Relleu als comuns

Els nous càrrecs ofereixen diàleg i mà estesa

Cares noves als comuns amb només dos cònsols majors que repeteixen, Marsol i Mortés

Els nous càrrecs ofereixen diàleg i mà estesaCOMÚ ANDORRA LA VELLA

Creat:

Actualitzat:

El punt de les onze va servir per donar el tret de sortida de les diferents sessions dels comuns per tal que se celebressin la tradicional de Sants Innocents i que serveix perquè els consellers electes prenguin posessió i s’escullin els càrrecs de cònsol major, cònsol menor, conseller major, conseller menor i capità.

Andorra la Vella

Conxita Marsol torna a ser la cònsol major d’Andorra la Vella; la cap de llista d’En Comú va jurar ahir el seu càrrec en una sala plena de gom a gom. Entre les personalitats hi havia la ministra de Cultura, Sílvia Riva; el ministre de la Presidència Jordi Gallardo; la síndica general Roser Suñé; el secretari d’estat i excònsol menor amb Marsol Marc Pons, i els consellers generals Roger Padreny i Sílvia Ferrer. Com marca el protocol, els dotze consellers lluïen roba blanca i negra. En declaracions posteriors a la presa de possessió, Marsol va voler agrair als consellers sortints la seva feina en el darrer mandat així com el bon tarannà que havia tingut l’oposició i la mà estesa “en els temes importants”. Parlant de la nova legislatura, Conxita Marsol va destacar el caràcter “continuista” i va parlar de les prioritats. En aquest sentit, la reescollida cònsol major va dir que “treballarem a Santa Coloma i també a les travesseres de Riberaygua. I ambé a Doctor Vilanova i l’aparcament de Ciutat de Valls”. Sobre Sant Vicens d’Enclar, Marsol va dir que “teníem un projecte per activar-ho però malauradament va passar el que va passar. Ara, però, ho coneix més gent i tenim el compromís del Govern per reconstruir-ho. Hi farem un bon projecte, és un lloc històric del país”. L’acompanyarà David Astrié com a cònsol menor, mentre que l’oposició la tornarà a liderar Dolors Carmona, del PS, que va dir que “nosaltres som sempre constructius”, però va remarcar que “guanyar unes eleccions no permet fer-ho tot”.

Escaldes-Engordany

Una àmplia representació dels socialdemòcrates –entre ells, el president del grup al Consell, Pere López– van seguir ahir, a la sala del consell de comú d’Escaldes-Engordany, la presa de possessió de Rosa Gili com a cònsol major de la parròquia. El PS torna a liderar una institució i relega Demòcrates a l’oposició després d’anys d’hegemonia. Gili, però, es va comprometre a fer un “comú de la porta oberta”, atent a les necessitats i les preocupacions dels ciutadans i també obert a treballar plegats amb l’oposició. “Hem dit de manera reiterada que comptem amb les seves propostes i totes les que veiem encertades, adequades per al poble, i que puguem compartir les tirarem endavant”, va assenyalar. La nova majoria comunal està acabant de configurar les conselleries però, tal com van exposar durant la campanya, l’habitatge tindrà una rellevància destacada. Començar a treballar en el pressupost de l’exercici 2020 serà una altra de les feines imminents un cop entrin als despatxos, el 2 de gener. Amb els cònsols sortints s’ha fet un traspàs d’afers que “crec que ha estat cordial, hi ha hagut bona voluntat d’intercanviar informació, opinions..”. Tanmateix, i quan ja ocupin les noves dependències, va afirmar que “vull creure que no ens trobarem sorpreses desagradables”. No hi haurà consellers a ple temps. Miquel Aleix, al seu torn, va advocar per una oposició constructiva i vigilant per, si és necessari, denunciar allò que creguin que està malament. Aleix va assegurar que va pair el resultat electoral el mateix vespre dels comicis i que “el treball d’oposició també és positiu”. Entre els assistents a l’acte també hi havia l’excap de Govern i excònsol Toni Martí.

Sant Julià de Lòria

"Han de lluitar per la parròquia i crec que ho faran, perquè els veig a tots molt il·lusionats". Benedicció del cònsol major sortint, Josep Miquel Vila, per començar el nou mandat comunal a Sant Julià. Josep Majoral, el seu successor, va jurar ahir el càrrec en una sessió de Sants Innocents marcada per les bones intencions i la voluntat de bastir ponts entre majoria i minoria. De fet, així ho va expressar el líder d'Unió Laurediana en el seu discurs, en el qual va assegurar que mantindrà la mà estesa als tres consellers de Desperta Laurèdia, malgrat no haver comptat amb el seu suport durant la investidura, per tal de fer “avançar” la parròquia. Un gest per a l'entesa d'ambdues formacions que Cairat es va mostrar disposat a correspondre, sempre que vagi d'acord amb la “línia política” de la seva formació. A l'espera, però, del que passarà, Vila no va dubtar a destacar les bondats dels nous consellers, "ja que es combina experiència i renovació". Així mateix, en declaracions a la premsa, el cònsol sortint va destacar la reducció del dèficit pressupostari del comú i de Naturlandia com la seva principal obra de mandat, malgrat les crítiques rebudes. "És d'aquelles feines que quan entres ja tens l'acomiadament assegurat, sense contraprestacions i carregat de crítiques, però ja ho sabia, així que no passa res", va dir rient.

Encamp

Laura Mas ja és la primera dona a ser cònsol major d’Encamp. La cap de llista d’En Comú per Encamp va jurar ahir el seu càrrec juntament amb la nova corporació on només repeteixen de la passada legislatura ella mateixa i Xavier Fernàndez. La nova cònsol major, en les seves paraules posteriors al consell que la va escollir, va parlar ja de la feina a fer i va dir que “ens hem de posar a treballar amb el marc pressupostari per al 2020 i el pressupost, per abordar les inversions”, entre les quals destaca l’avinguda Sant Jordi o el Prat Gran. Mas va agrair la feina feta al consell sortint i va afegir que l’acord amb Saetde “està pràcticament enllestit”.

La Massana

El tàndem format per Olga Molné i Eva Sansa va agafar les regnes del comú ahir al matí. Elles dues seran l’única dupla consular formada per dues dones en la present legislatura, i la primera en la història de la Massana. Van arribar fins aquí sense oposició, amb una coalició que agrupa Ciutadans Compromesos del cònsol sortint, David Baró, DA i liberals. Per a Olga Molné el que va viure ahir va ser “molt emotiu” i va dir que “per fi podré donar curs a la meva vocació, que és gestionar la parròquia de la Massana”. Sobre el que farà l’endemà de prendre possessió, Molné va recordar que “els projectes no tenen calendaris naturals” i que primer “cal acabar de fer els que es van començar en la passada legislatura”.

Ordino

Ordino va ser el comú més matiner a fer la sessió del consell per tal que els nous consellers electes poguessin jurar els càrrecs. La nova corporació estarà liderada per Josep Àngel Mortés, que juntament amb Conxita Marsol, són els únics cònsols majors que repeteixen de la passada legislatura. L’acompanyarà la liberal Eva Choy com a cònsol menor. Mortés en el seu primer discurs va dir que volia que Ordino “fos un referent en qualitat de vida”. Enric Dolsa, conseller de la minoria, va fer canviar el sistema d’elecció que s’havia previst pels diferents càrrecs del comú i en declaracions posteriors a la sessió, recollides per Andorra Televisió, va donar mostra de quin serà el tarannà de la seva oposició, i va dir que “hem de tenir clar que quan fa un discurset com aquest, la majoria de la gent no els ha votat, no els volen”.

Canillo

La parròquia de Canillo tornarà a viure sessions del comú amb oposició després de vuit anys; el cas contrari de la Massana. Josep Mandicó, que durant les dues darreres legislatures ha governat comptant amb la totalitat dels consellers del comú, va traspassar els poders a l’exministre Francesc Camp, que va ser escollit cònsol major. El nou màxim dirigent canillenc va destacar que “volem continuar creixent, però tot té un límit. Per això ho volem fer amb polítiques sostenibles tan econòmicament com amb el medi ambient”. Per la seva part, Albert Torres d’Objectiu Comú, que serà el cap de l’oposició comunal, va dir que “no farem grans discursos, sinó que farem discursos reals. De coses que es puguin dur a terme i no de grans inversions”.

Els nous càrrecs ofereixen diàleg i mà estesa

Els nous càrrecs ofereixen diàleg i mà estesa

Els nous càrrecs ofereixen diàleg i mà estesa

Els nous càrrecs ofereixen diàleg i mà estesa

Els nous càrrecs ofereixen diàleg i mà estesa

tracking