investigació

El pati per on va fugir el pres va continuar obert durant un mes

La direcció va enviar una circular interna al novembre dient que recordava als treballadors que l’espai no es podia utilitzar

El pati per on va fugir el pres va continuar obert durant un mesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pati per on es va escapar el pres va seguir funcionant durant un mes després de la fuga. Segons fonts properes a la presó, l’espai, que té unes parets molt baixes, la qual cosa va facilitar al pres poder enfilar-s’hi, estava obert i s’hi feien sortides dels interns sense que s’hi hagués afegit cap mesura de seguretat addicional després de la primera escapada d’un pres de la història d’Andorra. Un mes més tard, el 29 de novembre, i després de diverses queixes dels treballadors que s’havien fet públiques a través dels mitjans de comunicació, la direcció de la presó va enviar una circular interna tot indicant als carcellers que “us recordem” que l’espai del pati en qüestió havia d’estar tancat i no es podia utilitzar. Els dos sindicats penitenciaris es van posar d’acord per fer arribar una queixa a la direcció del centre per demanar que es rectifiqués la circular al·legant que en cap moment s’havia informat els treballadors que aquella zona exterior estava inhabilitada temporalment. La queixa va donar resultat i els responsables de la Comella van rectificar “us recordem” per un “a partir d’avui” el pati no està en actiu. Tot plegat va contribuir a empitjorar el malestar dels treballadors després de la fugida i la posterior obertura d’expedients a tres agents penitenciaris que encara no s’han tancat. En concret, el vigilant del pati n’acumula dos, un per una falta greu i un per una falta molt greu. Els altres expedients s’han obert als dos treballadors que hi havia a la sala de comandament per una falta greu. Cap no va ser suspès de feina de forma cautelar, malgrat que el vigilant del pati podria estar fins a un any sense exercir o fins i tot ser suspès de forma permanent. En aquest moment, els investigats estan en període d’entregar les al·legacions que considerin pertinents.

El misteri de les alarmes

Una altra de les qüestions que segueixen sobre la taula és el funcionament de les alarmes. El dia de la fuga del pres no van sonar i posteriorment es desconeix si es va revisar el seu funcionament o no. Els treballadors han reclamat a la direcció que els informi per tenir la tranquil·litat que el sistema de seguretat funciona correctament. Des del ministeri d’Interior, però, es va informar que no es vol detallar què ha passat amb les alarmes perquè es tracta d’una de les qüestions claus per les quals es van obrir els expedients als treballadors i fins que una empresa externa no determini per què no van sonar no es donarà cap explicació. La previsió és que el mes que ve els auditors externs facin la seva anàlisi. Fonts dels treballadors insisteixen que el problema rau en les deficiències de les instal·lacions de la presó i asseguren que va ser aquest factor juntament amb una falta de recursos humans el que va facilitar que l’intern es pogués escapar.

tracking