proposta de pacte d'estat

Govern vol revisar el preu dels actes mèdics

El Govern vol actualitzar el preu que es paga pels actes finançats per la CASS i premiar la medicina basada en resultats

Govern vol revisar el preu dels actes mèdicsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern vol actualitzar les tarifes dels actes mèdics que finança la CASS amb la voluntat de premiar els actes intel·lectuals i la medicina que es basa en resultats. La idea del ministeri de Salut és que el sistema de pagament que fa ara la CASS al SAAS, que es fa per cada activitat sanitària en concret, passi a convertir-se en un sistema de pagament per procés i per resultats. L’objectiu principal és valorar l’eficiència i la qualitat de l’atenció dels professionals mèdics evitant proves innecessàries. Segons ha pogut saber el Diari, aquest és un dels punts que inclou el pacte d’Estat que el Govern ha entregat al PS i que en els propers dies farà arribar també a terceravia. El document marca les línies principals que s’han de desenvolupar amb l’objectiu d’aconseguir la sostenibilitat del sistema de salut públic, alhora que fixa els compromisos de l’executiu amb els signataris per mantenir-los informats dels canvis i dels avenços en aquesta matèria. El document també inclou la necessitat de regular quines prestacions seran finançades públicament, així com qui pot fer o prescriure una determinada prestació. També s’haurà d’indicar on el pot fer i sota quina indicació serà finançada. Tot plegat ha de reeixir-se per la cartera de serveis. Així mateix, el pacte afegeix la voluntat d’impulsar projectes relacionats amb els avenços tecnològics com ara la recepta electrònica, la telemedicina o la teleassistència. Pel que fa a accions més concretes, es preveu tirar endavant alguns dels projectes dels quals ja s’ha parlat com ara implementar el programa de prevenció del càncer colorectal, desplegar el pla integral de salut mental , la unitat de convalescència de llarga estada, l’aprovació del reglament de segona opinió mèdica o seguir avançant amb el nou model centrat en la persona que s’està implementant al Cedre.

Contractació de personal

El document per al pacte d’Estat també parla de la necessitat de facilitar l’arribada de professionals de la salut que vulguin exercir dins el sistema públic. En aquest sentit, s’inclou l’impuls d’una nova acreditació que ha de tenir en compte aspectes com les necessitats del país, el retorn de talent i la formació continuada. En el cas dels tractaments que el país no tingui capacitat per oferir, l’executiu vol establir convenis de col·laboració amb centres dels països veïns que permetin fer derivacions de pacients, desplaçaments puntuals de professionals estrangers al Principat o millorar la formació continuada dels professionals.

Millores al SAAS

La reforma sanitària inclou també una reestructuració del SAAS per tal de fer-lo més eficient. Amb aquest objectiu, el Govern ja va entrar a tràmit parlamentari la nova llei del SAAS que s’ha d’aprovar en breu. A més a més, el ministeri proposa adoptar una carrera professional basada en la meritocràcia, així com un pla d’incentivació a través de la fixació d’objectius. Tot plegat hauria de millorar les condicions dels treballadors actuals i captar nous professionals oferint condicions econòmiques més competitives. Per tot allò exposat també es considera necessari reorganitzar l’estructura de l’hospital de dia i del servei d’urgències.

EL PS NO VOL SER "CÒMPLICE" DE LA REFORMA SANITÀRIA QUE FA "GRINYOLAR" EL SISTEMA

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es van reunir ahir amb els representants del grup parlamentari socialdemòcrata, encapçalats per Pere López, per avançar amb el pacte d'Estat de salut. La trobada, que també es reproduirà amb terceravia, va servir per entregar la proposta del Govern per assolir l’entesa en matèria de salut i així saber si serà ben rebuda per l’oposició i si es podrà trobar un consens ampli. Després de la reunió, el conseller general del PS, Jordi Font, va indicar que “de pactes d’Estat no ens en toca de fer i menys basant-nos en un document on es descriuen accions que formen part del dia a dia de l’executiu i del ministeri de Salut. Si ens demanen col·laborar amb la redacció d’una llei o amb l’establiment de qualsevol modificació legislativa que afecti la sanitat, ens trobaran, però amb coses que depenen de l’executiu no hem de fer cap pacte amb ningú”. “El problema és que cada vegada que fan una modificació, canvien la relació que tenen amb el sistema els que hi treballen, i això el fa grinyolar. Ells voldrien que en fòssim còmplices i això no passarà”, va afegir contundent. D’altra banda, va apuntar que defensen una millora del servei i va comentar que voldrien ampliar-lo: “Ens podrien consultar la cartera de serveis: l’avortament, el canvi de sexe, els psicòlegs, els podòlegs”.

Govern vol revisar el preu dels actes mèdics

tracking