostrar molt satisfet i va dir que "aquest informe és la prova que s'està treballant en la bona direcció". El ministre de Finances va anar més enllà i va dir que "aquesta millora en aspectes com la transparència i la titularitat efectiva o la supervisió de les institucions financeres ha permès situar Andorra com el tercer país amb més indicadors positius pel que fa a la conformitat normativa dels estàndards internacionals recomanats pel Grup d'Acció Financera (GAFI)". D'aquesta manera, 37 dels 40 indicadors que avalua el Moneyval ja tenen una consideració d'acompliment en gran manera o acompliment total. Aquesta no és l'única millora que té Andorra en el recent informe del Moneyval. El titular de la cartera de Finances va comentar que, pel que fa als indicadors relatius a l'eficiència de les millores, "Andorra se situa en el primer lloc en compliment dels indicadors d'eficiència aplicats". En aquest sentit, el ministre portaveu va refermar el compromís del Principat en la lluita contra el finançament del terrorisme i el blanqueig de capital, a la vegada que "permet avaluar la bona feina que s'ha fet".

Nova revisió

Aquest no és el darrer examen de l'ens que haurà de passar Andorra. No obstant això, el bon grau de compliment de les recomanacions fetes per l'ens que vetlla per la lluita contra el blanqueig de capital i el finançament del terrorisme fa que l’avaluació vinent es retardi sis mesos. Així, doncs, si la pròxima revisió s'havia de fer d'aquí a un any, ateses les bones dades del present informe, Moneyval l'ha posposada fins al juliol del 2021, sis mesos més tard. En aquest sentit, Jover va destacar que "se'ns té en compte la bona feina feta, i no haurem de presentar un nou informe fins al juliol del 21; Moneyval ens ha proposat aquest decalatge". El que s'avaluarà en la trobada següent, d'aquí a divuit mesos, serà el grau de compliment dels tres indicadors que avui només es compleixen parcialment. Per al ministre Jover, el compliment d'un d'aquests és relativament senzill, ja que fa referència al finançament de les associacions. En aquest sentit el ministre de Finances va explicar que "només explicant, o explicant millor, la tipologia d'associacions que tenim ja tenim possibilitats de millorar en aquesta recomanació". El segon dels indicadors que encara no es compleix en la seva totalitat és el que fa referència als convenis i tractats internacionals. En aquest sentit, el ministre portaveu va explicar que "hem d'analitzar diferents tractats internacionals en què encara no estem presents". Tanmateix, Jover va recordar que "això és una feina a mig termini perquè la signatura i la ratificació de convenis internacionals sempre és una miqueta més llarg i hem de fer feina en aquest sentit". Pel que fa al tercer dels indicadors que encara no es compleix completament, el ministre Jover va admetre que "encara s'hauran de fer alguns canvis en el codi penal". Cal recordar que el passat mes de novembre, el Consell General va aprovar, no sense picabaralla política, canvis en la llei de blanqueig de capital, fet que era imprescindible per tal de poder superar correctament la present avaluació del Moneyval que es va realitzar durant la primera quinzena de desembre i tenir la normativa a punt. Els canvis, però, es van iniciar durant el darrer Govern Martí.

tracking