Registre de gossos

Els gossos censats tindran una xapa

El registre de l’ADN dels gossos per identificar els propietaris infractors començarà a principis del mes de març

Els gossos censats tindran una xapaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els gossos censats a través del registre de l’ADN portaran una xapa que permetrà visualitzar quins animals tenen el cens genètic fet, i que servirà com a mètode de pressió a aquells propietaris que encara no ho hagin fet. El procés està previst que comenci a principi de mes de març i que tingui una durada de dos anys. Un cop finalitzat aquest temps, es procedirà a l’anàlisi de les femtes i a l’aplicació de les infraccions que els comuns creguin oportunes. El cap de l’àrea tècnica del Laboratori Pasteur, David Pérez, explica que en la primera fase del treball es formarà els veterinaris del Principat, que seran els encarregats de dur a terme el registre dels animals, “preferentment a partir de mostres de sang, tot i que també es podrà fer amb mostres de saliva”. A més a més, seran els qui proporcionaran les xapes identificatives. Paral·lelament, també es farà la formació de les persones que els comuns seleccionin i que seran les encarregades de la recollida, la conservació i l’enviament de les mostres a través d’un aplicatiu Android que permetrà clarificar la data i hora de recollida i la seva localització. Passat el temps de registre, tots els propietaris que no ho hagin fet, “que es podrà saber gràcies a la xapa, que serà visible”, explica Pérez, els comuns podran procedir a aplicar alguna mena de sanció, a part de les que es podran imposar un cop s’hagi iniciat el procés d’anàlisi de les femtes. El preu de les multes per infraccions encara s’ha de determinar, tot i que es coneix el cost que suposarà a les diverses corporacions dur a terme aquesta nova mesura. Així, cada gos censat valdrà 28 euros i cada anàlisi de femta, gairebé 38 euros. A més, els comuns podran determinar si una identificació és urgent i en aquest cas, costaria 129 euros. “El registre d’ADN no només servirà per analitzar femtes”, explica Òscar Ramírez, responsable del projecte Can-ID de Vetgenomics, sinó que “també podrà servir en cas que es trobin gossos atropellats, xips identificatius perduts o fins i tot gossos robats”.

Procés identificatiu

Els comuns, que seran els responsables de realitzar la recollida de mostres biològiques, hauran de transportar les mostres de femta al Laboratori Central de Salut Pública (LCSP). Seguidament, el Laboratori Pasteur traslladarà les mostres “garantint la seva custòdia”, diu Pérez, a Vetgenomics, que analitzarà el perfil genètic obtingut de la mostra de femta, i que traslladarà un informe amb la correspondència del gos a qui pertany la mostra, en cas que es confirmi que pertany a un gos censat. Les dues empreses adjudicatàries expliquen al Diari que se’ls va notificar que havien guanyat el concurs públic durant el període de vacances de Nadal, “després de més d’un any que el concurs s’obrís”, i que encara no havien pogut contactar amb els comuns, “a més tenint en compte els canvis de govern per les eleccions comunals”, tot i que està prevista una primera trobada pròximament i que “algun detall de coordinació podria canviar”.

ES VAN DETECTAR 11 INFECCIONS DE THELAZIA EN CANS EL 2017

L’hospital Món Veterinari d’Escaldes-Engordany va confirmar el 2017 la presència del paràsit Thelazia callipaeda en 11 casos. Així ho ha recollit una revista científica del sector en un article sobre la propagació de la patologia a Espanya i que recull les dades del Principat. La Thelazia callipaeda causa una infecció ocular en animals carnívors i humans. “Arran de converses en congressos veterinaris sobre epidemiologia de malalties infeccioses, vam constatar l’extensió d’aquesta infecció en gossos autòctons del Principat”, va afirmar Jordi Giné, director del centre veterinari. Dels casos detectats, cap animal havia sortit del país, cosa que significa “que la transmissió s’estava produint també dins d’Andorra”. Giné va explicar que la malaltia es transmet a través d’una mosca del gènere Drosophila, coneguda com la mosca de la fruita. “Es tracta d’un paràsit en forma de cuc que habita dins la cavitat ocular de l’animal i necessita una mosca per dur a terme la transmissió.” Així, el veterinari va manifestar que l’insecte s’alimenta de les secrecions de l’òrbita d’un animal, n’ingereix les larves de Thelazia i després les transmet dins de l’òrbita d’un altre gos. Giné també explica que “la mosca requereix un clima càlid per viure, i l’augment de les èpoques de bonança provoca que s’ampliï la prevalença de l’insecte i que cada any en vagin apareixent més casos. Si persistissin els hiverns agressius, la mosca no hi seria en períodes tan llargs.” Es recomana la desparasitació freqüent per evitar possibles casos, i si ja estan infectats, acudir al veterinari per extreure els paràsits.

Els gossos censats tindran una xapa

tracking