Sistema sanitari

La via preferent arrenca amb problemes amb les receptes

Part de les receptes arriben a farmàcies o laboratoris sense el codi que permet als pacients mantenir el reemborsament del 75%

La via preferent arrenca amb problemes amb les receptesARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La via preferent s’enfronta als primers problemes i venen derivats de la nova gestió que s’ha de fer de les receptes de fàrmacs o proves diagnòstiques. Els consultoris mèdics han de fer les prescripcions des de l’1 de gener –quan va entrar en vigor el nou sistema– usant un codi anomenat RU per tal que els pacients es puguin beneficiar de les condicions de reemborsament de la via preferent i, per tant, que se’ls reemborsi el 75% del cost. Sense codi RU, vingui o no d’un metge referent, el que la CASS reemborsarà serà un 60%. I el que ha estat succeint els darrers dies és que una part de les receptes han arribat a farmàcies i també a laboratoris sense la citada codificació, amb la qual cosa s’han multiplicat els dubtes, les queixes i les consultes a la CASS i el ministeri. I la qüestió especialment problemàtica és amb aquells pacients que es beneficien de la cobertura del cent per cent perquè segueixen tractaments molt cars o del règim de tercer pagador validat per Afers Socials per falta de recursos econòmics. En tots dos casos, sense codi RU, els pacients perdien aquest benefici. Però ahir es va fer arribar una nota als prestadors per informar-los que el ministeri havia acordat una pròrroga per a l’adaptació d’aquestes receptes i que amb o sense codi les condicions de pagament serien les mateixes. Una pròrroga que s’allargarà fins al 31 de març. Laboratoris i farmàcies consultades van assenyalar que la problemàtica rau en el fet que alguns consultoris mèdics no haurien fet les adaptacions necessàries per emetre les noves receptes. I que ells s’havien d’adaptar a les condicions i el protocol marcat per la CASS. El resultat? El pacient acabava sent el perjudicat.

Problemàtica greu

Amb la pròrroga decidida ahir es resol la problemàtica més greu, perquè fonts consultades van recordar que alguns tractaments de patologies greus o cròniques són summament cars i amb una recepta sense codi RU en principi el pacient perdia el benefici del 100% de cobertura. De la mateixa manera succeïa amb els beneficiaris del tercer pagador. La decisió arriba després de dies de dubtes i queixes. Fonts consultades van assenyalar que també alguns metges haurien fet arribar el seu malestar al ministeri, que es queixaven que se’ls tornaven a enviar pacients perquè corregissin les receptes i de l’excés de feina administrativa que se’ls encomanava. La CASS, al seu torn, també ha hagut d’atendre un nombre important de consultes d’afiliats els darrers dies. El protocol elaborat per la CASS té en compte també la casuística que afecta les receptes anteriors al 31 de desembre però que seran vàlides encara durant el 2020. En aquest cas, la fórmula que s’ha creat és un RU genèric perquè les condicions de reemborsament al pacient no variïn. Aquest cas, segons les fonts consultades, no està generant problemes. Les disfuncions afecten les generades a partir de l’1 de gener, quan la via preferent i les noves condicions de reemborsament en funció de si s’acudeix o no al metge referent van entrar en vigor. El que marca el protocol de la CASS és que una recepta sense codi RU implicarà que el pacient només percebrà el 60% del cost del medicament perquè es considera que no ha usat la via preferent. Les receptes de la via preferent sempre han d’anar acompanyades del codi RU, s’adverteix els prestadors. I es recorda que no fer-ho implicarà un greuge a l’usuari. De codis RU, però, n’hi ha de via preferent i fora via preferent. En cas de la segona fórmula, les condicions de reemborsament són les marcades: la Seguretat Social ja no retornarà el 75% sinó el 60% del cost de fàrmacs o proves. En el cas de les cobertures del 100% o de tercer pagador les receptes, s’afegeix, han d’anar sempre acompanyades del codi RU via preferent i si no el pacient s’ha de fer càrrec de la totalitat de la compra. L’única excepció del protocol inicial facilitat per la Seguretat Social són els accidents de treball. No hi ha diferenciació en el reemborsament (sigui o no recepta de via preferent) si es tracta d’un tractament o una prova relacionada amb un sinistre laboral. Els prestadors consultats van recordar que s’han cenyit a aquest protocol durant aquests dies, malgrat que l’arribada de receptes fora del que marca han multiplicat els dubtes sobre com procedir, tenint en compte la sensibilitat d’alguns casos. La comunicació de la pròrroga hauria significat un alleujament. El ministeri, però, ha de clarificar a cada col·lectiu afectat com procedir fins al 31 de març.

tracking