Finances

Les loteries espanyoles aportaran dos milions a l'any

El Govern signarà el conveni amb la Selae en les properes setmanes, que permetrà rebre el 10% de les vendes de l’entitat al país

Les loteries espanyoles aportaran dos milions a l'anyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern tancarà les properes setmanes un conveni entre el Consell Regulador Andorrà del Joc (CRAJ) i la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat (Selae) per tal de regular la comercialització dels productes de joc d’atzar de l’entitat al país. En concret, i segons ha pogut saber el Diari, l’acord marca que el Govern rebrà un 10% de les vendes que es facin al Principat, xifra que l’executiu calcula que pot suposar uns ingressos de dos milions d’euros anuals. Fins ara, la venda de loteria s’ha realitzat al país de forma alegal i fa anys que s’intenta signar els convenis per regular-ho. Aquesta mena d’acords són habituals en altres països quan el venedor és estranger, per tal que el país on es ven en tregui un rendiment. La recent formació de l’executiu espanyol ha facilitat l’entesa i el Govern de Xavier Espot té tancada una reunió amb l’entitat espanyola en les pròximes setmanes. En un inici, la negociació es movia sobre un 15% del volum de negoci que hi ha al país, sobre el qual s’havien de restar les despeses corresponents i quedava al voltant d’un 10% net. Finalment, l’acord s’ha tancat directament sobre un percentatge d’ingrés net que rondarà el 10%.

Esmena al pressupost

Amb la voluntat que es pugui fer la signatura, els consellers de la majoria han introduït una esmena al pressupost amb una disposició addicional que autoritza el CRAJ “perquè estableixi convenis amb les entitats públiques i privades La Française des Jeux (FDJ), Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat (Selae), Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) i Loteries de Catalunya”. Tal com indica l’esmena, el conveni ha de determinar “a favor del CRAJ un percentatge en funció de les vendes realitzades a Andorra, que ha de tenir en compte totes les càrregues fiscals que s’imposin segons l’ordenament jurídic andorrà sobre les operacions o els beneficis obtinguts”. Així mateix, s’especifica que “la durada del conveni ha de ser de cinc anys i pot ser renovat per la mateixa durada, sempre que una de les parts no s’hi oposi, tantes vegades com es consideri oportú”. Per tal que així es desenvolupi, es preveu crear una comissió de seguiment amb membres del CRAJ i de les entitats concernides. En el mateix text s’inclou que “si aquestes entitats no subscriuen el preceptiu conveni en el termini de sis mesos des del moment en què l’entitat reguladora del joc els ho hagi requerit, quedaran sotmeses a les disposicions de la llei, en funció de la categoria i la classe de llicència que els correspongui”. L’esmena fa referència tant a la loteria francesa com a l’espanyola i la catalana, però de moment el Govern només ha tancat l’acord amb la Selae. En tot cas, aquesta és la negociació més important, ja que representa la majoria dels productes de loteria venuts al Principat.

tracking