balanç policial

El 2019 tanca amb 84 detinguts per maltractaments en l'àmbit domèstic

La policia va haver d’intervenir en un total de 66 casos, 18 per agressions en l’àmbit domèstic i 48 per desavinences conjugals

El 2019 tanca amb 84 detinguts per maltractaments en l'àmbit domèsticFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de persones detingudes per delictes de violència domèstica l’any passat va ser de 84, d’un total de 66 casos. Així es desprèn dels balanços de detencions que el cos de policia publica setmanalment. Les dades són inferiors a les del 2018, quan el cos de policia va efectuar un total de 96 detencions, la qual cosa implica una disminució de dotze persones arrestades. En els últims cinc anys, el nombre de persones arrestades per violència havia anat en augment. Així, el 2014 es van arrestar 35 persones, 52 el 2015, 79 l’any 2016, 83 el 2017, i les 96 del 2018. En comparació amb les dades obtingudes el 2019, les denúncies per maltractament en l’àmbit domèstic han baixat. Tot i la davallada, des de l’associació Acció Feminista consideren que les lleis de protecció i ajuda, les campanyes del ministeri d’Afers Socials, el servei d’atenció a les víctimes de violència domèstica i familiar i les de violència de gènere, i el programa d’atenció per a la promoció de relacions no violentes del departament d’Igualtat estan sent efectives malgrat que és complicat arribar a una erradicació de la violència. “Com més protecció hi ha a les víctimes menys accions violentes es duen a terme”, va expressar Júlia Martínez-Illescas, membre del col·lectiu feminista. I va posar en relleu que la seguretat de les dones al Principat sembla més efectiva. “Algunes dones m’han comentat que se senten més protegides i segures a Andorra que als seus països d'origen”. Tot i que afirma que “el nombre de casos no pot ser gaire diferent al de la resta de països veïns, ja que la violència de gènere no s’acaba a la frontera”.

La mirada de les dones

Acció Feminista va fer una crítica a la metodologia que empra el cos de policia a l’hora de dur a terme el balanç de detencions setmanal, i va manifestar que “tenen tendència a posar que la violència ha estat recíproca, però aquesta mena d’agressió no existeix”. Illescas va destacar que en tot acte violent “sempre hi ha una part més poderosa i l’altra més dèbil, excepte quan es tracta d’una baralla. La violència va del més poderós al més dèbil”. Des de l’associació feminista també van expressar que per poder valorar i treballar envers les dades que s’extreuen dels balanços el primer pas és començar a distingir entre la violència domèstica i la de gènere, “que no són el mateix. El cos de policia ha de catalogar i recollir bé la informació”. Tanmateix, Illescas va remarcar que “la violència domèstica és aquella que es duu a terme dintre de les llars, en l’àmbit familiar, i en molts casos blanqueja la violència de gènere, ja que quan es produeix una agressió a una dona s’ha de considerar de gènere perquè la part dominant exerceix abús cap a la inferior”. El perfil del detingut per un delicte de violència domèstica és el d’un home, resident, de 36 anys. De les 84 detencions, el 75% van ser homes, 63, i el 25% dones, un total de 21. Un fet que evidencia que la majoria de casos van ser per agressions d’homes cap a dones. Malgrat que les xifres no diferencien entre les diverses tipologies de violència, dels balanços de detencions es desprèn que 18 casos van ser exclusivament per violència dins de l’àmbit domèstic, entre familiars, i 48 per maltractament, agressions o injúries entre membres de la parella. Així, la majoria d’arrestos que va efectuar la policia van ser per desavinences entre cònjuges. Els balanços de detencions també mostren que la majoria de detencions es realitzen a residents al país. Així, un total de 67 viuen a Andorra i 17 eren visitants. Pel que fa a la distribució dels arrestos, els mesos que més se n’han produït van ser agost i novembre, quan es va arribar a les nou detencions. Quant a les parròquies amb més arrestos, són les centrals, amb 22 a Andorra la Vella i 15 a Escaldes-Engordany. Cal destacar que a Ordino no s’ha efectuat cap detenció per violència domèstica en tot l’any.

tracking