Finances

Moneyval reclama més esforços contra el finançament del terrorisme

El comité d'experts del Consell d'Europa contra el blanqueig de capitals li ha atorgat a Andorra la categoria d'"àmpliament conforme" en 27 de les 40 recomanacions

Moneyval demana més esforços contra el finançament del terrorismeArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comité d'experts del Consell d'Europa contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, conegut com a Moneyval, considera que Andorra ha de seguir millorant en aquest darrer aspecte, segons ha fet saber l'organisme en una nova edició de l'informe del 2019. Els experts creuen que el país "no ha donat passos endavant per promoure la supervisió i el control" en la prevenció de riscos en el finançament del terrorisme, tot i que reconeixen que Andorra està "prenent mesures" per millorar aquesta deficiència. Així mateix, el comité assegura que el Principat també ha de fer més esforços en el procés d'identificació de les persones físiques o jurídiques i en els tractes internacionals que té pendents.

Moneyval ha valorat que Andorra hagi millorat diverses de les recomanacions fetes prèviament i li ha atorgat la condició "d'àmpliament conforme" en 27 de les 40 que reporta l'informe. L'ens ha pujat de categoria les recomanacions sobre transparència i titularitat dels acords legals, regulació i supervisió de les institucions financeres i, en regulació i supervisió de professions o sectors com auditors o proveïdors de serveis.

El ministre de Finances i portaveu de Govern, Eric Jover, ha valorat molt positivament l'informe Moneyval que eleva el grau de compliment de les exigències a Andorra respecte a la lluita contra el blanqueig de capital i el finançament terrorista ja que considera que "permet valorar la millora efectuada". El ministre ha recordat que el Moneyval fixa 40 recomanacions, i que després del darrer informe, Andorra en compleix 37; les tres restants és compleixen parcialment i ha destacat que aquest grau d'acompliment "situa a Andorra en el 3 lloc de les 32 jurisdiccions que examina el Moneyval". Un altre aspecte que ha volgut destacar Jover és que el Consell d'Europa té 11 indicadors que mesuren l'eficàcia de les polítiques i Andorra està en el primer lloc en aquest aspecte. Finalment, Jover ha assenyalat que la bona feina feta comporta que el Moneyval hagi retardat sis mesos el següent informe, que s'havia de presentar al desembre del 2020 i que ara es fixa per al juliol del 2021.

tracking