Enseñat afirma que només s'haurà de pagar un 0,24% de l'ingrés a l'FMI

El president del grup parlamentari demòcrata explica que la part important de la quota és una promesa de pagament

Enseñat afirma que només s'haurà de pagar un 0,24% de l'ingrés a l'FMIFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va explicar ahir al Diari que la quantitat a pagar per entrar a l’FMI serà molt més petita de les que s’estaven especulant. Enseñat va explicar que, de la quota resultant del càlcul que efectuï el Fons Monetari Internacional, Andorra només n’acabaria pagant el 0,24%. En aquesta línia, Enseñat va explicar que el primer 74,76% era una promesa de pagament. Aquesta només s’hauria de fer efectiva en cas que la moneda que opera el Principat, l’euro, tingués necessitats de liquiditat. El mateix conseller general va dir que “abans que Andorra, haurien de respondre els països grans com Alemanya o França”. El 25% restant, sí que caldria ingressar-lo en un primer moment a l’FMI, però és recuperable immediatament. Això es deu al fet que aquesta quantitat només ha de restar al fons en cas que Andorra volgués exercir com a prestador a tercers països, punt del qual el mateix Enseñat va dir que “no és pas la nostra intenció”. Entre els beneficis que aportaria al Principat aquesta adhesió, el president del grup demòcrata va destacar “la credibilitat a escala internacional i el segell de garantia que et dóna una institució com l'FMI”, així com “una millor puntuació a les agències de ràting”. Enseñat va afegir que “és molt important perquè ens permetrà aconseguir vendre el nostre deute públic a uns interessos molt més baixos”.

Etiquetes:

Altres prioritats

Per la seva part, Pere López, president del grup del PS al Consell General, va dir que “hi ha altres prioritats abans que destinar diners a l’FMI com les pensions o l’habitatge”. Per al socialdemòcrata, “cal que expliquin bé el cost-benefici i ser clars amb el que passarà amb els diners; sigui amb un pagament o amb un dipòsit, és una quantitat de la qual no es podrà disposar”. López va recordar també que durant l’any de treballs previs a l’entrada al Fons Monetari Internacional, s’havia de presentar molta informació i que “Andorra té un dèficit estadístic que no es corregirà entrant a l’FMI”. Tanmateix, el líder del PS va dir que “ara no és el moment; tal vegada d’aquí a uns 4 o 5 anys”. Tot i això, Pere López va dir que “segurament que hi deu haver beneficis entre ser o no ser a l’FMI, però abans cal que resolguem les prioritats que té el nostre país”. El president de Terceravia, Josep Pintat, sí que valora positivament els tràmits d’adhesió al Fons Monetari Internacional. El líder lauredià va recordar que “l’entrada es va analitzar en una comissió especial la passada legislatura”. No obstant això, va explicar que “ens van dir que les quantitats exactes fins que no s’inicia el procés d’entrada no es poden saber”, però va afegir que “una vegada tinguem totes les condicions sobre la taula, s’haurà de tornar a valorar l’entrada”. Marc Magallon, president del grup liberal i membre de la majoria de Govern, va dir que “a priori és una bona notícia. Però tot dependrà de què demani l’FMI per ser prestador de serveis”. Pel que fa a les quantitats, Magallon va dir que “tot el que s’ha sentit fins ara són especulacions” i que “durant aquest any de treball conjunt, el Fons Monetari Internacional veurà la solidesa del sistema financer andorrà”. A més a més, Magallon va comentar que “si les condicions són molt altes, es podria estudiar la viabilitat de fer un referèndum a la població. Però ara per ara en desconeixem l’abast econòmic”. L’excap de Govern i líder d’SDP, Jaume Bartumeu, va dir que “no estic gens convençut que sigui un bon moment ni la urgència amb la qual es fa. A més a més, em sembla una barbaritat que no se sàpiga fins que no hàgim fet el procés d'entrada el que ens costarà econòmicament”.

LA PATRONAL BANCÀRIA, A FAVOR D'ENTRAR-HI

Andorran Banking, l’entitat que representa les entitats bancàries del Principat, va rebre de bon grat l’anunci que s’iniciaven els tràmits per tal que Andorra entrés a formar part del Fons Monetari Internacional que va fer dijous en roda de premsa el ministre de Finances, Eric Jover, La seva presidenta, Esther Puigcercós, va dir que “valorem molt positivament que s’iniciïn els tràmits per entrar a un organisme internacional i de prestigi reconegut com és l’FMI”. A més a més, Puigcercós va afegir que “nosaltres som partidaris de totes les iniciatives que afavoreixen el creixement del país, i aquesta n’és una”. No obstant, sobre la negociació i la quota que pot sortir a pagar, la presidenta d’Andorran Banking només va dir que “aquesta és una questió que porta el Govern”.

tracking