Balanç turístic

Gairebé un quart de milió de vehicles entren al país aquest Nadal

El servei de Mobilitat calcula que ha estat el millor registre d’entrada d’automòbils al Principat en les festes de Nadal

Gairebé un quart de milió de vehicles entren al país aquest NadalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé un quart de milió de vehicles han entrat al Principat aquestes festes. Vehicles plens de turistes que van escollir el Principat per passar les vacances de Nadal “pel bon temps i per la bona qualitat de la neu que hi ha aquest any a pistes”. Així ho va expressar ahir el director del servei de Mobilitat, Jaume Bonell, que va xifrar en un total de 238.574 els automòbils que han entrat a Andorra de forma massiva des del 23 de desembre fins el dia Reis: “Des que van començar les festes, han entrat més de 238.000 cotxes, 25.000 més que l’any passat”, va assenyalar Bonell. Aquest increment respecte al Nadal passat no només ha superat de llarg les previsions que controlava Mobilitat, sinó que s’ha convertit en el millor registre del país en aquestes dates. “Aquests 238000 cotxes que han entrat per la frontera espanyola i francesa han batut el rècord dels últims 15 anys i estic gairebé segur que de tota la nostra història. És la millor marca que hem tingut mai”, va explicar Bonell, que va destacar que la diferència d’aquest any amb els altres és que la primera setmana del 2020 ha estat igual o millor que l’última del 2019: “Normalment, la setmana de Nadal a Cap d’Any és la més forta, però aquest any ens hem trobat que la segona ha estat a l’alçada de la primera.”

Ocupació hotelera del 100%

L’entrada de turistes al país no només ha deixat bones dades per Mobilitat, sinó que també ha resultat en prop d’un 100% d’ocupació hotelera a tot el país. “Hem estat plens durant totes les festes de Nadal, hem voltat entre el 90% i el 100% d’ocupació. Sobretot aquest cap de setmana, en què hem hagut de registrar més de 40 entrades cada dia”, explicaven des de l’hotel NH d’Andorra la Vella. La sensació d’haver passat unes festes molt profitoses s’estén per tot el sector hoteler, que valora molt positivament les xifres del cap de setmana. “Aquest any hem treballat molt més que la temporada passada”, va explicar Cristina Canut, presidenta d’Autèntics Hotels, que va associar aquest increment a la neu: “Ha estat un Nadal molt bo a totes les parròquies, tant a les centrals com a les de dalt. Des del 23 de desembre que ens hem mogut en el cent per cent d’ocupació i ha estat gràcies al fet que aquest any sí que hi havia neu, no com l’any passat.” Un cop passades les festes, el sector afronta el mes de gener amb optimisme i amb la il·lusió de mantenir el bon clima per assegurar l’arribada de turistes: “Notarem el gener, però de moment les previsions que tenim són bones, tenim habitacions reservades per tot el mes.” Tanmateix, les pistes d’esquí van acollir xifres rècord de visitants respecte l’any passat. Vallnord-Pal Arinsal va superar les previsions i va rebre prop de 83.000 esquiadors, un 26% més que el 2019. Ordino Arcalís també ha registrat un increment del 5% dels visitants respecte al 2019. Grandvalira va decidir tenir totes les dades abans de fer un balanç. Les bones xifres que han registrat el sector hoteler i les pistes també s’han escampat per l’àmbit comercial, en aquest cas, però, en menor mesura. “Encara no hem pogut fer un balanç adequat, però les sensacions són que ha estat un Nadal bo. Més en la restauració que en el comerç”, va explicar la presidenta de l’associació de comerciants del Centre Històric, Anna Riberaygua. Tot i les bones sensacions, l’increment no és tan notori com el d’altres sectors, segons Joan Babot, president de l’associació de comerciants del Fener: “Hem fet entre un 5 i un 10% més de caixa que l’any passat, però cada cop la despesa mitjana del turista és menor.” Així mateix ho va destacar també Rosa Pascuet, presidenta de l’associació de comerciants de Riberaygua i Travesseres, que espera més atenció pel 2020: “Nosaltres no som tan visibles com els altres i per aquest any volem que se’ns millori la senyalització i els accessos”, va demanar.

tracking