política

Espot vol donar resposta al conflicte de l'avortament

El cap de Govern titlla la situació de l’habitatge d’una “emergència social”

Espot vol donar resposta al conflicte de l'avortamentsfg

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern reconeix la necessitat de donar resposta al “clam de les dones que volen que la igualtat vagi més enllà dels grans principis constitucionals”. Després d’un any de protestes i compareixences públiques dels grups feministes del Principat, la qüestió de l’avortament s’ha esmunyit en el seu discurs institucional de Cap d’Any. Però més enllà del reconeixement dissimulat de la problemàtica, res. Xavier Espot no va incloure el debat sobre la interrupció voluntària de l’embaràs com un dels reptes immediats que el país ha de resoldre ni a la llista de qüestions fonamentals de cara a l’any que ve. Pel que fa a la situació de la dona, el cap de Govern es va limitar a reivindicar la progressiva feminització de la política andorrana, que “ha contribuït a incorporar una perspectiva de gènere en les polítiques públiques”.

Clima i habitatge

Emergència climàtica i habitatge van ser les altres dues reivindicacions socials que el cap de Govern va voler fer evidents en el seu discurs de Cap d’Any. De fet, la qüestió de la sostenibilitat va ocupar un lloc important en el discurs d’Espot, va ser el primer tema que va tractar, tot afirmant que “cal que Andorra avanci de manera clara i decidida cap a un model de desenvolupament sostenible”. Un paradigma que per al cap de Govern passa, principalment, per reduir la dependència dels combustibles fòssils, concretant la transició cap a les energies renovables, i de l’economia lineal a la circular. La manca d’habitatge de lloguer, però, va ser el tema que va tractar amb més profunditat, qualificant la qüestió d’una veritable “emergència social”, i reconeixent que un important nombre de treballadors no poden costejar-se un habitatge a causa de la pèrdua de capacitat adquisitiva. Sobre el paper que ha d’adoptar l’executiu, va afirmar que “no tenen una vareta màgica”, però va subratllar l’aprovació de la Llei de mesures urgents, la qual congela els lloguers el 2020. Així mateix, Espot també va voler fer patents els esforços de Govern per afrontar la demanda social d’habitatge, tot destacant la decisió de l’executiu de destinar els deu milions obtinguts amb la venda d’Avatel a construir pisos nous i rehabilitar part del parc immobiliari per treure’l al mercat a un preu assequible. Per garantir la fi del problema, però, Espot va apel·lar al “sentit d’Estat” per implementar “mesures efectives” que contribueixin a pal·liar la manca d’habitatges.

Quatre grans eixos

El cap de Govern va situar com a principals reptes per a l’any que ja ha començat el futur de les pensions, la sostenibilitat del sistema de sanitat pública, la diversificació de l’economia i el tancament de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Uns pals de paller per al 2020 que assegura que estan “consensuats” amb la resta de grups parlamentaris. “Si la visió és compartida sobre els acords i línies mestres, estic segur que sabrem trobar acords en les mesures concretes”, va assegurar, tot afirmant que els grans consensos polítics són la millor manera de combatre la “desafecció” política, una problemàtica evident després de la caiguda en picat de la participació en les eleccions comunals del 15 de desembre. Sobre el context polític, el cap de Govern va posar en relleu la dinàmica de coalicions iniciada amb les generals a la primavera, la qual es va tornar a escenificar a les comunals amb les candidatures conjuntes de Demòcrates i Liberals a la majoria de parròquies. En aquest sentit, Espot va asse­nyalar que “els nostres ciutadans ens demanen entesa i unitat des de la diversitat”, assegurant que “la cultura de la coalició” que es va encetar al maig “està donant fruits positius i ha rebut el suport de la ciutadania”. En el discurs d’Espot tampoc no va faltar una referència a la Cimera. “Els diferents actes vinculats a la Cimera Iberoamericana ens permetran mostrar al món i fer valdre el que Andorra representa, l’estabilitat, la seguretat, la llibertat i la pau”, va dir.

Espot vol donar resposta al conflicte de l'avortament

tracking